Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studentliv

Lunds unika studentliv är en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter söker sig hit varje termin. Studenttraditionerna går så långt tillbaka som till 1666, och det myllrande studentliv rymmer något för alla. Studentnationer, föreningar och kårer erbjuder gemenskap och aktiviteter.

Lunds universitet är ett universitet för alla! I den här videon får du se några anledningar till att bli en Lundastudent.

Som stad har Lund en speciell stämning: en mysig, medeltida stadskärna, där det är tätt mellan upplevelserna – utbudet av nöjen och upplevelser är stort. Studentnationerna fungerar som sociala mötesplatser för dig som student. Stadsbilden är livlig med gott om uteserveringar, butiker och ett rikt kulturliv. Lund är cyklisternas stad och det finns även flera gröna parker.

Helsingborg är en ung universitetsstad med gammal historia och en av Sveriges snabbast växande städer. I Helsingborg kan du ta dig ett dopp vid sandstränderna mitt i centrum.

Med tåg tar det inte många minuter att resa från Lund till Malmö, som är Sveriges tredje största stad. Malmö bubblar av kultur, evenemang och mat. Från Malmö, Lund och Helsingborg har du nära till Köpenhamn.

Studentlund – medlemskapet

Studentlund är stora delar av Lunds studentliv samlat i ett medlemskap. Studentlund utgörs av nationerna, Akademiska Föreningen och studentkårerna. När du blir medlem i Studentlund får du tillgång till social gemenskap och kulturella evenemang. Du får också möjlighet att påverka din utbildning, knyta kontakter med arbetsmarknaden, ställa dig i bostadskö och mycket mer.

Att vara medlem i Studentlund är frivilligt, men ett medlemskap ger dig tillgång till det mesta av vad Lunds studentliv har att erbjuda!

Studentlunds webbplats

Akademiska Föreningen – mötesplatsen

Akademiska Föreningen (AF) är en ideell organisation av och för studenter. Föreningen syftar till att samla och bredda kulturlivet för studenter vid Lunds universitet.

AF-borgen i Lundagård är den fysiska mötesplatsen. Dagtid kan du fika och plugga i AF-borgen och kvällstid blir det stora huset centrum för de aktiviteter som AF:s tolv utskott arrangerar. Utskotten sysslar med bland annat film, radio, poesi och spex. Utöver utskotten finns stiftelsen Studentgården i Skanör och många anslutna studentföreningar som sysslar med allt från politik och ridsport till orkestermusik och miljöfrågor.

Mer om AF på af.lu.se

Kårerna – ditt sätt att påverka

Ett sätt för dig som student att få inflytande över din utbildning vid Lunds universitet är att engagera dig i din studentkår. Det finns en kår för varje fakultet vid universitetet.

Studentkårerna arbetar främst med utbildningsbevakning. Kårerna tillsätter runt tusen förtroendevalda studenter som granskar och utvecklar utbildningar. Kårerna anordnar även arbetsmarknadsdagar, föreläsningar och välkomstaktiviteter för dig som är ny som student.

Alla kårer, förutom teknologkåren och doktorandkåren, är en del av Studentlund. För att bli medlem i dessa ska du vända dig direkt till dem. Du kan välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel teknologkåren.

Kontaktuppgifter till alla kårer, på Studentlunds webbplats

Nationerna – det sociala livet

Det finns 13 studentnationer vid Lunds universitet. De äldsta bildades bara några år efter det att universitetet grundades 1666. Nationernas främsta uppgift är den sociala verksamheten utanför studierna.

Merparten av nationernas aktiviteter består av matservering, pubar och nattklubbar, men kompletteras bland annat av idrottsverksamhet, körer, stipendier och bostäder. Alla nationer, förutom Smålands nation, är en del av Studentlund.

Om nationerna på studentlund.se

Smålands nations webbplats

Lundakarnevalen – festivalyra vart fjärde år

Vart fjärde år arrangerar Lunds studenter den spektakulära Lundakarnevalen. 2026 är det dags för för Lundagård att förvandlas till ett enda stort karnevalsområde igen.

Lundakarnevalens webbplats

Studentföreningar

Det finns en mängd studentföreningar som kretsar kring livet vid Lunds universitet. De drivs av och för studenter och kan vara till för musik, teater, politik, religion och mycket annat. 

Lista över studentföreningar

Fritid och kultur – inte bara för studenter

Det finns naturligtvis aktiviteter och kultur i Lund, Helsingborg och Malmö som du inte behöver vara student för att ta del av.

Två studenter åker inlines och skojar i ett tält under Lundakarnevalen.
Du kommer definitivt hitta något att roa dig med på Lundakarnevalen. Fotograf Johan Bävman.

LU i sociala medier

Hur är det att vara student vid Lunds universitet? Möt våra studenter i flera kanaler. 

Studenterna Hugo och Rebecca delar med sig av tips på hur du hittar vänner för livet under studietiden på Lunds universitet.