Egenskaperna som får dig att öppna plånboken

Varumärkesforskare på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet har genom en ny analysmetod identifierat vilka produktegenskaper som konsumenter är redo att betala mer för.

Adventskalendern 2013 rosas internationellt

Lunds universitets adventskalender 2013 har nominerats till bästa projekt i den europeiska tävlingen ”Digital Communication Awards 2014”. Bland övriga deltagare finns internationella varumärken såsom CocaCola, Lufthansa och Amnesty.

2 miljoner dollar till forskning om bostadsområdets inverkan på hjärt-kärlsjukdomar

Internationellt konkurrenskraftig forskning vid Centrum för Primärvårdsforskning tilldelas två miljoner dollar från NIH, National Institutes of Health, USA. Forskargruppen under ledning av professor Kristina Sundquist har tilldelats forskningsmedlen för att fördjupa kunskaperna i det välkända samband som finns mellan bostadsområdets socioekonomiska struktur och hjärt-kärlsjukdomar. Forskningsprojektet ska pågå under fyra år och utförs i samarbete med Stanford University.

Solens aktivitet påverkar naturlig klimatförändring

Foto: Nasa
En ny studie från Lunds universitet har för första gången rekonstruerat solaktiviteten under den senaste istiden. Studien visar att det regionala klimatet påverkas av solen och ger möjligheter att bättre förutsäga ett framtida klimat i till exempel Sverige.

Arrival Day välkomnar nya internationella studenter

bild på arrival day studenter
Studenter från hela världen anländer på Arrival Day
Tisdagen den 19 augusti inleds introduktionsprogrammet för Lunds universitets internationella studenter med Arrival Day i AF-borgen. Och cirka 2 000 studenter från hela världen anländer till Lund för att studera under en termin eller flera år. Inför detta läsår ökar antalet betalande studenter med drygt 40 procent jämfört med höstterminen 2013.

Tre av fyra beredda gentesta sig för personlig diet

DNA methylation
DNA methylation by Christoph Bock, Max Planck Institute
Topsa dig själv, skicka iväg ett gentest och få veta hur just du ska äta för att förbättra hälsan. Trots kritiken mot gentester, så tyder en studie vid Lunds universitet på att allt fler är intresserade av dem. Vem vill inte veta om man kan fortsätta med pasta och bröd?

Spenatextrakt ger viktminskning

Charlotte Erlanson-Albertsson
Under senare år har forskare vid Lunds universitet presenterat forskningsresultat kring viktnedgång med hjälp av thylakoider i form av ett spenatextrakt. Nu är den första långtidsstudien på människor publicerad och resultaten är entydiga. Med tillskott av thylakoider stärks den egna produktionen av mättnadshormoner vilket hjälper oss att hålla en hälsosam kosthållning.

Bordssalt har mätt strålning i Fukushima

Vanligt bordssalt kan användas för att mäta strålning från radioaktiva ämnen. I ett avhandlingsarbete från Lunds universitet har metoden vidareutvecklats. Foto: Björn Martinsson
Vanligt bordssalt kan användas för att mäta strålning från radioaktiva ämnen under förutsättning att det förvaras mörkt. Det framkommer i en ny avhandling från Lunds universitet där metoden vidareutvecklats och testats på utsläpp från kärnkraftsolyckorna i Fukushima och Tjernobyl.

Ny studie om försoning i Balkankrigets spår

Goran Basic, som kommit till Sverige som flykting från forna Jugoslavien, återvände som forskare i sociologi till sin etniskt rensade hemby. Han ville göra en värderingsfri studie och intervjua överlevande om förlåtelse, försoning och offerskap. Nu har han publicerat sin studie i ett antal vetenskapliga artiklar.
Presskontakter

Jonas Andersson