Mindfulness-behandling i grupp lika effektivt som KBT vid depression och ångest

Behovet av psykoterapi, för behandling av depression och ångest, i primärvården är stort men på många håll i landet råder brist på psykoterapeuter. En ny studie från Centrum för primärvårdsforskning i Malmö, visar att gruppbehandling med mindfulness är lika effektivt som individuell kognitiv beteendeterapi (KBT) för patienter med depression och ångest.

Öppna dina kunskapsluckor med LTH:s julkalender

Nu sprakar det snart loss igen! För åttonde gången i ordningen har LTH-teknologer via 24 kortfilmer experimenterat fram en julkalender som på ett pedagogiskt och lättsamt sätt ger inblick i tekniska och naturvetenskapliga fenomen.

Glasaktigt protein kan ge sämre syn

Långsynthet på grund av ökad ålder kan bero på att proteiner i ögonlinsen omvandlas från en flytande lösning till fast form, ett glasaktigt tillstånd. Det visar forskare från bland annat Lunds universitet i en ny studie.

Regeringen har utsett von Schantz till rektor

Professor Torbjörn von Schantz blir ny rektor vid universitetet från och med årsskiftet. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Positiva följder av att sortera ut matavfall

Jurate Miliute-Plepiene från Lucsus
När en separat sortering av matavfallet infördes blev även sorteringen av förpackningsavfall bättre, och den totala avfallsmängden per hushåll krympte. Det är resultatet från Vellinge kommun, som år 2012 införde en separat sortering av hushållens matavfall.

Havre – mer än bara gröt

Havreolja
Havre innehåller mer fett än andra spannmål och havreoljan har en unik sammansättning. En speciell havreolje-beredning har i en vetenskaplig studie visat sig ge ökad mättnad.Vår stillasittande livsstil i kombination med för mycket energirik mat, gör det för många allt svårare att hålla en hälsosam livsstil. Övervikt och fetma är ett växande problem som ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. .

Kemiforskning i miljardaffär

En lovande molekyl mot lungfibros ligger kemiprofessor Ulf Nilsson bakom.
3,3 miljarder kronor kan kemiprofessorn Ulf Nilssons läkemedelskandidat mot den allvarliga och svårbehandlade sjukdomen lungfibros vara värd. TD 139 är namnet på läkemedelskandidaten som i början av november såldes på option till det amerikanska läkemedelsföretaget Bristol-mayers Squibb för nämnda summa.

Matematik lockar unga till Lund

Den 14 och 15 november kommer 128 matteintresserade gymnasieelever från hela Sverige till Lunds universitet. Bland annat får de chans att träffa Simon Singh, känd brittisk författare som skrivit boken om Fermats gåta.

Kyla + smärta + vitlök + senap = sant

Fr v  Edward Högestätt, Lavanya Moparthi (doktorand), Urban Johanson och Peter Zygmunt.
Fr v Edward Högestätt, Lavanya Moparthi (doktorand), Urban Johanson och Peter Zygmunt.
För vissa människor upplevs kyla inte bara som kall utan som direkt smärtsam. Det behöver inte ens handla om riktigt låga temperaturer, utan bara temperaturer under 20 °C. En grupp forskare i Lund har nu funnit vad det är i kroppen som åstadkommer denna koppling mellan kyla och smärta. Det visar sig vara samma receptor (mottagare) som reagerar på de starka ämnena i senap och vitlök.

4 000 skånska fötter ska analyseras - ny diagnosmetod ska minska risken för fotsår och amputation

Vinnova har anslagit 3,7 miljoner kronor som ska användas till att undersöka 2 000 skåningars fötter i en stor studie där en ny diagnostikmetod ska utvärderas. Metoden syftar till att finna personer med diabetes som riskerar att utveckla fotsår. 380 miljoner människor beräknas idag leva med diabetes varav 400 000 i Sverige.
Presskontakter

Jonas Andersson