Asteroidnedslag bildade sjön Hummeln

Chockad kvarts Den småländska sjön Hummeln är en nedslagskrater som bildades efter att en stor asteroid bröts upp vid en kollision för 470 miljoner år sedan. Det visar forskare från bland annat Lunds universitet i en ny studie.

Så kan Sverige få mer solenergi

I sin avhandling har Jouri Kanters kartlagt varför inte Sverige har mer solenergi. Och vad man kan göra åt det. Bild: Kristina Lindgärde Byggherrar väljer bort solenergi för att de räknar på föråldrade, höga priser. Politiker ger otydliga signaler till bostadsrättföreningar. Stadsplanerare anpassar inte detaljplanen efter solinstrålningen. En ny avhandling har kartlagt vad politiker, stadsplanerare, byggherrar och arkitekter bör bli bättre på för att Sverige ska få mer solenergi.

Unik fältstudie visar att vilda bin far illa av växtskyddsmedel

Bedömning av bistyrka på en av ramarna i honungsbisamhället (Apis mellifera), som är fyllt med flitiga bin som sköter om sin avkomma och matförrådet.  Foto: Maj Rundlöf För första gången har ett forskningsprojekt undersökt hur ett växtskyddsmedel inom gruppen neonikotinoider påverkar både honungsbin och vilda bin ute i jordbrukslandskapet. Studien visar att honungsbina klarar att utsättas för växtskyddsmedlet, men att vilda bin påverkas mycket negativt.

”High five ger mer flyt än high fist”

Karin Moesch I målrika idrotter som handboll kan fem minuters flyt eller oflyt ändra utgången på matchen. Att laget överpresterar eller underpresterar händer under minst fem minuter i tre av fyra handbollsmatcher. Det visar doktoranden Karin Moesch som studerat fenomenet psykologiskt momentum, ett speciellt tillstånd som alla lagspelare känner till men få kan sätta fingret på vad det egentligen beror på.

MOOC om globala perspektiv på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter - startar 27 april!

Globala perspektiv på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter - en MOOC vid Lunds universitet som ger dig möjlighet att utforska området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och tillsammans med deltagare från hela världen reflektera över teman och frågor som är av global betydelse.

Sverige stärker forskningskontakterna med Sydkorea

Ett 40-tal svenska forskare besöker denna vecka Sydkorea för att inom ramen för Korea – Sweden Excellence seminar under två dagar träffa koreanska kollegor i en serie tvärvetenskapliga rundabordssamtal för att stärka befintliga kontakter och utveckla nya. Frågor om kreativitet och innovation, miljö och välfärd finns högt på agendan.

Fortsatt stort intresse för att studera i Lund

Söktrycket till Lunds universitet ligger fortsatt på en mycket hög nivå. Till höstens kurser och program har cirka 71 500 personer anmält sig. Drygt 31 000 av dessa har haft Lunds universitet som sitt förstahandsval.

Millimetersmå stenar skapade vår planet

Asteroid. Foto: Nasa Nu kan forskarna förklara hur asteroider bildas. Enligt den aktuella studien har även vår egen planet sitt ursprung i samma skapelseprocess, nämligen en kosmisk ocean av millimetersmå runda stenar som kretsade kring den unga solen.

Ny rön bekräftar att kaffe skyddar mot återfall i bröstcancer

Kaffe. Mostphotos Flera forskningsstudier har visat att kaffe har en skyddande effekt mot bröstcancer. Nu bekräftar en ny studie, som publiceras i tidskriften Clinical Cancer Research, att kaffe hämmar tillväxten av tumören och minskar risken för återfall hos kvinnor som fått diagnosen bröstcancer och behandlas med läkemedlet tamoxifen.

Problem med tankeförmågan vanligt efter hjärtstopp och hjärtinfarkt

Hälften av alla patienter som överlever ett hjärtstopp får problem med mentala förmågor som minne och uppmärksamhet. Det visar en stor internationell studie ledd från Lunds universitet. Förvånande nog hade dock en kontrollgrupp bestående av hjärtinfarktpatienter i stort sett lika mycket problem. Det tyder på att det inte enbart är hjärtstoppet, och den syrebrist i hjärnan det orsakat, som är orsaken till patienternas svårigheter.

Presskontakter

Jonas Andersson