Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Distansutbildning

En del av kurserna vid Lunds universitet går att läsa på distans, som nätbaserade utbildningar via internet.

Distansutbildningarna ges på webben och är därför betydligt mer flexibla i tid, rum och studietakt än övriga kurser. Dessa utbildningar kan vara ett bra alternativ för dig som inte har möjlighet att delta i våra utbildningar på plats. Kanske vill du läsa något vid sidan om arbetet eller komplettera dina studier vid ett annat lärosäte med att plugga på distans.

Leta bland våra distansutbildningar

Distansutbildningar - program och kurser

Att studera på distans

Om du studerar på distans via nätet har du ändå tät kontakt med lärare och kurskamrater. Kontakten och undervisningen sker genom en lärplattform med diskussionsforum på webben. Ni kan också ha kontakt genom till exempel e-post. Föreläsningarna ges oftast i form av text och bild eller som ljud- eller video-filer.

En del av distansutbildningarna har en eller flera fysiska träffar på plats på studieorten, andra har inga träffar alls. Kursen kan examineras genom till exempel inlämningsuppgifter, hemtentor eller i vissa fall tentamen på plats på studieorten eller via ett lärcentrum.

Det finns distanskurser både på grundnivå och avancerad nivå. Du ansöker till dessa på samma sätt som till övriga kurser – via Antagning.se.

Ansökningsdatum

Det är samma ansökningsdatum för distanskurser på grundläggande nivå som för våra övriga utbildningar. Generellt gäller detta:

  • Inför höstterminen öppnar antagningen omkring 15 mars och stänger 15 april.
  • Inför vårterminen öppnar antagningen omkring 15 september och stänger 15 oktober.
  • För distanskurser på avancerad nivå kan andra datum gälla.
  • Du kan söka sommarkurser mellan mitten av februari och mitten av mars.

För dig som är antagen till en distansutbildning

Du får ett välkomstbrev via e-post eller post från din institution en tid innan kursstart. Normalt är att få brevet mellan en månad och en vecka innan kursen börjar. Har du inte fått någon information? Kolla så att eventuella mejl inte fastnat i skräppost- eller spamfiltret för ditt mejlkonto.

Kontakta institutionen som ger kursen om du ändå inte hittar någon välkomstinformation.

Alla våra institutioner

Studentkonto

För att kunna registrera dig och vara aktiv som student på distansutbildningen behöver du ett studentkonto.

Läs mer om studentkontot här

Viktig punktlista för dig som är nyantagen som student

Lärplattformar

Undervisningen sker med hjälp av en webbaserad lärplattform. Det finns flera lärplattformar vid Lunds universitet. Se information från din specifika utbildning för att veta vad som gäller för just dig.

Få tillgång till våra bibliotek

Är du antagen till en distanskurs vid Lunds universitet och av olika skäl inte kan besöka våra bibliotek kan du ändå låna böcker. Du måste först ansöka om ett lånekort.

Biblioteksservice för distansstudenter

Frågor om distanskurser?

Kontakta först och främst institutionen som ger utbildningen.

Du kan också hitta hjälp via länkarna nedan.