Du är här

Nyheter

Bordssalt har mätt strålning i Fukushima

Vanligt bordssalt kan användas för att mäta strålning från radioaktiva ämnen. I ett avhandlingsarbete från Lunds universitet har metoden vidareutvecklats. Foto: Björn Martinsson Vanligt bordssalt kan användas för att mäta strålning från radioaktiva ämnen under förutsättning att det förvaras mörkt. Det framkommer i en ny avhandling från Lunds universitet där metoden vidareutvecklats och testats på utsläpp från kärnkraftsolyckorna i Fukushima och Tjernobyl.

Ny studie om försoning i Balkankrigets spår

Goran Basic, som kommit till Sverige som flykting från forna Jugoslavien, återvände som forskare i sociologi till sin etniskt rensade hemby. Han ville göra en värderingsfri studie och intervjua överlevande om förlåtelse, försoning och offerskap. Nu har han publicerat sin studie i ett antal vetenskapliga artiklar.

Mer tid för patienten hos läkare i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger mer än dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England. Många läkare i studien anser att de elektroniska journal- och administrationssystem som införts under 2000-talet är en tidstjuv.

Nya resultat banar väg för ostkor

Vissa kossors mjölk passar utmärkt för att bli ost medan andras passar betydligt sämre. Det visar en ny avhandling från LTH. Resultaten kan i framtiden kanske leda till att vissa kor får ägna sig åt att göra ystmjölk, alltså mjölk för ost, medan andra gör drickmjölk.

Höga betyg krävs för populära program vid Lunds universitet

Prorektor Eva Wiberg Nu är det första urvalet till höstterminen 2014 klart. Drygt 22 200 personer har blivit antagna till utbildningar vid Lunds universitet.

Matematik och magnetkamera hittar hjärtsvikt

Foto på magnetröntgen Med hjälp av magnetkamera och nya matematiska metoder har forskarna fått ett bättre verktyg för att titta på blodflöden i hjärtat. Nu hoppas man att det kan bli enklare att identifiera hjärtsvikt som är ett vanligt problem bland äldre människor.

Upptäck Universitetets kultur- och mötesplatser i sommar

Foto på Pelarsalen (Foto: Mikael Risedal) Museerna, Vattenhallen, Botaniska trädgården och Universitetshuset – det finns mycket att upptäcka på semestern.

Årlig blodtryckskoll kan främja bättre hälsa hos Parkinson- och demenspatienter

Årlig blodtryckskontroll kan öka chanserna att tidigt fånga upp patienter med Parkinson eller Lewy body demens vars minne och kognition riskerar att ta skada. Det menar forskare vid Lunds universitet med stöd i bland annat en ny avhandling.

Examensarbete höjer säkerheten i kärnkraftverk

Anton Christensson och Erik Lingärdes examensarbetet leder till ökad säkerhet i svenska kärnkraftverk Framöver är risken för störningar i kärnkraftverk mindre, detta tack vare ett examensarbete av studenterna Anton Christensson och Erik Lingärde vid avdelningen för Industriell Elektroteknik och Automation på Lunds Tekniska Högskola. Studenterna har i laboratoriet studerat transformatorers beteende vid fasavbrott i matande spänning, vilket bland annat kommer att leda till att fasavbrotten framöver lättare ska kunna detekteras.
Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 17

Anna Johansson
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28

Senaste rektorsbrevet

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen