Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

USA, Kina och Storbritannien leder den internationella handeln med mark

En bild över nätverket Handel med mark, eller ”land grabbing” som det också kallas, har ökat kraftigt de senaste åren. Nära två av tre länder i världen deltar numera i denna globala markhandel, där inte bara varor utan även mark köps och säljs på en internationell marknad. Det visar en studie från Lunds universitet.

Lunds nya hedersdoktorer inom naturvetenskap

En världsledande mikrofossilforskare samt en kemist inom materialvetenskap har utnämnts till hedersdoktorer vid Lunds universitets naturvetenskapliga fakultet 2015. Deras forskning handlar om mikroskopiskt små amöbor respektive specialfrysta prover.

78 miljoner till forskning om biologiska produktionssystem

Allt mer kemikalier och andra produkter bör produceras med hjälp av skogsbruksråvara och annat förnybart material. För att lyckas krävs bland annat nytänkande spetsforskning. När Stiftelsen för strategisk forskning delar ut medel inom det här området, biologiska produktionssystem, får tre Lundaforskare bidrag.

Antibakteriella produkter kan påverka nervceller

Två studier vid Lunds universitet visar att guld- och silvernanopartiklar kan påverka de stamceller som ger upphov till nervceller i hjärnan och i näthinnan. Resultaten visar att nervcellerna är särskilt känsliga under utvecklingsstadiet, men även de mogna nervcellerna påverkas, och till och med dör.

Nya hedersdoktorer vid LTH

Den holländska elektronikprofessorn Liesbet Van der Perre är en av LTH:s nya hedersdoktorer Axis-grundaren Martin Gren, tidigare ESS-vd:n Collin Carlile och den holländska elektronikprofessorn Liesbet Van der Perre har av LTH:s styrelse utsetts till att bli LTH:s hedersdoktorer år 2015.

Man måste kunna lita på sin robot

Civilingenjörsstudent Mikael Gråborg spelar sten, sax, påse med roboten Nao. Fotograf: Erik Andersson. Hjälprobotar förväntas ta större plats i hemmen i takt med att tekniken utvecklas och andelen äldre ökar. Nya resultat från ett studentprojekt tyder på att robotar bör ha mer mänskliga drag för att skapa tillit hos de äldre. Projektet presenteras den 16 december kl 9.15 på LUX sal C:121. Samma dag presenteras även fjorton andra studentprojekt från kursen ”Neuromodellering, kognitiv robotik och agenter” i samarbete mellan institutionen för designvetenskaper på LTH och avdelningen för kognitionsvetenskap.

Jonas Hafström föreslås bli ordförande för Lunds universitet

Ambassadör Jonas Hafström föreslås bli ny ordförande för Lunds universitet. Förslaget lämnas till regeringen i dag av nomineringskommittén som leds av landshövding Margareta Pålsson.

Eva Wiberg utsedd till prorektor

Universitetsstyrelsen beslutade vid sitt möte på fredagen att utse professor Eva Wiberg till prorektor de kommande åren.

Första antagningen klar

Nu är det första urvalet till vårterminen 2015 klart och antagningsbeskeden finns publicerade på antagning.se. Knappt 16 000 personer har blivit antagna till utbildningar vid Lunds universitet.

Hur snabbt man åldras beror på ens föräldrar

Trastsångare I jakten på bättre kunskap om hur vi åldras har forskare från Lunds universitet nu tagit hjälp av småfåglar. I en ny studie har forskarna undersökt olika faktorer som påverkar om fågelungarna föds med långa eller korta kromosomändar, så kallade telomerer.

Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 17, 0727-385858

Anna Johansson
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18, 0709-525251

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28, 0701-472740

Senaste rektorsbrevet

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen