Givande handlar inte bara om hjärtat

Arvid Erlandsson Alltför stort fokus på att skapa medkänsla hos potentiella välgörare kan få motsatt effekt. Vår vilja att hjälpa andra styrs lika mycket av hjärnan och vår moraliska kompass som av hjärtat. Det visar psykologiforskaren Arvid Erlandsson i en ny avhandling från Lunds universitet. Hans forskning rör två frågor som är centrala för välgörenhetsorganisationer; i vilka situationer ger vi mer eller mindre pengar och vad motiverar oss till att hjälpa.

Kvantvärld utan köer kan ge bättre solceller

Forskare i labbet I en aktuell studie från Lunds universitet har forskarna använt ny teknik för att studera extremt snabba processer i solceller. Forskningsresultaten utgör ett konkret steg närmare mer effektiva solceller i framtiden.

USA, Kina och Storbritannien leder den internationella handeln med mark

En bild över nätverket Handel med mark, eller ”land grabbing” som det också kallas, har ökat kraftigt de senaste åren. Nära två av tre länder i världen deltar numera i denna globala markhandel, där inte bara varor utan även mark köps och säljs på en internationell marknad. Det visar en studie från Lunds universitet.

Lunds nya hedersdoktorer inom naturvetenskap

En världsledande mikrofossilforskare samt en kemist inom materialvetenskap har utnämnts till hedersdoktorer vid Lunds universitets naturvetenskapliga fakultet 2015. Deras forskning handlar om mikroskopiskt små amöbor respektive specialfrysta prover.

78 miljoner till forskning om biologiska produktionssystem

Allt mer kemikalier och andra produkter bör produceras med hjälp av skogsbruksråvara och annat förnybart material. För att lyckas krävs bland annat nytänkande spetsforskning. När Stiftelsen för strategisk forskning delar ut medel inom det här området, biologiska produktionssystem, får tre Lundaforskare bidrag.

Antibakteriella produkter kan påverka nervceller

Två studier vid Lunds universitet visar att guld- och silvernanopartiklar kan påverka de stamceller som ger upphov till nervceller i hjärnan och i näthinnan. Resultaten visar att nervcellerna är särskilt känsliga under utvecklingsstadiet, men även de mogna nervcellerna påverkas, och till och med dör.

Nya hedersdoktorer vid LTH

Den holländska elektronikprofessorn Liesbet Van der Perre är en av LTH:s nya hedersdoktorer Axis-grundaren Martin Gren, tidigare ESS-vd:n Collin Carlile och den holländska elektronikprofessorn Liesbet Van der Perre har av LTH:s styrelse utsetts till att bli LTH:s hedersdoktorer år 2015.

Man måste kunna lita på sin robot

Civilingenjörsstudent Mikael Gråborg spelar sten, sax, påse med roboten Nao. Fotograf: Erik Andersson. Hjälprobotar förväntas ta större plats i hemmen i takt med att tekniken utvecklas och andelen äldre ökar. Nya resultat från ett studentprojekt tyder på att robotar bör ha mer mänskliga drag för att skapa tillit hos de äldre. Projektet presenteras den 16 december kl 9.15 på LUX sal C:121. Samma dag presenteras även fjorton andra studentprojekt från kursen ”Neuromodellering, kognitiv robotik och agenter” i samarbete mellan institutionen för designvetenskaper på LTH och avdelningen för kognitionsvetenskap.

Jonas Hafström föreslås bli ordförande för Lunds universitet

Ambassadör Jonas Hafström föreslås bli ny ordförande för Lunds universitet. Förslaget lämnas till regeringen i dag av nomineringskommittén som leds av landshövding Margareta Pålsson.

Eva Wiberg utsedd till prorektor

Universitetsstyrelsen beslutade vid sitt möte på fredagen att utse professor Eva Wiberg till prorektor de kommande åren.

Presskontakter

Jonas Andersson