Hela världen kan följa LTH:s examenshögtid

Benjamas Sumritjate "Amp" och Kunlanun Jittavanichprapha "May" från Thailand som just fått diplom. De läser Food Technology and nutrition. 120 LTH nyutexaminerade civilingenjörer, masterstudenter, högskoleingenjörer och arkitekter diplomeras idag på LTH:s vårliga examenshögtid i universitetsaulan.

Kommunismen på film efter murens fall - vad kunde visas?

Foto på avhandlingens författare Sune Bechmann Pedersen Hur gör man upp med sitt kommunistiska förflutna via film? Historikern Sune Bechmann Pedersens avhandling undersöker hur den kommunistiska tiden representeras på film efter 1989 i Tyskland och i Tjeckien.

Savanner bromsar klimatförändringar

Torra buskmarker Tropiska regnskogar har länge ansetts vara jordens lungor eftersom de i störst utsträckning tar upp koldioxid från atmosfären. Nu har forskare från Lunds universitet lett en världsomspännande studie som visat att även savanner och torra buskmarker spelar en avgörande roll i den globala kolcykeln. Detta genom att dominera variationer och ökningen i det globala koldioxidupptaget, en stor omfördelning av jordens funktioner.

Inre inflammation i näthinnan kan ligga bakom ögonsjukdomar

Att ett nedsatt blodflöde till hjärnan påverkar tänkandet och rörelseförmågan är välkänt – det är ju vad bland annat många strokepatienter råkar ut för. Men kan ett nedsatt blodflöde, som minskar syretillförseln, också skada ögonen? Lundaforskaren Linnéa Taylor har i djurförsök visat att så är fallet. Den inflammation som syrebristen orsakar skulle kunna ligga bakom många näthinnesjukdomar, menar hon.

Ny modell ska ge bättre rättigheter för äldre

Två Lundaforskare har utvecklat en modell för hur man ska kunna stärka de äldres rättigheter inom äldreomsorgen. Med de funktionshindrades rättighetskamp för ögonen ska även äldre kunna åberopa ett liv som i möjligaste mån liknar det som personer utanför omsorgen lever. Modellen publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Gerontologist.

Antikt tempel återupptäckt i Egypten

Maria Nilsson, forskningsledare och hennes sambo dr John Ward, som var med när templet hittades. – Det här fyndet förändrar platsens historia, och visar grundligt att Gebel el Silsila inte bara var ett stenbrott utan också en helig plats, säger arkeologen Maria Nilsson vid Lunds universitet. Gebel el Silsila är det sandstensbrott som levererat sandsten till många stora tempel i Egypten, som Luxor och Karnak. Men när det gäller det återupptäckta templet Kheny så är grundstenarna är av kalksten, vilket tyder på att stenarna har fraktats dit..

Magbakterier kan tillverka gröna kemikalier

Magbakterier är bra på mer än att hålla magen i gång, visade det sig. Mjölksyrabakterier är inte bara bra för magen. De är också en fena på att producera gröna kemikalier, har forskare upptäckt. Resultaten presenteras i en ny avhandling.

Första bilderna från supermagnetkameran i Lund

Tesla 7 I december 2014 lyftes Skandinaviens första 7-Tesla-kameran på plats vid Lunds universitets Bioimagning Center och Skånes universitetssjukhus. Nu har forskare tagit de första bilderna med supermagnetkameran.

Tidigare upptäckt av bröstcancer-metastaser

Möjligheten att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena, men om tumören gett metastaser är sjukdomen oftast obotlig. Ett skäl till detta kan vara att metastaserna inte upptäcks förrän de börjat ge symtom. Kan man hitta dem tidigare, så kanske det skulle gå att behandla de nya tumörerna. Forskningsfynd från Lunds universitet ger nu hopp om ett sätt att hitta metastaser betydligt tidigare än idag.

Värmeböljor i klimatförändringens spår – varmare, längre, oftare!

Vi hör allt oftare rapporter runt om i världen om ett förändrat klimat – värmeböljor, torka och skogsbränder å ena sidan och skyfall, snöoväder och köldrekord å andra sidan. Det är en sida av klimatförändringarna som vi redan nu märker av, och som enligt en majoritet av forskarna kommer att öka i framtiden. Det är något vi måste lära oss att leva med. Den 20 maj sätter Lunds universitet värmestress i fokus och hur vi kan anpassa oss till ett varmare klimat.

Presskontakter

Jonas Andersson