Ny rapport för ett klimatsäkrat Skåne

I dag släpps rapporten ”Klimatsäkrat Skåne” som är en kunskapsgenomgång och analys av Skånes möjligheter och utmaningar i klimatarbetet. Rapporten är ett unikt underlag som gör en regional analys av det vetenskapliga kunskapsläget ur ett brett samhällsperspektiv.

Dold infektion förkortar livslängden

Trastsångare Nu visar forskning att milda infektioner utan sjukdomssymptom ändå kan ge allvarliga konsekvenser för livslängden hos de drabbade. Studien har gjorts på malariainfekterade flyttfåglar. Infektionen tycks snabba på själva åldrandet genom att kromosomerna förkortas fortare än normalt.

Var tredje internationell student vill läsa sin master i Lund

Lunds universitet behåller sin tätposition och är landets mest eftertraktade lärosäte för internationella studenter som söker till ett masterprogram till hösten. Av totalt 43817 internationella studenter som sökte ett masterprogram i Sverige har 14821 studenter valt något programmen i Lund. Det är en ökning med 13 procent jämfört med i fjol.

Årets hedersdoktorer vid Juridiska fakulteten

Anders Kruse, f.d ambassadör och jurist med lång internationell erfarenhet och professor Rosemary Rayfuse med expertis inom folkrätt, internationell miljörätt och havsrätt har utsetts till hedersdoktorer vid Juridiska fakulteten.

”Nu står hoppet till nationell klimatpolitik”

Före jul avslutades det 20:e klimattoppmötet i Lima. Nya steg togs mot ett nytt klimatavtal i år, trots att världssamfundet är fortsatt oförmöget att enas om globala klimatambitioner. – Lima visade än en gång tydligt att hoppet står till nationella klimatinitiativ, inte internationella överenskommelser, säger Roger Hildingsson som forskar om statens förändrade roll i den nya klimatpolitiken.

Så uppstår nya innovationer

Josef Taalbi, nybliven doktor i ekonomisk historia, har utifrån en databas med över 4000 svenska innovationer mellan 1970-2007 kunnat avslöja drivkrafterna bakom nya produkter och tjänster.

Prorektor Eva Wiberg blir generaldirektör för Universitas 21

Prorektor Eva Wiberg Det globala akademiska samarbetsorganet Universitas 21 (U21) har utsett professor Eva Wiberg till generaldirektör från och med februari 2015. Wiberg har också nyligen inlett sin andra mandatperiod som prorektor vid Lunds universitet – ett uppdrag som hon fortsätter med.

Lunds universitets MOOC:s lockar deltagare från hela världen

Lunds universitets MOOC:s har kommit igång. Först ut är Juridiska fakultetens kurs i European Business Law, som följs av kurser i grön ekonomi samt sexuell hälsa. Kursen har fått en bra start med över 27 000 anmälda från 185 länder. – Extra glädjande är att en tredjedel av dessa kommer från utvecklingsländer, säger Hans-Henrik Lidgard, professor i civilrätt och koordinator för kursen.

En känd aktivist och en medieforskare hedras av samhällsvetare

Vilhelm Ekensteen blir hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund. Rätten till personlig assistans och LSS-reformen som ger funktionshindrade särskilt stöd är några frågor som han har varit med om att driva i mål. Även Ulla Carlsson, ledande medieforskare, har utsetts till hedersdoktor.

Varför andra är smartare med dina pengar

Erik Wengström När det kommer till ekonomiska beslut, vet du vad som är bäst för dig? Eller är det smartare att delegera besluten till någon annan? I en ny studie visar forskare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet att låta någon annan sköta dina affärer kan hjälpa dig undvika kostsamma misstag.

Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (Jonas.Andersson[at]kommunikation.lu.se)
Telefon: 046-222 70 17, 0727-385858