Kungen och Kanadas generalguvernör besöker Lund

Kungabesök Onsdagen besökte Kanadas generalguvernör David Johnston Lund tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf. Det var en del av programmet för ett stort kanadensiskt statsbesök.

Så kan blodet föryngras

Röda blodceller Bildkälla: Mostphotos Våra blodstamceller bildar omkring tusen miljarder nya blodkroppar varje dag. Men när vi åldras förändras blodstamcellernas förmåga att producera blod. Det leder till att äldre personer lättare drabbas av anemi, försämrat immunförsvar och har större risk för att utveckla vissa typer av blodcancer. Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet, för första gången lyckats föryngra blodstamceller med spårbar nedsatt funktion i åldrande möss. Studien publiceras i Nature Communications.

Fetma programmerar om muskelstamceller

Fetma förknippas med minskad muskelmassa och försämrad ämnesomsättning. Epigenetiska förändringar som påverkar nybildningen av muskelceller kan vara en bidragande orsak, visar ny forskning från Lunds universitet.

Ny metrostation gav unik möjlighet för arkeologer att utforska modernitetens begravningsskick

Assistens Kirkegård i Köpenhamn – I gravarna fann vi människor som begravts med sina löständer och som var uppklädda i sina vackraste kläder. En kvinna hade till och med sin peruk på sig. Många av de begravda är behandlade som om de vore levande, berättar Sian Anthony vid Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet, som i sin avhandling Materialising Modern Cemeteries har studerat ett tusental gravar på Assistens Kirkegård i Köpenhamn.

Blir världen bättre? Checkpoint Sweden

Blir världen bättre? Hur står det egentligen till i Sverige? Vår egen och omvärldens Sverigebild har blivit mer polariserad. Här hemma hörs uttalanden som ”Det var bättre förr” och ”Landet håller på att slitas isär” från både vänster- och högerkanten, medan andra med förtröstan pekar på den stadigt stigande levnadsnivån. Internationellt lyfter den amerikanske politikern Bernie Sanders fram Sverige som ett föredöme, medan Donald Trump med flera målar ut Sverige som ett mångkulturellt skräckexempel.

De som samarbetar kan invadera tuffare miljö

Fågelsamarbete Tack vare att djur samarbetar kan de kolonisera kärva livsmiljöer som de annars inte skulle överleva i. Det visar ny forskning som därmed vänder upp-och-ner på ett vedertaget synsätt inom evolutionsläran. I en ny studie från bland annat Lunds universitet sätter forskarna fingret på varför vissa fåglar hjälper varandra med uppfödningen av ungar.

16 nya doktorander ska ta cancerforskningen snabbare ut i klinik

Sara Ek, professor i immunteknologi och programföreståndare. EU har gett klartecken till att medfinansiera ett unikt doktorandprogram. Under sin studietid kommer de 16 doktoranderna inte bara göra en djupdykning i cancerforskning – som är den ämnesmässiga inriktningen – utan även skolas i entreprenörs-tänk och förståelse för klinisk praxis.

Åldersförändring i gula fläcken - tidig hjälp kan ha stor betydelse

Mycket pekar på att tidiga insatser kan hjälpa fler att upprätthålla sin syn vid åldersförändringar i gula fläcken. Det framkommer i en stor studie från Lunds universitet och Svenska Makularegistret. Studien påvisade inte någon skillnad i behandlingseffekt vid jämförelse av ett godkänt läkemedel och ett billigare preparat som används av en del landsting och vårdgivare.

"Synd att VR-glasögon utsågs till årets julklapp"

Mattias Wallergård. Enligt forskaren och VR-experten Mattias Wallergård står vi inför en VR-revolution när virtual reality nu närmar sig en mogen fas. Ungefär som smarttelefonen gjorde för ett par år sedan. Fast dagens billiga, massproducerade VR-glasögon ger han inte mycket för.

Klimatforskarna gömmer inga obekväma fakta

Johan Hollander har granskat klimatforskningen. Det går att lita på klimatforskarna. Det finns i deras vetenskapliga artiklar ingen snedvridning som skulle riskera att sopa motstridiga faktauppgifter under mattan. Det framgår av en ny studie från Lunds universitet.

Presskontakter

Jonas Andersson