Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbildning på grundnivå

Din första tid på universitetet tillbringar du alltid på en utbildning på grundnivå. Utbildningen bygger i huvudsak på de kunskaper som du har fått på gymnasiet, eller motsvarande.

Två kvinnliga studenter pluggar tillsammans.
Din första tid på universitetet tillbringar du alltid på en utbildning på grundnivå. Utbildningen bygger i huvudsak på de kunskaper som du har fått på gymnasiet, eller motsvarande. Foto: Håkan Röjder.

För att bli antagen till en utbildning på grundnivå måste du ha slutfört en gymnasieutbildning eller liknande, till exempel komvux.

Du kan efter fullgjorda studier på grundnivå, om du vill, bygga på med studier på avancerad nivå.

Leta bland våra grundutbildningar

Hur ansöker jag?

Du anmäler dig till våra kurser och program via Antagning.se.

Läs mer om anmälan och antagning

När ska jag söka?

Antagningen inför höstterminen öppnar normalt omkring 15 mars och stänger 15 april.

Antagningen inför vårterminen öppnar normalt omkring 15 september och stänger 15 oktober.

Viktiga datum för anmälan och antagning

Är jag behörig?

Fristående kurser på grundnivå omfattar bas- och grundkurser som kräver tidigare studier på gymnasiet, så kallad grundläggande behörighet. För många utbildningar krävs dessutom särskild behörighet, till exempel att du måste ha läst vissa gymnasiekurser till en viss nivå. Kurser kan också ges i form av fortsättningskurser och då kräver de tidigare studier vid universitet eller högskola.

Vilka behörighetskrav som ställs anges under rubriken "Förkunskapskrav" på presentationssidorna för våra kurser och program.

Läs mer om behörighet

Vilken examen får jag?

Du kan efter fullgjorda studier på grundnivå ta ut en examen, till exempel en kandidatexamen. Vad din examen kallas och vilken typ av examen du kan ta ut, beror på vad du har studerat.

Läs mer om examen