Ljust initiativ vill få nya hälsofrämjande ljustekniker ut på marknaden

Forskningsresultat visar att rätt belysning kan göra oss friskare. Trots hälsovinsterna når många potentiellt hälsofrämjande ljustekniker aldrig utanför labbet. Det vill nätverket ”Ljusintiativet” vid Lunds universitet råda bot på genom att erbjuda innovatörer möjlighet att testa sina idéer, både i fysiska miljöer och genom feedback från forskare och andra experter.

Glutenintolerans - tidpunkt för introduktion i barns kost kan ha överskattats

Barn Det finns inget samband mellan tidpunkten för introduktion av gluten i kosten och utveckling av glutenintolerans. Det visar en ny, internationell studie från Lunds universitet.

Studie om skämt och sexuellt samspel på mångkulturella arbetsplatser

Henriette Frees Esholdt Man ska inte vara rädd för att skoja om varandras etniska bakgrund. Med rätt fingertoppskänsla kan det tvärtom leda till att den stereotypa bilden av invandrare minskar. Det menar sociologen Henriette Frees Esholdt som studerat humor och sexuellt samspel på en multietnisk arbetsplats i Danmark.

Ny rapport för ett klimatsäkrat Skåne

I dag släpps rapporten ”Klimatsäkrat Skåne” som är en kunskapsgenomgång och analys av Skånes möjligheter och utmaningar i klimatarbetet. Rapporten är ett unikt underlag som gör en regional analys av det vetenskapliga kunskapsläget ur ett brett samhällsperspektiv.

Bröstmjölksprotein kan bli nytt vapen mot resistenta bakterier

Bild på molekyl Forskning pågår redan kring hur bröstmjölksproteinet HAMLET kan användas vid behandling av cancer. Aktuella rön från Lunds universitet pekar på att det även kan döda två typer av luftvägsbakterier. De delvis resistenta bakterierna som varje år skördar många liv blir även känsliga för antibiotika.

Dold infektion förkortar livslängden

Trastsångare Nu visar forskning att milda infektioner utan sjukdomssymptom ändå kan ge allvarliga konsekvenser för livslängden hos de drabbade. Studien har gjorts på malariainfekterade flyttfåglar. Infektionen tycks snabba på själva åldrandet genom att kromosomerna förkortas fortare än normalt.

Var tredje internationell student vill läsa sin master i Lund

Lunds universitet behåller sin tätposition och är landets mest eftertraktade lärosäte för internationella studenter som söker till ett masterprogram till hösten. Av totalt 43817 internationella studenter som sökte ett masterprogram i Sverige har 14821 studenter valt något programmen i Lund. Det är en ökning med 13 procent jämfört med i fjol.

Årets hedersdoktorer vid Juridiska fakulteten

Anders Kruse, f.d ambassadör och jurist med lång internationell erfarenhet och professor Rosemary Rayfuse med expertis inom folkrätt, internationell miljörätt och havsrätt har utsetts till hedersdoktorer vid Juridiska fakulteten.

”Nu står hoppet till nationell klimatpolitik”

Före jul avslutades det 20:e klimattoppmötet i Lima. Nya steg togs mot ett nytt klimatavtal i år, trots att världssamfundet är fortsatt oförmöget att enas om globala klimatambitioner. – Lima visade än en gång tydligt att hoppet står till nationella klimatinitiativ, inte internationella överenskommelser, säger Roger Hildingsson som forskar om statens förändrade roll i den nya klimatpolitiken.

Så uppstår nya innovationer

Josef Taalbi, nybliven doktor i ekonomisk historia, har utifrån en databas med över 4000 svenska innovationer mellan 1970-2007 kunnat avslöja drivkrafterna bakom nya produkter och tjänster.

Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (Jonas.Andersson[at]kommunikation.lu.se)
Telefon: 046-222 70 17, 0727-385858