Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sjuksköterskorna skrev uppsats på Svalbard

”Gevär var inget måste, men det rekommenderades”
När det var dags för Daniel Norbeck och Anton Pilotti att skriva kandidatuppsats på sjuksköterskeprogrammet vid Lunds universitet valde de en äventyrlig plats för sitt arbete: Svalbard.

Det hade länge varit en dröm för Daniel Norbeck att åka till just Svalbard. När det blev dags att skriva uppsats på sjuksköterskeutbildningen frågade han Anton om han var intresserad av att följa med. Det var han.

Intervjuer som gav yrkesstolthet

De fick resebidrag från universitetet som täckte en del av kostnaderna. På egen hand ordnade de boende och begav sig till Svalbard för fem veckor av undersökande intervjuer.

– Först ställde sig personalen på sjukhuset lite frågande till varför vi ville komma dit. Men när vi väl var på plats så var de glada att vi kom, säger han.

Daniel och Anton intervjuade sjukvårdspersonalen om utmaningar för deras arbete på Svalbard. Ögruppen ligger 70 mil från Norges nordligaste punkt och har 2 500 bofasta invånare. Personalen på sjukhuset i huvudorten Longyearbyen ställs såväl inför bristande resurser som rent geografiska hinder.

– De människorna vi intervjuade var riktiga inspirationer. De var så väldigt engagerade och kunniga i sina ämnen, och samtidigt så ödmjuka människor. Det bär man med sig i form av lite push och yrkesstolthet, säger Daniel.

Anton instämmer:

– Man komma otroligt långt och se spännande platser som sjuksköterska. Det är viktigt att alltid vara beredd att jobba på sin egen kompetens för då kan man till slut söka jobb på ett ställe som Svalbard.

Storslaget landskap

När ni läser det här är både Daniel och Anton färdigutbildade sjuksköterskor. De fem veckorna på Svalbard hösten 2012 är ett minne, men ett väldokumenterat sådant. Dels resulterade deras besök i en uppsats, dels skrev de i en blogg hos studenttidningen Lundagård under hela vistelsen på Svalbard. Daniel Norbeck tog även mycket foton från resan.

– Här står vi på en bergsknalle och kollar ut över Longyearbyen, säger Anton och visar upp ett vykort som de sände till Sverige när de var på Svalbard.

Både han och Daniel lovordar naturupplevelserna på Svalbard. De berättar att de planerade sitt uppsatsarbete så att de under fina dagar kunde ta lite ledigt och ge sig ut på tur.

– Naturen är så fruktansvärt dominerande där uppe. Den består i princip av vildmark. Landskapet är fantastiskt och storslaget. Man häpnar nästan varje dag, säger Anton.

“Ganska säker från isbjörnar”

På några av bilderna från Svalbard ser man en av killarna med ett gevär över axeln. Daniel förklarar varför.

– Så länge man håller sig i byn så är man ganska säker från isbjörnar och framför allt finns det ställen att söka skydd på. Alla lämnar sina lägenhetsdörrar öppna och bilar olåsa, men kommer man utanför rekommenderas man starkt att ha med sig ett gevär för att kunna skydda sig.

De träffade dock inga isbjörnar alls under Svalbardresan, förutom uppstoppade exemplar på museum.

Fotografierna från Svalbard är tagna av Daniel Norbeck.

Se Daniel och Anton berätta om sitt uppsatsarbete på Svalbard

Intervjun genomfördes våren 2013.

Fakta: Anton Pilotti och Daniel Norbeck

Daniel och Anton på Svalbard. Foto: Daniel Norbeck

Anton Pilotti
Född:
1989
Utbildning: Sjuksköterska, som även studerat bland annat statsvetenskap.
Kommer ursprungligen från: Stockholm

Daniel Norbeck
Född: 1985
Utbildning: Utbildad brandman och sjuksköterska.
Kommer ursprungligen från: Östersund

Båda slutförde sjuksköterskeutbildningen vid Lunds universitet vårterminen 2013.

Vill du veta vad Daniel och Anton kom fram till?

Läs deras uppsats här (PDF 390 kB, öppnas i nytt fönster)

Daniel och Anton på Svalbard. Foto: Daniel Norbeck

Åka utomlands som student

Det finns goda möjligheter att studera, praktisera eller skriva uppsats utomlands som student vid Lunds universitet.

Lunds universitet har avtal med ett stort antal partneruniversitet i länder runt om i hela världen.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen