Donationskampanj för forskning på kvinnors, barns och ungas hälsa globalt

GettyImages Nu sätter Medicinska fakulteten ljuset på kvinnors, barns och ungas hälsa globalt genom en donationskampanj som ska stärka forskningen inom detta område.

Hallå Jonas Hafström – ny styrelseordförande för Lunds universitet

Jonas Hafström Du är jurist och har ett förflutet inom UD, bl.a. som ambassadör i USA, och som det senaste året på regeringens uppdrag lett handelsdelegationer runt om i världen och hjälpt till med att coacha svenska ambassader i länder med hög tillväxt.

Nya rön om ”nyckelspelarna” vid inflammation i hjärnan

När kroppens immunförsvar reagerar mot en angripare eller en skada, så uppstår inflammation. Det är en naturlig process, som dock ofta blir för stark och därför skadlig. I hjärnan förekommer inflammation både i samband med hjärnsjukdomar som Alzheimers och Parkinsons, och vid stroke. Forskare från Lunds universitet och Karolinska Institutet, i nära samarbete med universitetet i Sevilla, lägger nu fram nya rön om några av inflammationens ”nyckelspelare” – rön som på sikt kan leda till nya behandlingar.

Inget köp av MAX IV-fastigheten

Regeringen har avslagit Lunds universitets ansökan om att förvärva MAX IV-fastigheten. Det innebär att Lunds universitet fortsätter att hyra fastigheten enligt ett 25-årigt avtal som skrevs under 2012.

Tredje hedersdoktor utsedd

Karl Deisseroth är forskaren bakom den banbrytande metoden optogenetik med vars hjälp nervceller kan styras med ljus. Nu har han utsetts till hedersdoktor vid Medicinska fakulteten 2015.

2015 års Rausingpris tilldelas Sune Nordgren

Sune Nordgren Konstentreprenören Sune Nordgren får Rausingska humanistpriset 2015. Vi känner honom genom spännande konstutställningar, upprörda debatter och oväntade sammanhang.  Han har varit en vital del av kulturlivet både i Sverige och internationellt sedan 1970-talet.  Priset delas ut i samband med Rausingföreläsningen som avslutar Humanist- och teologdagarna den 17-18 april.

Elektroner i överljudsfart kan ge framtidens solbränsle

Sol på himmel Nu har forskare från bland annat Lunds universitet tagit ett steg närmare möjligheten att producera solbränsle med hjälp av konstgjord fotosyntes. I en ny studie har de lyckats följa elektronernas snabba flygfärd genom en ljusomvandlande molekyl.

Risken för skyfall lika stor över hela landet

Översvämningen från Köpenhamn förra sommaren. Bild: Johanna Sörensen. Det regnar mycket i Göteborg, det vet man ju. Då ligger det nära till hands att anta att de extrema regnen också är fler där än på andra håll. Men någon sådan korrelation finns inte, visar nya forskningsresultat. Risken är lika stor i hela Sverige.

Tidiga tecken förutspår typ 1-diabetes

Teddy-studien Sverige Det går att förutspå ett insjuknande i typ 1-diabetes, visar ny forskning. I ett blodprov kan man upptäcka om kroppens immunförsvar börjat bryta ned de egna insulincellerna genom att mäta förekomsten av autoantikroppar.

6 miljoner euro till toppforskare vid Lunds universitet

En teknolog och två medicinare vid Lunds universitet får 2 miljoner euro var från Europeiska forskningsrådet (ERC) i 2014 års utlysning av ERC Consolidator Grant till etablerade toppforskare. Av 2 525 inkomna ansökningar från hela Europa beviljades bidrag till 372. Av de 372 beviljade ansökningarna kom nio från forskare knutna till svenska institutioner.

Presskontakter

Jonas Andersson