2015 års Rausingpris tilldelas Sune Nordgren

Sune Nordgren Konstentreprenören Sune Nordgren får Rausingska humanistpriset 2015. Vi känner honom genom spännande konstutställningar, upprörda debatter och oväntade sammanhang.  Han har varit en vital del av kulturlivet både i Sverige och internationellt sedan 1970-talet.  Priset delas ut i samband med Rausingföreläsningen som avslutar Humanist- och teologdagarna den 17-18 april.

Elektroner i överljudsfart kan ge framtidens solbränsle

Sol på himmel Nu har forskare från bland annat Lunds universitet tagit ett steg närmare möjligheten att producera solbränsle med hjälp av konstgjord fotosyntes. I en ny studie har de lyckats följa elektronernas snabba flygfärd genom en ljusomvandlande molekyl.

Risken för skyfall lika stor över hela landet

Översvämningen från Köpenhamn förra sommaren. Bild: Johanna Sörensen. Det regnar mycket i Göteborg, det vet man ju. Då ligger det nära till hands att anta att de extrema regnen också är fler där än på andra håll. Men någon sådan korrelation finns inte, visar nya forskningsresultat. Risken är lika stor i hela Sverige.

Tidiga tecken förutspår typ 1-diabetes

Teddy-studien Sverige Det går att förutspå ett insjuknande i typ 1-diabetes, visar ny forskning. I ett blodprov kan man upptäcka om kroppens immunförsvar börjat bryta ned de egna insulincellerna genom att mäta förekomsten av autoantikroppar.

6 miljoner euro till toppforskare vid Lunds universitet

En teknolog och två medicinare vid Lunds universitet får 2 miljoner euro var från Europeiska forskningsrådet (ERC) i 2014 års utlysning av ERC Consolidator Grant till etablerade toppforskare. Av 2 525 inkomna ansökningar från hela Europa beviljades bidrag till 372. Av de 372 beviljade ansökningarna kom nio från forskare knutna till svenska institutioner.

Nya hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten 2015

En forskare som påverkat folkhälsoarbetet globalt och en innovatör som radikalt förbättrat undersökningen av cancersjuka. Sir Michel Marmot och Magnus Dahlbom har utsetts till Medicinska fakultetens hedersdoktorer 2015.

Förlorade gener gör svampar beroende

Svamptrådar och trädrötter En ny forskningsstudie sprider ljus över den underjordiska byteshandeln mellan trädrötter och svampar. För att förstå hur denna viktiga symbios har uppkommit så har ett internationellt forskarlag kartlagt generna hos olika svampar som lever i marken. Studien visar att de samarbetsvilliga svamparna under evolutionens gång har förlorat många gener och därmed blivit beroende av träden.

Tidigare okänd effekt av vitamin A är identifierad

Forskare vid Lunds universitet har identifierat en tidigare okänd effekt av vitamin A under fosterutvecklingen. Resultaten visar att vitamin A påverkar bildandet av blodceller som sker under den mänskliga embryonala utvecklingen.

Läkemedelsföretag bryter mot det egna regelverket

Foto på Shai Mulinari Foto: Privat En ny rapport från Lunds universitet visar hur läkemedelsindustrin gång på gång bryter mot det regelverk som de själva satt upp kring hur läkemedel ska marknadsföras. Nu publiceras undersökningen i den vetenskapliga tidsskriften PLOS Medicine.

Ny tillväxtfaktor tyder på möjliga reparerande effekter vid Parkinsons sjukdom

Forskare har länge sökt efter behandlingar som kan bromsa sjukdomsförloppet vid Parkinsons sjukdom. Aktuella behandlingar är sedan decennier endast symptomatiska till sin natur, de tillför signalsubstansen dopamin som de döende nervcellerna inte längre kan producera. Resultaten från en ny klinisk studie inger hopp om att man på sikt ska kunna utnyttja hjärnans egna skyddsmekanismer för att begränsa nervcellsdöden och stabilisera dopaminproduktionen till naturliga nivåer.

Presskontakter

Jonas Andersson