Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ousayma läser ett program

Ousayma står och lutar sig mot en husvägg, leende. Foto.
Lunds universitet är Ousayamas drömuniversitet. Fotograf Kennet Ruona.

Ousayma läser kandidatprogrammet i miljövetenskap. Hon kommer från Syrien, och via Kairo och Qatar flyttade hon till Sverige för 5 år sedan.

Ousayma hade hört talas om Lunds universitet av vänner och det var också den staden hon ville besöka först när hon kom till Sverige.
– Jag blev helt förälskad i staden, berättar hon. Och här var mitt drömuniversitet.

Ousayma visste inte vad hon ville läsa.
– Men så träffade jag en tjej som läste programmet i miljövetenskap och jag blev inspirerad av henne, berättar hon. Jag sökte och blev antagen.

Att läsa på ett program är en trygghet för Ousayma, som vill ha en planerad väg.
– Jag behöver inte oroa mig om kursen kommer att passa mig eller om jag kommer in, säger hon. Jag har garanterad plats på kurserna nu.

I programmet ingår några valbara kurser också. Man får det bästa av två världar, menar Ousayma. En vanlig dag för Ousayma består av antingen föreläsning, labbar eller exkursion, och undervisningen pågår vanligtvis mellan 9-16. Under vardagarna brukar hon få undan skolarbetet så att helgerna blir fria från studier.

Väljer man att läsa program läser man med samma kursare under i stort sett alla åren.
– När vi först började läsa så kände vi inte varandra, men ju längre tiden går ju mer nära vänner blir vi.

Än på ett tag tänker Ousayma inte lämna Lund. Hon kommer att specialisera sig och läsa en master. Men vilket ämne det blir får framtiden utvisa.

Studenten Ousayma berättar om hur det är att läsa ett program vid Lunds universitet.