Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ansök om examen

När du är klar med dina studier och uppfyller kraven för utbildningen kan du begära att få ut examen.

Foto på examensbevis

Du ansöker om examen vid Lunds universitet om du har slutfört din utbildning här. Ansök genom att logga in med ditt StiL-id i Studentportalen.

Ansök om examen i Studentportalen

Observera att du i vissa fall i stället ansöker via en ansökningsblankett till examensavdelningen:

  • om du vill ta ut jurist-, forskar- eller lärarexamen
  • eller om du vill ta ut examen enligt 1993 års examensordning
  • om du inte har något StiL-id.

Om din examensansökan gäller ämneslärarexamen, utbildningar från LTH, Medicinska fakulteten, Konsthögskolan, eller forskarexamina vid Juridiska fakulteten, vänder du dig direkt till respektive kansli. Undantaget är forskarexamina vid Konsthögskolan, dessa handläggs av examensavdelningen.

Ansök om examen från LTH

Ansök om examen från Medicinska fakulteten
Ansök om examen från Konsthögskolan

Var ute i god tid med din ansökan om examen

Handläggningstiden varierar beroende på arbetsbelastning, men är normalt cirka sex till åtta veckor. Du ansvarar själv för att uppgifterna i din ansökan är kompletta och korrekta. Kontrollera i Studentportalen att allt finns inrapporterat. Om något resultat inte är inrapporterat kontaktar du ämnets institution. Ofullständiga uppgifter förlänger handläggningstiden och kan i vissa fall leda till att din ansökan om examen avslås.

Viktigt att tänka på

  • Du kan aldrig ta ut mer än en examen med samma examensbenämning och huvudämne/huvudområde. Du kan inte heller lägga till eller dra ifrån kurser i en examen som redan är utfärdad.
  • Endast hela avslutade kurser kan ingå i en examen, inte enstaka kursmoment. Kurser som delvis har ett gemensamt innehåll tillgodoräknas i en examen så att de överlappande poängen bara tas med en gång.

Examensbeviset

Examensbeviset är på både svenska och engelska. Med examensbeviset följer ett så kallat Diploma Supplement, en engelskspråkig beskrivning av din utbildning och dess plats i utbildningssystemet som kan användas för att jämföra utbildningar internationellt. Diploma supplement kan inte sökas separat och inte heller utfärdas i efterhand.

Exempel på hur ett Diploma Supplement kan se ut (PDF 468 kB, nytt fönster)

Både examensbeviset och Diploma Supplement utfärdas gratis och på begäran. Du kan endast få ett original. Om examensbeviset förkommit eller förstörts kan du beställa en dubblett.

Har du frågor som rör examen?

Examensavdelningen svarar på de flesta frågor som rör examina. Om du är osäker på hur du bäst ska kombinera dina studier vänder du dig till universitetets allmänna studievägledning. Om du har frågor om tillgodoräknande av kurser inom programmet eller huvudområdet, kontaktar du studievägledaren vid institutionen för ämnet.  För övriga frågor om tillgodoräknande kan du kontakta oss på examensavdelningen.

Allmän studievägledning

Studievägledning för specifika program och kurser

Sidansvarig:

kontaktinformation

Examensavdelningen
examen [at] stu [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 01 00

Telefontid :
Måndagar kl 9.00–10.00
Tisdagar kl 14.00–15.00
Torsdagar kl 9.00–10.00

Besökstid:
Måndag-torsdag kl 10.00-12.00 och 13.00-15.00
Fredag kl 10.00-12.00
Vänligen boka ditt besök i förväg genom att skriva till examen [at] stu [dot] lu [dot] se.

Besöksadress:
Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset,
Sölvegatan 29 B, Lund

Karta på hitta.se

Postadress:
Examensavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

Ansökningsblanketter

Om du inte har möjlighet att skriva ut blanketterna kan du beställa dem från examensavdelningen eller hämta dem i sektion Student och utbildnings reception på Sölvegatan 29 B.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen