Utländska jordbruk ökar risken för konflikter i Afrika

Bevattning av ett stort risfält i Tanzania. Foto: Emma Li Johansson För första gången pekar forskare på områden i Afrika där utländska jordbruksföretags val av grödor och hantering av färskvatten bidrar till ökad vattenbrist och större konkurrens om vatten. Något som i sin tur spär på risken för regelrätta konflikter mellan alla som behöver vatten – växter, djur och människor.

Brus kan hjälpa barn med ADHD

Kan ett konstant ljud av brus i öronen få barn och ungdomar med ADHD att bättre koncentrera sig i skolarbetet. En svensk-norsk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychology talar för att så kan vara fallet.

Anne Ramberg håller årets Anna Lindh-föreläsning

Anne Ramberg. Foto: Micke Lundström Företag behöver ta större ansvar när det gäller att värna och kämpa för mänskliga rättigheter runt om i världen. På vägen dit kan även jurister spela en avgörande roll. Det säger årets Anna Lindh-talare Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund.

Nytt sätt att avbilda Alzheimers sjukdom - öppnar för utveckling av läkemedel

tau-PET. Illustration: Michael Schöll, Lunds universitet Tau-PET är en ny och lovande avbildningsmetod vid Alzheimers sjukdom. En fallstudie från Lunds universitet bekräftar nu också att tau-PET-bilderna stämmer väl överens med de verkliga förändringarna i hjärnan. Enligt forskarna bakom studien ökar därmed möjligheterna att utveckla verkningsfulla läkemedel.

Tjeckisk-danskt radarpar får miljonpris

Pristagare Fernströms nordiska pris 2016 Fernströmstiftelsens Stora Nordiska Pris – ett av de största medicinska priserna i Skandinavien – går i år till cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas. Deras forskning handlar om cellernas svar på DNA-skador. Om en cell med genetiska skador inte tas om hand på rätt sätt och antingen repareras eller förmås att självdö, så är risken stor för cancer och andra sjukdomar.

Lundabiolog får Ig Nobel Prize

Professor Susanne Åkesson, Lunds universitet, belönades natten till fredagen med Ig Nobel Prize. Den prestigefulla utmärkelsen går till forskning som lockar till såväl skratt som eftertanke. Foto: Anders Hedenström Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet tilldelas den prestigefulla utmärkelsen Ig Nobel Prize. Priset, som hon delar med sex forskare från Ungern och Spanien, får de för upptäckten att vita hästar inte besväras särskilt mycket av blodsugande bromsar. Anledningen? De är vita.

Lunds universitet på topp 100-listan i Times Highers rankning

Times Higher Education (THE) presenterar i dag sin senaste rankning där Lunds universitet hamnar på 96:e plats.

Ingen länk mellan "fetmagenen" och förmågan att gå ner i vikt

Personer med ärftlig risk för fetma går ned lika mycket i vikt till följd av bättre kost, träning och viktminskingspreparat som resten av befolkningen, enligt en internationell studie som presenteras i The BTJ. - Det visar att livsstilen sannolikt har större betydelse för fetma än ärftligheten, säger professor Paul Franks vid Lunds universitet, en av de ansvariga bakom studien.

Etikråd ska stimulera debatt och öka kunskap

Idag sammanträder det nybildade etikrådet vid Lunds universitet för första gången. Det har som uppgift att lyfta etikfrågor inom forskning men även inom utbildning, arbetsmiljö och ekonomi. Rådet består av medlemmar inom akademin med erfarenhet av och intresse för etikfrågor. Det leds av vicerektor Bo Ahrén.

Forskare blottar hudens barriär

Foto taget vid synkrotronanläggningen PSI i Schweiz. Röret som skickar ut röntgenstrålningen syns till vänster på bilden. Provet sitter på den lilla kopparplattan något till höger, i bildens högra kant syns detektorn. Foto: Jenny Andersson Forskare vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet, kan nu förklara hur hudens egenskaper förändras beroende på omgivningen. De nya rönen förklarar bland annat varför människor inte torkar ut i torr luft. Forskningsresultaten kan även komma till användning inom kosmetik- och läkemedelsbranschen så att substanser på ett mer effektivt sätt tränger in i huden.

Presskontakter

Jonas Andersson