Hundratals deltog i stipendieceremoni

Foto: Gunnar Menander
En tät atmosfär av förväntan lägrade över Universitetshusets aula i onsdags, när hundratals internationella studenter samlades för att medverka vid den högtidliga stipendieceremonin. Ceremonin hölls för att uppmärksamma de internationella studenter som har tilldelats ett stipendium för att utbilda sig vid Lunds universitet.

Hudpigment oskadliggör solens UV-strålar via projektiler

Villy Sundström
Professor Villy Sundström. Foto: Mikael Risedal.
Nu har forskare vid bland annat Lunds universitet kommit på hur hudens pigment lyckas skydda kroppen från solens farliga UV-strålning. Hudpigmenten omvandlar UV-strålningen till värme genom en blixtsnabb kemisk reaktion som skjuter iväg protoner ur pigmentens molekyler.

Barn kan inte bortse från nätreklam

Medieforskaren Helena Sandberg
– Vuxna kan lära sig att bortse från reklam på Internet. Barn har inte den möjligheten. Deras hjärnor har inte utvecklats så att de viljemässigt kan titta bort från färg, rörelser och starka effekter som drar till sig uppmärksamheten. Därför kan barnen inte låta bli att se reklamen, fast de ofta finner den påträngande och störande.

Miljonpris till Norges mest citerade forskare

När Per Brandtzæg på 70-talet började studera slemhinnornas immunsystem var detta inget hett forskningsområde. Men idag vet man att det är viktigt inte bara för luftvägs- och tarmsjukdomar utan också för andra sjukdomar, och Per Brandtzæg har i två årtionden varit Norges mest vetenskapligt citerade forskare. Nu får han Fernströmstiftelsens Nordiska pris på en miljon kronor.

Lunds universitet bäst i Sverige i QS rankning

Lunds universitet har placerats främst bland svenska lärosäten den årliga rankingen utförd av internationella QS World University Ranking. QS utvärderar 700 av världens bästa lärosäten och rankar 400. Totalt finns omkring 17 000 lärosäten i världen. Lunds universitet har under flera år hamnat bland de 100 främsta och kommer i år på plats 60.

Donation stärker leukemiforskningen vid Lunds universitet

Mikael Sigvardsson rekryteras som ny professor i molekylär hematologi till Lunds universitet och stärker därmed Lunds redan framstående forskning om cancer i blodets celler.

Mumifierad biskop ska ge en ny bild av 1600-talets Lundabor

Foto: Gunnar Menander
I dag inleds ett spännande forskningsprojekt när Peder Winstrups kista flyttas ur Domkyrkans krypta. En förundersökning har visat att kroppen är sällsynt välbevarad och den kommer därför att bli föremål för en rad undersökningar i ett stort tvärvetenskapligt universitetsprojekt.

Prisbelönad forskning om barncancer

David Gisselsson Nord
David Gisselsson Nord har fått Fernströmstiftelsens pris för yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare.
Forskaren och läkaren David Gisselsson Nord vid Lunds universitet arbetar med barncancer, i första hand med att försöka utveckla ett sätt att bedöma farligheten hos en form av njurcancer som drabbar barn. En sådan metod skulle hjälpa läkarna att avgöra vilka barn som måste ha en intensiv behandling, och vilka som inte behöver lika tuffa metoder. För detta får han nu 100 000 kronor av Eric K. Fernströms stiftelse.

Kan bi-bakterier ersätta antibiotika?

bin
Mjölksyrabakterier från bins honungsmage motverkar antibiotikaresistenta stafylokocker i provrörsförsök och botar svårläkta sår på hästar.
Färsk honung är ett gammalt läkemedel inom folkmedicinen. En forskargrupp från Lunds universitet kan nu visa att dess effekt beror på mjölksyrabakterier från binas honungsmage, som förts över till honungen. Med hjälp av dessa bakterier har forskarna både kunnat motverka antibiotikaresistenta stafylokocker i provrörsförsök och bota svårläkta sår på hästar.

Universitetskollegiet förordar von Schantz

Efter omröstning i universitetskollegiet idag står det klart att professor Torbjörn von Schantz är den kandidat representanter för lärare, studenter och övriga anställda vill se som nästa rektor för Lunds universitet.
Presskontakter

Jonas Andersson