Nyheter

2 miljoner dollar till forskning om bostadsområdets inverkan på hjärt-kärlsjukdomar

Internationellt konkurrenskraftig forskning vid Centrum för Primärvårdsforskning tilldelas två miljoner dollar från NIH, National Institutes of Health, USA. Forskargruppen under ledning av professor Kristina Sundquist har tilldelats forskningsmedlen för att fördjupa kunskaperna i det välkända samband som finns mellan bostadsområdets socioekonomiska struktur och hjärt-kärlsjukdomar. Forskningsprojektet ska pågå under fyra år och utförs i samarbete med Stanford University.

Solens aktivitet påverkar naturlig klimatförändring

En ny studie från Lunds universitet har för första gången rekonstruerat solaktiviteten under den senaste istiden. Studien visar att det regionala klimatet påverkas av solen och ger möjligheter att bättre förutsäga ett framtida klimat i till exempel Sverige.

Arrival Day välkomnar nya internationella studenter

Tisdagen den 19 augusti inleds introduktionsprogrammet för Lunds universitets internationella studenter med Arrival Day i AF-borgen. Och cirka 2 000 studenter från hela världen anländer till Lund för att studera under en termin eller flera år. Inför detta läsår ökar antalet betalande studenter med drygt 40 procent jämfört med höstterminen 2013.

Tre av fyra beredda gentesta sig för personlig diet

Topsa dig själv, skicka iväg ett gentest och få veta hur just du ska äta för att förbättra hälsan. Trots kritiken mot gentester, så tyder en studie vid Lunds universitet på att allt fler är intresserade av dem. Vem vill inte veta om man kan fortsätta med pasta och bröd?

Spenatextrakt ger viktminskning

Under senare år har forskare vid Lunds universitet presenterat forskningsresultat kring viktnedgång med hjälp av thylakoider i form av ett spenatextrakt. Nu är den första långtidsstudien på människor publicerad och resultaten är entydiga. Med tillskott av thylakoider stärks den egna produktionen av mättnadshormoner vilket hjälper oss att hålla en hälsosam kosthållning.

Bordssalt har mätt strålning i Fukushima

Vanligt bordssalt kan användas för att mäta strålning från radioaktiva ämnen under förutsättning att det förvaras mörkt. Det framkommer i en ny avhandling från Lunds universitet där metoden vidareutvecklats och testats på utsläpp från kärnkraftsolyckorna i Fukushima och Tjernobyl.

Ny studie om försoning i Balkankrigets spår

Goran Basic, som kommit till Sverige som flykting från forna Jugoslavien, återvände som forskare i sociologi till sin etniskt rensade hemby. Han ville göra en värderingsfri studie och intervjua överlevande om förlåtelse, försoning och offerskap. Nu har han publicerat sin studie i ett antal vetenskapliga artiklar.

Mer tid för patienten hos läkare i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger mer än dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England. Många läkare i studien anser att de elektroniska journal- och administrationssystem som införts under 2000-talet är en tidstjuv.

Nya resultat banar väg för ostkor

Vissa kossors mjölk passar utmärkt för att bli ost medan andras passar betydligt sämre. Det visar en ny avhandling från LTH. Resultaten kan i framtiden kanske leda till att vissa kor får ägna sig åt att göra ystmjölk, alltså mjölk för ost, medan andra gör drickmjölk.
Presskontakter

Jonas Andersson