10,4 miljoner miljoner till två medicinare

Josef Davidsson och Anders Wittrup vid Medicinska fakulteten belönas med 5,2 miljoner var när Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF) delar ut "SSMF:s Stora Anslag, för yngre forskare 2015"

Rutten fisk tecken på bofasta samhällen i Norden lika tidigt som i civilisationens vagga

Arkeologisk utgrävning i Norje-Sunnansund i Sölvesborg. Osteologen Adam Boethius vid Lunds universitet har gjort världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk utanför Sölvesborg i Blekinge. Fyndet förändrar bilden av vår förhistoria – det fanns komplexa samhällen i Norden långt tidigare än vad man fram tills nu antagit, nästan lika tidigt som i civilisationens vagga Levanten i Mellanöstern.

Unga positiva till kritiserat program för psykisk hälsa

Tonåringar som deltagit i det omdebatterade DISA-programmet för att motverka psykisk ohälsa är i de flesta fall positiva. Bättre självskattad hälsa och färre depressiva symtom är resultat som framkommer i en ny avhandling från Lunds universitet.

Sarkom – vilka provtagningsmetoder fungerar bäst?

Sarkom är ett gemensamt namn för cancer i kroppens stödjevävnader. Det är en ovanlig sjukdom som är väldigt svår att ställa rätt diagnos på. För att förbättra diagnostiken och kunna skräddarsy behandling krävs molekylära undersökningar där man får svar på genetiska avvikelser. Charles Walthers avhandling från Lunds universitet handlar om vilka provtagningsmetoder som är mest kliniskt användningsbara för analyser.

Dagens väljare är mer strateger än ideologer

Annika Fredén Förväntningar på andra partiers agerande får allt större betydelse för hur vi lägger våra röster. Därför spelar information och opinionsmätningar i valrörelser en avgörande roll. Det visar statsvetaren Annika Fredén från Lunds universitet i en ny avhandling om strategiskt röstande.

Minoritet av tumörceller påverkar tumörens tillväxt och spridning

Ny forskning visar att det är en liten minoritet av tumörcellerna hos neuroendokrina tumörer i bukspottkörteln som bidrar till hela tumörens tillväxt och spridning. Bakom rönen står en forskargrupp vid Lunds universitet i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet.

Med ministern som magister

Morgan Johansson På måndagen föreläste jusititie- och migrationsminister Morgan Johansson på kriminologprogrammet. Under en timme gick han igenom hur brott ska förebyggas och klaras upp, hur återfall ska förhindras och vad brottsoffer ska få för kompensation

Stor donation till strokeforskning vid Lunds universitet

Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta donerar cirka 16 miljoner kronor till strokeforskning vid Lunds universitet under en sexårsperiod. Donationen är ett viktigt bidrag till forskarnas strävan att finna nya metoder för att förhindra stroke och utveckla nya strokebehandlingar.

Gallsyra stödjer produktion av blodstamceller

Illustration. Kenichi Miharada En forskargrupp från Lunds universitet visar i sina studier att gallsyra överförs via moderkakan från mamman till fostret för att möjliggöra produktionen av blodstamceller hos fostret.

Donation förstärker samverkan mellan Lund och Uppsala kring cancerdiagnostik

DNA. MostPhotos Mats Paulssons Stiftelse donerar en miljon kronor till universiteten i Uppsala och Lund för att förstärka samarbetet inom cancerområdet. Genom donationen kan ny avancerad molekylär diagnostik för cancer utvecklas och komma fler patienter till nytta i samverkan med landstingen.

Presskontakter

Jonas Andersson