Ny screeningmetod hittar fler bröstcancertumörer

brösttomosyntes Efter många års intensiv forskning finns nu en metod som underlättar tidig upptäckt av bröstcancer, brösttomosyntes. Både träffsäkerhet och komfort överglänser vad som är möjligt med nuvarande mammografiscreening.

Tre heta plasttrender – konferens i veckan

Katarina Elner-Haglund,lärare i produktutveckling vid LTH, sammanfattar de viktigaste trenderna inom plast-området just nu. Bioplast, 3D-skrivare och plast istället för metall. Det sker mycket inom plastområdet just nu. Den 4-5 maj arrangeras den nationella konferensen ”Fokus: PLAST – mötesplats för industri och akademi” på Lunds Tekniska Högskola .

Högt betyg för strategiska forskningssatsningar

Regeringssatsningen på strategisk forskning har utvärderats av en expertpanel och betyget blir högt. I en skrivelse som forskningsråden idag skickar till regeringen rekommenderas en fortsatt satsning men med en viss omfördelning.

Paneldebatt: Kan drunkningsolyckorna i Medelhavet stoppas?

Mer än 1 700 migranter har hittills dött i Medelhavet under 2015, enligt Internationella Organisationen för Migration (IOM). Det är 30 gånger fler än för samma period förra året. På måndag den 4 maj kommer fyra ledande experter inom området för mänskliga rättigheter, flyktingrätt och internationell rätt att mötas i Lund för en paneldebatt om hur man kan stoppa drunkningstillbud i Medelhavet. Debatten är öppen för allmänheten och media är välkommen att delta.

Forskning blir till teater

Roland Paulsen Sociologen och arbetskritikern Roland Paulsens kritikerrosade forskningsstudie och bok Vi bara lyder – en berättelse om arbetsförmedlingen blir nu till dockteater för vuxna.

Lunds universitet inrättar ett barnrättsinstitut

Skolelever framför en skola i Elfenbenskusten Efter tolv års uppdrag för Sida har programmet Child Rights, Classroom and School Management mynnat ut i inrättandet av ett barnrättsinstitut. Med utgångspunkt i FN:s Barnkonvention ska institutet verka för att stimulera och stödja fortsatt forskning och utbildning för att främja barns rättigheter.

Tetra Laval ger 15 miljoner till forskning om entreprenörskap

Överlämning av Tetra Lavals donation Donationen ska användas till instiftandet av en ny professur vid Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Forskningen ska bidra till att belysa området ägande i entreprenöriella företag.

Fågelforskning kan leda till bättre malariamedicin

Grönsiska. Foto: Eva Mårtensson Forskare vid Lunds universitet har undersökt hur fåglar gör för att försvara sig mot malaria. Den nya studien har tittat på vilka gener som är inblandade. På sikt kan sådan kunskap bidra med viktiga ledtrådar i utvecklingen av malariamediciner för människor.

Två tredjedelar av världens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi

Enligt en ny omfattande forskningsrapport som publiceras i The Lancet avslöjas att fem miljarder människor i världen idag inte har råd med eller saknar tillgång till säker kirurgi och anestesi när de behöver det.

Asteroidnedslag bildade sjön Hummeln

Chockad kvarts Den småländska sjön Hummeln är en nedslagskrater som bildades efter att en stor asteroid bröts upp vid en kollision för 470 miljoner år sedan. Det visar forskare från bland annat Lunds universitet i en ny studie.

Presskontakter

Jonas Andersson