Positiva följder av att sortera ut matavfall

Jurate Miliute-Plepiene från Lucsus
När en separat sortering av matavfallet infördes blev även sorteringen av förpackningsavfall bättre, och den totala avfallsmängden per hushåll krympte. Det är resultatet från Vellinge kommun, som år 2012 införde en separat sortering av hushållens matavfall.

Havre – mer än bara gröt

Havreolja
Havre innehåller mer fett än andra spannmål och havreoljan har en unik sammansättning. En speciell havreolje-beredning har i en vetenskaplig studie visat sig ge ökad mättnad.Vår stillasittande livsstil i kombination med för mycket energirik mat, gör det för många allt svårare att hålla en hälsosam livsstil. Övervikt och fetma är ett växande problem som ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. .

Kemiforskning i miljardaffär

En lovande molekyl mot lungfibros ligger kemiprofessor Ulf Nilsson bakom.
3,3 miljarder kronor kan kemiprofessorn Ulf Nilssons läkemedelskandidat mot den allvarliga och svårbehandlade sjukdomen lungfibros vara värd. TD 139 är namnet på läkemedelskandidaten som i början av november såldes på option till det amerikanska läkemedelsföretaget Bristol-mayers Squibb för nämnda summa.

Matematik lockar unga till Lund

Den 14 och 15 november kommer 128 matteintresserade gymnasieelever från hela Sverige till Lunds universitet. Bland annat får de chans att träffa Simon Singh, känd brittisk författare som skrivit boken om Fermats gåta.

Kyla + smärta + vitlök + senap = sant

Fr v  Edward Högestätt, Lavanya Moparthi (doktorand), Urban Johanson och Peter Zygmunt.
Fr v Edward Högestätt, Lavanya Moparthi (doktorand), Urban Johanson och Peter Zygmunt.
För vissa människor upplevs kyla inte bara som kall utan som direkt smärtsam. Det behöver inte ens handla om riktigt låga temperaturer, utan bara temperaturer under 20 °C. En grupp forskare i Lund har nu funnit vad det är i kroppen som åstadkommer denna koppling mellan kyla och smärta. Det visar sig vara samma receptor (mottagare) som reagerar på de starka ämnena i senap och vitlök.

4 000 skånska fötter ska analyseras - ny diagnosmetod ska minska risken för fotsår och amputation

Vinnova har anslagit 3,7 miljoner kronor som ska användas till att undersöka 2 000 skåningars fötter i en stor studie där en ny diagnostikmetod ska utvärderas. Metoden syftar till att finna personer med diabetes som riskerar att utveckla fotsår. 380 miljoner människor beräknas idag leva med diabetes varav 400 000 i Sverige.

Diabetesforskningen vid Lunds universitet i nytt sken

CRC Världsdiabetesdagen
CRC i blått ljus med anledning av Världsdiabetesdagen. Världsdiabetesdagen i Malmö äger rum den 15 november på Malmö Börshus och är öppet för allmänheten kl 10.30–16.
Den blå cirkeln har kommit att symbolisera Världsdiabetesdagen och byggnader runt om i världen belyses då med blått ljus. I Malmö och Lund kommer Lunds universitet där diabetesforskning bedrivs att lysa blått hela veckan.

Fiskepolitik på farlig kurs

Filippa Säwe och Johan Hulthman
Filippa Säwe och Johan Hultman forskar om hållbart fiske. Fotograf: Kennet Ruona
Det kustnära fisket befinner sig i djup kris. Det visar ett forskningsprojekt vid Lunds universitet som bland annat syftar till att finna vägar att utnyttja svenska fiskares erfarenheter för ett hållbart fiske. Nyligen ändrades dessutom Sveriges fiskelag på ett sätt som kan få förödande konsekvenser. Det menar forskarna som idag publicerar en artikel på DN-debatt.

Stamcellstransplantationer för Parkinsons rycker allt närmre

stamceller
Snitt från hjärnor som transplanterats med stamceller. Foto: Kennet Ruona
Ett viktigt genombrott inom hjärnforskningen har satt forskarna på kurs mot de första stamcellstransplantationerna någonsin hos personer med Parkinsons sjukdom. I en ny studie presenteras nästa generation av transplanterbara dopaminhjärnceller, framtagna från stamceller. Dessa celler bär samma egenskaper som de dopaminneuroner vi hittar i den mänskliga hjärnan.

Vinnare av Innovationspriset utvecklar behandling för havandeskapsförgiftning

Professor Stefan Hansson på Medicinska fakulteten blir årets vinnare av Innovationspriset 2014 och tilldelas 150.000 kronor. Stefan Hansson och hans team utvecklar en ny farmalogisk behandling för preeklampsi (havandeskapsförgiftning). Denna utveckling kommer att kunna hjälpa de åtta miljoner kvinnor som årligen drabbas.
Presskontakter

Jonas Andersson