Du är här

Nyheter

Universitetsstyrelsen föreslår att von Schantz blir ny rektor

Foto: Jenny Svennås-Gilner
Foto: Jenny Svennås-Gilner
Lunds universitets styrelse föreslår att professor Torbjörn von Schantz blir ny rektor vid Universitetet från och med årsskiftet. Förslaget skickas nu till regeringen som utser rektor.

Hundratals deltog i stipendieceremoni

Foto: Gunnar Menander
Foto: Gunnar Menander
En tät atmosfär av förväntan lägrade över Universitetshusets aula i onsdags, när hundratals internationella studenter samlades för att medverka vid den högtidliga stipendieceremonin. Ceremonin hölls för att uppmärksamma de internationella studenter som har tilldelats ett stipendium för att utbilda sig vid Lunds universitet.

Hudpigment oskadliggör solens UV-strålar via projektiler

Villy Sundström
Professor Villy Sundström. Foto: Mikael Risedal.
Nu har forskare vid bland annat Lunds universitet kommit på hur hudens pigment lyckas skydda kroppen från solens farliga UV-strålning. Hudpigmenten omvandlar UV-strålningen till värme genom en blixtsnabb kemisk reaktion som skjuter iväg protoner ur pigmentens molekyler.

Barn kan inte bortse från nätreklam

Medieforskaren Helena Sandberg
Medieforskaren Helena Sandberg
– Vuxna kan lära sig att bortse från reklam på Internet. Barn har inte den möjligheten. Deras hjärnor har inte utvecklats så att de viljemässigt kan titta bort från färg, rörelser och starka effekter som drar till sig uppmärksamheten. Därför kan barnen inte låta bli att se reklamen, fast de ofta finner den påträngande och störande.

Miljonpris till Norges mest citerade forskare

När Per Brandtzæg på 70-talet började studera slemhinnornas immunsystem var detta inget hett forskningsområde. Men idag vet man att det är viktigt inte bara för luftvägs- och tarmsjukdomar utan också för andra sjukdomar, och Per Brandtzæg har i två årtionden varit Norges mest vetenskapligt citerade forskare. Nu får han Fernströmstiftelsens Nordiska pris på en miljon kronor.

Lunds universitet bäst i Sverige i QS rankning

Lunds universitet har placerats främst bland svenska lärosäten den årliga rankingen utförd av internationella QS World University Ranking. QS utvärderar 700 av världens bästa lärosäten och rankar 400. Totalt finns omkring 17 000 lärosäten i världen. Lunds universitet har under flera år hamnat bland de 100 främsta och kommer i år på plats 60.

Donation stärker leukemiforskningen vid Lunds universitet

Mikael Sigvardsson rekryteras som ny professor i molekylär hematologi till Lunds universitet och stärker därmed Lunds redan framstående forskning om cancer i blodets celler.

Mumifierad biskop ska ge en ny bild av 1600-talets Lundabor

Foto: Gunnar Menander
Foto: Gunnar Menander
I dag inleds ett spännande forskningsprojekt när Peder Winstrups kista flyttas ur Domkyrkans krypta. En förundersökning har visat att kroppen är sällsynt välbevarad och den kommer därför att bli föremål för en rad undersökningar i ett stort tvärvetenskapligt universitetsprojekt.

Prisbelönad forskning om barncancer

David Gisselsson Nord
David Gisselsson Nord har fått Fernströmstiftelsens pris för yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare.
Forskaren och läkaren David Gisselsson Nord vid Lunds universitet arbetar med barncancer, i första hand med att försöka utveckla ett sätt att bedöma farligheten hos en form av njurcancer som drabbar barn. En sådan metod skulle hjälpa läkarna att avgöra vilka barn som måste ha en intensiv behandling, och vilka som inte behöver lika tuffa metoder. För detta får han nu 100 000 kronor av Eric K. Fernströms stiftelse.
Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 17

Anna Johansson
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28

Senaste rektorsbrevet

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

 

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen