Doktorspromotionen är i gång

Doktorspromotionen 2015. Foto: Jonas Andersson Just nu pågår Doktorspromotionen och doktorerna är nu samlade i Domkyrkan för att få sina hattar och kransar.

Robotar kompletterar mänsklig hjälp

Ella Lundström,  89 år, interagerar med roboten Hobbit. Att ha en robot som stöd och sällskap i hemmet är ingen avlägsen tanke längre. Just nu befinner sig roboten Hobbit hemma hos Ella Lundström som är 89 år och den första person i Sverige som får uppleva hur det är att ha en teknologisk sambo.

Miljardsatsning på den fjärde industriella revolutionen

Karl-Erik Årzén, Görel Hedin, Anders Rantzer och Fredrik Tufvesson är några av de forskare som kommer jobba i projektet. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse storsatsar på grundforskning för att främja ett teknikskifte som av många beskrivs som den fjärde industriella revolutionen. Det handlar om autonoma system som kan skapa alltifrån smarta energisystem och resurseffektiva transportsystem till kvalificerat beslutsstöd som möjliggör räddningsinsatser i katastrofområden.

Gubbslem blir allt vanligare i sjöar

Gubbslem Har du någon gång badat i en sjö och kommit upp ur vattnet täckt av ett tunt lager slem som kliar? Då kan du ha drabbats av gubbslem – en sötvattensalg som tidigare bara fanns i skogstjärnar och sumpträsk, men som nu invaderar nya sjöar i norra Europa.

Tappa inte bort makt och rättvisa i strävan mot ökad hållbarhet

Teori om hur samhället ska hantera miljöfrågor måste fördjupas. Annars riskerar hållbarhetsforskningen att leda till att komplexa ekosystem blir varor på en nyliberal global marknad eller att fattiga människor förlorar rätten till och makten över lokala naturresurser. Om resiliensteori används på ett sätt som förenklar sambanden mellan natur och samhälle, vilket är föremål för forskarnas studie, kan det få förödande politiska konsekvenser menar fem Lundaforskare som i dagarna publicerar en artikel i den ansedda tidskriften Science Advances.

Hela världen kan följa LTH:s examenshögtid

Benjamas Sumritjate "Amp" och Kunlanun Jittavanichprapha "May" från Thailand som just fått diplom. De läser Food Technology and nutrition. 120 LTH nyutexaminerade civilingenjörer, masterstudenter, högskoleingenjörer och arkitekter diplomeras idag på LTH:s vårliga examenshögtid i universitetsaulan.

Kommunismen på film efter murens fall - vad kunde visas?

Foto på avhandlingens författare Sune Bechmann Pedersen Hur gör man upp med sitt kommunistiska förflutna via film? Historikern Sune Bechmann Pedersens avhandling undersöker hur den kommunistiska tiden representeras på film efter 1989 i Tyskland och i Tjeckien.

Savanner bromsar klimatförändringar

Torra buskmarker Tropiska regnskogar har länge ansetts vara jordens lungor eftersom de i störst utsträckning tar upp koldioxid från atmosfären. Nu har forskare från Lunds universitet lett en världsomspännande studie som visat att även savanner och torra buskmarker spelar en avgörande roll i den globala kolcykeln. Detta genom att dominera variationer och ökningen i det globala koldioxidupptaget, en stor omfördelning av jordens funktioner.

Inre inflammation i näthinnan kan ligga bakom ögonsjukdomar

Att ett nedsatt blodflöde till hjärnan påverkar tänkandet och rörelseförmågan är välkänt – det är ju vad bland annat många strokepatienter råkar ut för. Men kan ett nedsatt blodflöde, som minskar syretillförseln, också skada ögonen? Lundaforskaren Linnéa Taylor har i djurförsök visat att så är fallet. Den inflammation som syrebristen orsakar skulle kunna ligga bakom många näthinnesjukdomar, menar hon.

Ny modell ska ge bättre rättigheter för äldre

Två Lundaforskare har utvecklat en modell för hur man ska kunna stärka de äldres rättigheter inom äldreomsorgen. Med de funktionshindrades rättighetskamp för ögonen ska även äldre kunna åberopa ett liv som i möjligaste mån liknar det som personer utanför omsorgen lever. Modellen publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Gerontologist.

Presskontakter

Jonas Andersson