Ny blogg om politik: Vem stöttar vem i regeringsbildningen?

Under efterkrigstiden har 70 procent av Sveriges regeringar varit minoritetsregeringar. I Europa har endast Danmark och Spanien haft fler. Därför är stödpartier särskilt viktiga här i Sverige. Statsvetarna Hanna Bäck, Lunds universitet, och Torbjörn Bergman, Umeå universitet, har forskat om olika tillvägagångssätt för att knyta stödpartier till sig. En artikel om detta finns att läsa i bloggen, Makt och politik, som nyligen dragits igång av statsvetare från Lund, Umeå och Södertörn. Här kommer forskare att minst en gång i veckan presentera nya rön och kommentera aktuella händelser.

Nya LUX invigt

Fullt i foajén under invigningsceremonin
Med cirkus, tal och musik invigdes det nygamla HT-huset i hörnet Sölvegatan/Helgonagatan. Studenter och allmänhet är nu välkomna in i ett hus fullt av vinklar och vrår där gammalt överallt möter nytt på ett spännande sätt.

Enkelt prov i sjukvården kan avslöja Alzheimers-risk

Amyloid-beta. Bild: Wikimedia Commons
I framtiden kan personer som oroar sig för att drabbas av Alzheimers sjukdom få besked med hjälp av ett enkelt prov. Ett sådant prov kan dels lugna personer som har låg risk att drabbas, dels hjälpa personer i riskzonen att behålla sin tankeförmåga intakt så länge som möjligt. – Detta är den första studie som visar att provet fungerar i den kliniska vardagen, säger Oskar Hansson, docent vid Enheten för klinisk minnesforskning på Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Annorlunda kick off för teknologer

Vad är viktigt för mig? Vad är mina värderingar och vart kommer de ifrån? Hur kan jag bidra? Exempel på frågor som nya teknologer fick fördjupa sig i tisdags.
I år testades ett nytt grepp under teknologernas introduktion. I tisdags fick alla nyantagna civilingenjörsstudenter ägna sig åt självreflektion, själva och i grupp och under ledning av en grupp äldre studenter. – Det finns ett enormt sug efter sådana här frågor. Vi ingenjörer blir förbannat skickliga på att lösa problem med de hårda variablerna, men det blir allt viktigare att förstå de mjuka värdena också, säger Johan Fredriksson, student i Teknisk Nanovetenskap.

Nydanande mjukvaruforskning prisas internationellt

Metoden gör kravhanteringen smidigare, och därmed också utvecklingen av mjukvara. Nu prisas den vid internationell forskningskonferens.
År 2004 presenterade en grupp forskare en helt ny metod för att automatisera kravhantering, ett centralt område inom mjukvaruutveckling. Tio år senare har forskningen exploderat och gör nu sitt intåg inom den snabbväxande mjukvaruproducerande industrin. Snabbare produktutveckling och bättre IT-system blir vinsten.

Egenskaperna som får dig att öppna plånboken

Varumärkesforskare på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet har genom en ny analysmetod identifierat vilka produktegenskaper som konsumenter är redo att betala mer för.

Adventskalendern 2013 rosas internationellt

Lunds universitets adventskalender 2013 har nominerats till bästa projekt i den europeiska tävlingen ”Digital Communication Awards 2014”. Bland övriga deltagare finns internationella varumärken såsom CocaCola, Lufthansa och Amnesty.

2 miljoner dollar till forskning om bostadsområdets inverkan på hjärt-kärlsjukdomar

Internationellt konkurrenskraftig forskning vid Centrum för Primärvårdsforskning tilldelas två miljoner dollar från NIH, National Institutes of Health, USA. Forskargruppen under ledning av professor Kristina Sundquist har tilldelats forskningsmedlen för att fördjupa kunskaperna i det välkända samband som finns mellan bostadsområdets socioekonomiska struktur och hjärt-kärlsjukdomar. Forskningsprojektet ska pågå under fyra år och utförs i samarbete med Stanford University.

Solens aktivitet påverkar naturlig klimatförändring

Foto: Nasa
En ny studie från Lunds universitet har för första gången rekonstruerat solaktiviteten under den senaste istiden. Studien visar att det regionala klimatet påverkas av solen och ger möjligheter att bättre förutsäga ett framtida klimat i till exempel Sverige.

Arrival Day – Lunds universitet välkomnar nya internationella studenter

bild på arrival day studenter
Studenter från hela världen anländer på Arrival Day
Tisdagen den 19 augusti inleds introduktionsprogrammet för Lunds universitets internationella studenter med Arrival Day i AF-borgen. Och cirka 2 000 studenter från hela världen anländer till Lund för att studera under en termin eller flera år. Inför detta läsår ökar antalet betalande studenter med drygt 40 procent jämfört med höstterminen 2013.
Presskontakter

Jonas Andersson