Jubileumsbok lyfter fram Lunds universitets historia i populär form

Jubileumsbok Inför Lunds universitets jubileumsstart den 19 december utkommer nu en populärvetenskaplig bok med titeln ”Lunds universitet under 350 år – Historia och historier”. Boken tar upp universitetets resa från liten provinsakademi med 14 professorer och 80 studenter till dagens internationella storuniversitet, som återkommande rankas bland världens hundra främsta.

Sveriges första medicinprofessor i spelberoende

Anders Håkansson, Lunds universitet, blir den första medicinprofessorn i Sverige som fokuserar på just spelberoende. Forskningen kring spelberoende och spelproblem har gjorts möjlig genom ett initiativ finansierat av Svenska Spel.

Spelteori och Afrika i fokus för nya Wallenberg Academy Fellows

Erik Mohlin och Jutta Bolt på Ekonomihögskolan utnämns idag till nya Wallenberg Academy Fellows. Det är Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses satsning på unga forskare som i år ger 29 forskare möjlighet att få fem års forskningsfinansiering.

Sett lite från ovan: Hallsberg Sveriges nya huvudstad - om satellitbilderna får bestämma

Kartbild Hallsberg Forskare i Lund har hittat ett nytt sätt att urskilja hur människor flyttar och vart. Istället för klumpig statistik från olika håll så ser man helt enkelt på satellitbilder hur befolkningen sprider sig över landet. Det här kan påverka politiken. Och ur ett rättviseperspektiv är faktiskt Hallsberg lämpligare som huvudstad än Stockholm…

Minskad celldöd och ökad insulinproduktion med CRISPR/Cas9

Med hjälp av ”gensaxen” CRISPR/Cas9 har forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum ”stängt av” ett enzym som visat sig ha en nyckelroll i regleringen av den diabetesfrämjande genen TXNIP i betaceller. Effekten blev minskad celldöd och ökad insulinproduktion i de genmodifierade cellerna.

Chefer går utbildning i kulturturism

Wanås Konst Trettio chefer från kommuner i Skåne och Blekinge går uppdragsutbildningen "När kultur är resans mål" vid Lunds universitet, Campus Helsingborg. Under fyra träffar på olika orter får de höra om verksamhetsutveckling inom kulturella och kreativa näringar i regionen – alltifrån musikfestivalen Live Green till Wanås Konst.

Ojämlik skola: Vissa fostras till fria medborgare medan andra får lära sig att lyda

Sofie Gustafsson Vissa blir självklara samhällsmedborgare. Andra känner utanförskap. – Om vi menar allvar med att vi måste stå upp för demokratiska värden som frihet, jämlikhet och solidaritet är det viktigt att alla får del av skolans demokratifostrande uppdrag, säger statsvetaren Sofie Gustafsson från Lunds universitet som har följt två gymnasieklasser i Malmö.

Biolog från Lund finalist i Forskar Grand Prix

Nellie Linander. Foto: Stefan Petersén Nellie Linander, doktorand i biologi vid Lunds universitet, är en av sju finalister i årets Forskar Grand Prix. Finalen avgörs som ett science slam på Nalen i Stockholm tisdagen 29 november.

90 miljoner från Formas

27 forskare från Lunds universitet får tillsammans runt 90 miljoner kronor från Formas.

Även små luftföroreningar kan påverka fostrets tillväxt

kväeoxid Skåne Gravida kvinnor som bor i områden med förorenad luft får barn som väger något mindre vid födseln. Effekten är mycket liten men sambandet är tydligt, visar en forskare vid Lunds universitet.

Presskontakter

Jonas Andersson