Ny studie om försoning i Balkankrigets spår

Goran Basic, som kommit till Sverige som flykting från forna Jugoslavien, återvände som forskare i sociologi till sin etniskt rensade hemby. Han ville göra en värderingsfri studie och intervjua överlevande om förlåtelse, försoning och offerskap. Nu har han publicerat sin studie i ett antal vetenskapliga artiklar.

Mer tid för patienten hos läkare i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger mer än dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England. Många läkare i studien anser att de elektroniska journal- och administrationssystem som införts under 2000-talet är en tidstjuv.

Nya resultat banar väg för ostkor

Vissa kossors mjölk passar utmärkt för att bli ost medan andras passar betydligt sämre. Det visar en ny avhandling från LTH. Resultaten kan i framtiden kanske leda till att vissa kor får ägna sig åt att göra ystmjölk, alltså mjölk för ost, medan andra gör drickmjölk.

Höga betyg krävs för populära program vid Lunds universitet

Nu är det första urvalet till höstterminen 2014 klart. Drygt 22 200 personer har blivit antagna till utbildningar vid Lunds universitet.

Matematik och magnetkamera hittar hjärtsvikt

Med hjälp av magnetkamera och nya matematiska metoder har forskarna fått ett bättre verktyg för att titta på blodflöden i hjärtat. Nu hoppas man att det kan bli enklare att identifiera hjärtsvikt som är ett vanligt problem bland äldre människor.

Upptäck Universitetets kultur- och mötesplatser i sommar

Museerna, Vattenhallen, Botaniska trädgården och Universitetshuset – det finns mycket att upptäcka på semestern.

Årlig blodtryckskoll kan främja bättre hälsa hos Parkinson- och demenspatienter

Årlig blodtryckskontroll kan öka chanserna att tidigt fånga upp patienter med Parkinson eller Lewy body demens vars minne och kognition riskerar att ta skada. Det menar forskare vid Lunds universitet med stöd i bland annat en ny avhandling.

Examensarbete höjer säkerheten i kärnkraftverk

Framöver är risken för störningar i kärnkraftverk mindre, detta tack vare ett examensarbete av studenterna Anton Christensson och Erik Lingärde vid avdelningen för Industriell Elektroteknik och Automation på Lunds Tekniska Högskola. Studenterna har i laboratoriet studerat transformatorers beteende vid fasavbrott i matande spänning, vilket bland annat kommer att leda till att fasavbrotten framöver lättare ska kunna detekteras.

Finansieringen klar för ESS

Det är nu klart för byggstart av forskningsanläggningen ESS i Lund. Tyskland har i dagarna gett positivt besked och därmed är finansieringen i princip på plats.

Lunds två dolda dammar ska bli rekreationsområde

De igenväxta sjöarna på LTH:s campus ska nu rustas upp. Ansiktslyftningen innebär bland annat att sjöarna redan inom ett år kommer att nås av en eller flera stigar, få flera soldäck, ny belysning och kanske en grillplats. En iläggningsplats för båtar vid nollningens årliga regatta blir det också.
Presskontakter

Jonas Andersson