Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Olof läser kurser

Studenten Olof läste fristående kurser inom filosofi, historia och litteratur. Efter kandidatexamen valde han att komplettera sin utbildning med ett masterprogram i historiska studier.

Porträttbild av Olof som står mot en grönskande bakgrund.
Flexibiliteten när man läser fristående kurser är det bästa, anser Olof. Fotograf Kennet Ruona.

För Olof, som började plugga direkt efter gymnasiet, var det en självklarhet att läsa vidare. Han visste att han ville läsa filosofi, med en inriktning som bara fanns på Södertörns högskola. Men Stockholm passade inte honom riktigt.
– Det lockade med det lilla Lund när jag bodde i Stockholm, säger Olof. Jag hade en del vänner här, så jag valde att flytta hit för att läsa historia. 

Att läsa ett program passade inte Olof, som visste att han ville läsa filosofi, historia och litteratur. Därför valde han fristående kurser.
– Jag lät mina studier formas av lust, och pluggar bara det som är kul, säger han.

Olof tror att man väljer ett program i rädslan för att hamna utanför en given väg. Att det för många finns en trygghet i att välja program.
– För mig är det en frihet att läsa fristående kurser, och att komponera ihop vad som passar mig, säger Olof. Jag har makt över min utbildning, och jag tycker också att jag får en bredare bakgrund än de som läser program. De blir historiker. Jag kan tänka som både filosof och historiker och det har varit till fördel för mig.

En typisk dag för Olof är att studera på biblioteket med kompisar och kursare. Några gånger i veckan är det seminarium.
– Vi äter lunch ihop. Det är ett bra sätt att rama in vardagen, tycker Olof.

Efter kandidatexamen valde Olof att komplettera sin utbildning med ett masterprogram i historiska studier.
– Det var när jag kom upp till C-kursen som jag började tycka att det blev intressant på riktigt, säger han. Då väcktes min vilja att ytterligare fördjupa mig inom ämnet.

Efter masterexamen tänker Olof ta en paus innan han eventuellt söker doktorandtjänst. Hans dröm är att åka till Berlin i ett år och frilansa som skribent och samtidigt jobba lite vid sidan av.
– Jag har två vägar framför mig – skriva eller forska, berättar Olof. Ingen av dessa två vägar är självklara eller jättelätta. Men de kan kanske också komplettera varandra.

Olof vill uppmuntra fler att läsa fristående kurser.
– Det finns en rädsla i grunden att läsa fristående kurser, men att läsa det man själv väljer blir ofta väldigt bra, avslutar han.

Video: Studenten Olof berättar om hur det är att läsa fristående kurser vid Lunds universitet.