Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Elin läser ett program

Studenten Elin läser kandidatprogrammet i sociologi. Första och tredje året läser hon tillsammans med klasskamraterna, medan det andra året är vikt åt valbara kurser. Det är ett upplägg som passar Elin väl.

Porträttbild på Elin som står mot en grönskande bakgrund
Att läsa på ett program är tryggt och ger en plan, anser Elin. Fotograf Kennet Ruona.

Elin läser kandidatprogrammet i sociologi och kom in på programmet första året när det var nystartat. Hon tog två års uppehåll efter gymnasiet och reste, för att därefter läsa en universitetskurs på distans medan hon jobbade i sin hemstad Kungsbacka.
– Jag visste inte vad jag ville plugga riktigt, berättar Elin. Då dök sociologiprogrammet upp, som var nytt och verkade bra. Det var som att det var det jag hade gått och väntat på.

Hon berättar att hon alltid har haft en idé om att hon skulle till Lund.
– Jag ville till en genuin studentstad, berättar Elin. Jag är intresserad av historia och traditioner och här i Lund har man en stark anknytning bakåt.

Att läsa på ett program är tryggt och ger en plan, anser Elin.
– Läser man på program så får man en klass, och det blir starkare band till studiekompisarna när man läser många kurser tillsammans.

Första året läser studenterna gemensamt på programmet. Därefter läser de valbara kurser i ett år, det är också det året man kan läsa en utbytestermin. Sista året läser studenterna tillsammans igen. Elin tycker att det är ett bra upplägg.
– Det brukar vara två föreläsningar och ett seminarium i veckan, berättar Elin. Det är mycket egna studier, då du läser kurslitteratur och bearbetar texter. Jag och mina klasskompisar brukade träffas efter föreläsningen och läsa och diskutera tillsammans.

Elin som läser en bred utbildning, säger att hon kan jobba inom samma områden som statsvetare eller beteendevetare.
– Det beror på hur vi riktar vårt ämne, berättar hon. I klassen finns det de som läst kurser inom exempelvis miljö, mode, statsvetenskap och kriminologi.

– Jag har riktat in mig mot det offentliga under mina valbara kurser, säger Elin. Efter kandidatexamen ska jag läsa en master i välfärdspolitik och management. Jag tänker jobba inom det offentliga – inom kommunal verksamhet, myndighet eller non profit. Det spelar inte så stor roll med vad, utan det viktiga är att det känns meningsfullt för mig.

Video: Studenten Elin berättar om hur det är att läsa ett program vid Lunds universitet.