Nyheter

Bäst vård för pengarna - unik studie kartlägger kostnadseffektiviteten vid demensvård

En studie vid Lunds universitet ska försöka ge svar på vilka insatser inom demensvården som är mest effektiva i förhållande till kostnaderna. Studien, som görs i samarbete med fem skånska kommuner, ska också undersöka vad anhörigas insatser kostar samhället i form av produktionsbortfall.

En eftermiddag om tillit och kunskap i en digital värld

Projektet Kunskap i en digital värld Näthat i skolan, fejknyheter och sökalgoritmers betydelse på webben är fenomen vi dagligen stöter på i media. Men vad ligger bakom? Forskare vid Lunds universitet har i det tvärvetenskapliga projektet ”Kunskap i en digital värld” undersökt hur information söks, används, kommuniceras och utvärderas på nätet. Nu bjuder de in till en eftermiddag med presentationer och samtal av det 4-åriga projektets resultat.

Eva Wiberg utsedd till rektor i Göteborg

Regeringen har i dag beslutat att anställa professor Eva Wiberg som rektor vid Göteborgs universitet. Hon tillträder sin anställning som rektor i sommar.

66 500 sökte utbildning vid Lunds universitet

Den 18 april var sista dagen att anmäla sig i tid till höstens kurser och program. När anmälan stängde vid midnatt hade cirka 66 500 personer sökt något utbildningsalternativ vid Lunds universitet. Drygt 29 000 av dessa hade Lunds universitet som sitt förstahandsval.

Hur beroende är vi av internet?

internettest En forskargrupp vid Lunds universitet undersöker just nu våra vanor när det gäller internet och spel, både med och utan pengar. Med en webbenkät kan den som vill testa sina egna spel- och internetvanor och samtidigt får forskarna underlag för sin kartläggning.

Urtida jättemask slår längdrekord

Teckning av jättemasken Fossilforskare från bland annat Lunds universitet har upptäckt en gigantisk mask med stora käkar. Masken levde i havet för 400 miljoner år sedan och beräknas ha varit upp till två meter lång. Den nyfunna arten har fått sitt vetenskapliga namn efter en basist i ett amerikanskt hårdrocksband.

Smartare bruk av bilddata ska bereda väg för säkrare läkemedel - samarbete mellan Lunds universitet och Truly Labs

Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med Medicon Village-baserade Truly Labs inom några år utveckla nya produkter som främjar framtagandet av säkra läkemedel. Innovativ användning av bilddata ska bidra till att minska riskerna för biverkningar på lungorna – ett stort problem i läkemedelsutveckling.

Terapi på nätet och motion kan minska psykisk ohälsa

Catharina Stridh Psykisk ohälsa leder till nedsatt funktion inom flera områden och ofta också till sjukskrivning. Ändå får många som söker hjälp på vårdcentralen inte den hjälp de behöver. Psykologen Catharina Strid visar i en ny studie från Lunds universitet att en ökad ordinering av internetbaserad KBT och fysisk träning skulle kunna förbättra situationen för personer med psykisk ohälsa.

Kvinnojourer – från fristad till kommunal byråkrati

Sara Helmersson För 40 år sedan startades de första kvinnojourerna i Sverige. Med tiden har de gått från att vara helt ideellt drivna fristäder till att arbeta tätt med socialtjänsten. På vägen har några av kvinnojourernas kärnvärden – anonymitet och oberoende – gått förlorade. Det menar Sara Helmersson vid Lunds universitet som nyligen disputerat.

Nanorör bygger sig själva

Nanorör Forskare från Lunds universitet har lyckats tillverka nanorör från en enda byggsten med hjälp av så kallad molekylär självigenkänning. Röret kan dessutom ändra form beroende på den omgivande miljön. Resultaten kan bidra till framtida utveckling av transportkanaler för mediciner genom cellmembran.

Presskontakter

Jonas Andersson