Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Filiph läser kurser

Filiph står och lutar sig mot en husvägg och ler. Foto.
Framtiden ser ljus ut för Filiph, som precis har avslutat sin masterutbildning. Fotograf Kennet Ruona.

Filiph valde att skugga ett program och har läst en ekonomie kandidat genom fristående kurser.
– Möjligheten att läsa kurser på Ekonomihögskolan är mycket bra, säger han. Man får samma examen och läser med de som läser på programmet.

Filiph började läsa på Lunds universitet direkt efter gymnasiet. Först en kurs i nationalekonomi och därefter en kurs i företagsekonomi.
– Jag ville veta om ekonomi var något jag ville läsa och få det bekräftat innan jag tog ledigt från studierna, förklarar han.

Filiph hade redan innan studiestart bestämt sig för att ta sabbatsår efter ett års studier. Det blev två års studieuppehåll, då han jobbade i Sälen och reste.
– Jag tycker att det var skönt att dela upp studietiden, eftersom jag gick direkt från gymnasiet till universitetsstudier, säger Filiph.

Genom att läsa fristående kurser var inte det några problem. Filiph tycker att flexibiliteten när man läser fristående kurser är det bästa. Man kan lägga upp studietiden som man vill och det är en möjlighet att prova på studier på universitetet. Man breddar också sitt umgänge med nya kurskompisar.
– Det enda negativa är att man måste söka varje termin, säger Filiph. Och kanske måste man lägga om sin kursplan för att man inte kommer in. Men det brukar lösa sig.

Framtiden ser ljus ut för Filiph, som precis har avslutat sin masterutbildning. Snart går flyttlasset till Stockholm där han ska börja jobba på en konsultbyrå.
– Jag har alltid velat jobba som revisor. Det är det bästa ingångsjobbet i ekonomivärlden, avslutar han.

Studenten Filiph berättar om hur det är att läsa fristående kurser vid Lunds universitet.