Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Med gråtande befäl - när känslosamhet var ideal i armén

Hugo Nordland En officer som grät öppet visade sin goda karaktär. Tårar och känslosamhet var idealet i svenska armén runt skiftet 1800, långt från dagens bild av soldater som hårda och uttryckslösa. Historikern Hugo Nordland har undersökt hur svenska officerare med hjälp av känslomässiga strategier stod ut med krigets fasor runt skiftet 1800.

Stor kartläggning av olika yrkens roll i samhället

Thomas Brante En stor majoritet av läkarna och lärarna tycker att de i alldeles för hög grad styrs av byråkrater och att detta får negativa konsekvenser för deras yrkesutövning. Bland de yrken som kräver en högre utbildning har allmänheten högst förtroende för vårdyrkena och minst för officerare och journalister. Detta och mycket annat framgår i en ny stor kartläggning av Sveriges professioner.

Laser ska hjälpa för tidigt födda barn

Laser kan om några år komma att användas på neonatal-klinikerna för att få en mer fullödig bild av lungkapaciteten än vad dagens röntgen kan ge. Här demonstreras tekniken på Astrid Johansson. Barn som föds före vecka 30 behöver ofta hjälp med andningen för att överleva. Idag använder man röntgen för att diagnosticera lungornas tillstånd, men tekniken är inte riskfri och bilder kan endast tas då och då. Nu har forskare i atomfysik utvecklat en laserbaserad, ofarlig analysmetod som förhoppningsvis kommer kunna övervaka det lilla barnets tillstånd kontinuerligt. Då blir det enklare att snabbt sätta in rätt insatser.

Nytt test för att tidigt upptäcka bukspottkörtelcancer

Snart kan det förhoppningsvis bli lättare att upptäcka bukspottskörtelcancer i tid så att sjukdomen går att behandlas. Christer Wingren undersöker ett blodprov tillsammans med kollegorna Anna Isinger Ekstrand och Mattias Brofelth. När patienter idag diagnosticeras med den allvarliga tumörformen pancreascancer (cancer i bukspottkörteln) är det ofta för sent för att patientens liv ska kunna räddas. Om allt går enligt planerna kan det inom två år finnas ett test baserat på ett blodprov på sjukhusen som kan upptäcka sjukdomen tidigt, medan den fortfarande kan behandlas, och därmed rädda liv.

Lunds universitet tillbaka på topp 100-listan i Times Highers rankning

Times Higher Education (THE) presenterar i dag sin senaste rankning där Lunds universitet förbättrar sig 29 placeringar från plats 119 till plats 90.

Träffa världseliten inom ljusforskning i Lund

Många av de senaste åren vetenskapliga genombrott handlar om ljus: det superupplösta mikroskopet, astrofysikens upptäckt av svarta hål, realtidsupplösning på strukturer från nanokristaller, blåa lysdioder och många fler. Nu samlas forskare bakom dessa och andra banbrytande rön i Lund 22-23 oktober på symposiet ”Light in the service of mankind – from the cosmic to the nanoscale”.

Genombrott för elektrodimplantat i hjärnan

Elktroder, NRC Under snart nio år har forskarna inom NRC vid Lunds universitet arbetat med att utveckla implanterbar teknik som kan registrera signaler från enskilda nervceller i hjärnan - över en längre tid och utan att hjärnvävnaden skadas. Nu har de kommit ett stort steg närmare målet och resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Neuroscience.

Träning bra för alla - men vissa får kämpa mer

Personer med ökad risk för typ 2-diabetes behöver träna mer än andra för att uppnå samma effekt, visar ny forskning från Lund universitet.

Miljonpris för forskning om hormoner och diabetes

Den danske forskaren Jens Juul Holst började studera tarmhormoner när detta inte var något stort forskningsfält. Men sedan kom den globala ökningen av sjukdomarna diabetes och fetma, där tarmhormonerna spelar en nyckelroll. Jens Juul Holsts forskning har bland annat lett till två viktiga läkemedel för typ 2-diabetes. Nu får han Fernströmstiftelsens Nordiska pris på en miljon kronor.

Korta vägen för akademiker med utländsk examen

En studerande I Sverige finns idag ett stort antal nyanlända från länder såsom Syrien, Irak och Ukraina med högintressanta akademiska examina i bagaget. För att tillvarata deras kompetens erbjuder nu Lunds universitet i samarbete med Folkuniversitetet programmet Korta vägen, ett projekt som finansieras av Arbetsförmedlingen.

Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 17, 0727-385858

Anna Johansson
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18, 0709-525251

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28, 0701-472740

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen