Hopp om bättre hjärnimplantat

De gröna bollarna är gliaceller, det som ser ut som en spikmatta är nanotrådar. Varje utväxande nanotråd mäter 80 nanometer (miljarddels meter) i diameter. Nervcellerna klättrar på nanotrådarna. Nervceller ”trivs” och växer till sig i en ny typ av nanotrådsplatta som utvecklats av forskare i nanofysik och oftamologi. På sikt kan resultaten kanske göra hjärn- och även näthinneimplantat bättre och minska risken för att de tappar sin effektivitet över tid, vilket är ett problem idag. Rönen publiceras i senaste ACS Applied Materials & Interfaces.

Nu snurrar elektronerna i MAX IV

Foto på MAX IV av Leif Jansson Med 300 dagar kvar till invigningen har nu acceleratorgruppen på MAX IV-laboratoriet för första gången kunnat leda elektronstrålen hela vägen runt den stora 3 GeV-ringen.

Lunda-alumner och hållbarhetsproffs på högsta nivå möts i Lund.

iieee I veckan möts hållbarhetsexperter på högsta nivå från industrin, näringslivet och myndigheter både på hemmaplan och internationellt under två dagar för att tillsammans med ett hundratals andra beslutsfattare och forskare tala om vägar till en hållbar utveckling för samhället.

Svampar och bakterier påverkar framtida klimatmodeller

Brun kamskivling Forskare från Sverige och USA har visat att vår uppfattning av hur organiskt material bryts ner av svampar och bakterier i grunden är fel. Detta leder till att klimatmodeller som tar hänsyn till mikroorganismer för att uppskatta framtida klimatförändringar måste omvärderas.

Miljoner till Skissernas, Botan och Historiska museet

Universitetets kulturverksamheter får en donation på närmare sju miljoner kronor. Av dessa pengar går 4 miljoner till Skissernas museum, 1,7 miljoner till Historiska museet och 750 000 kronor till Botaniska trädgården. Donator är Sparbanksstiftelsen Öresund.

Nytt namn för Lunds nanoforskning

- NanoLund är mer gångbart än Nanometerkonsortiet i internationella sammanhang, exempelvis vid internationella konferenser. Kopplingen till Lund blir också tydlig, förklarar Heiner Linke. Ett av Lunds universitets mest framgångsrika forskningsområden de senaste åren, nanovetenskapen, har bytt namn till NanoLund efter 27 år som Nanometerkonsortiet. Samtidigt knyts verksamheten närmare universitetet då den organisatoriskt blir en centrumbildning.

Fler metoder krävs för att bestämma forntida djurs färger

Melanosomer Kan man säga något om de ursprungliga färgerna hos djur som varit utdöda i flera tiotals miljoner år, som dinosaurierna? Vilka problem kan man stöta på när man försöker tolka färger i det fossila arkivet? Enligt forskare från bland annat Lunds universitet kan det vara svårare än vad man hittills trott.

Språket är nyckeln till att förstå våra sinnens mångfald

Niclas Burenhult, forskare i lingvistik. Lingvisten Niclas Burenhult har tilldelats närmare 14 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond för projektet "Språket som nyckel till perceptuell mångfald: ett tvärvetenskapligt grepp på sinnena". Projektet har satt ihop ett unikt och högt kvalificerat team från olika discipliner som ska undersöka den mänskliga perceptionen, som har en stor och ännu outforskad variation mellan olika språk och kulturer.

Sanningssägare och mörkläggare - en analys av invandringsdebatten

flashback På nätet finns en växande rörelse som menar att de traditionella medierna mörklägger i migrationsfrågorna. Medie- och kommunikationsvetaren Dag Thorén har analyserat retoriken i den mediekritiska diskussionen på nätforumet Flashback. Analysen visar mörkläggningsdebattens moment 22; så länge de traditionella medierna inte tar de invandringskritiska i skribenternas parti kommer de att anklagas för mörkläggning.

Sämre hälsa hos vårdande anhörig

Anhörigvård Var fjärde person i Sverige över 55 år är vårdare av anhörig. Mer än var tredje av dessa anhörigvårdare upplever en så pass hög belastning att det försämrar deras egen livskvalitet och livstillfredställelse. Ny forskning i geriatrik vid Lunds universitet pekar mot stödåtgärder för en utsatt grupp.

Presskontakter

Jonas Andersson