Ny inlärningsmekanism för enskilda nervceller

nervceller Inlärning bygger på att kontakterna mellan hjärnans nervceller förstärks eller dämpas. Det är i alla fall den traditionella synen men den utmanas nu av nya forskningsfynd från Lunds universitet. Enligt dessa finns det också en tredje mekanism, en sorts klockfunktion som ger enskilda nervceller förmågan att tidsinställa sina reaktioner.

Rektorsvalet vid LTH klart

LTH:s personal gick på valberedningens linje och gav Viktor Öwall flest röster.
Viktor Öwall har blivit vald till ny rektor för LTH och Annika Mårtensson har blivit omvald som prorektor. Det står klart när nu rösterna är räknade i valet som genomförts bland de anställda på Lunds Tekniska Högskola. Till ny styrelseordförande för LTH, efter Michael Treschow, föreslås Charlotta Falvin. Valresultatet skicka nu till Lunds universitets rektor Per Eriksson för beslut.

Nya fynd om hur hjärnan behandlar känselintryck

"Känselintryck från huden sätts samman till en komplett upplevelse först i hjärnbarken, den mest avancerade delen av hjärnan. " Det är den traditionella uppfattningen inom neurovetenskapen – men den utmanas nu av forskningsfynd från Lunds universitet. Dessa tyder på dels att lägre nivåer i hjärnan spelar en större roll än man trott, dels att en större andel av hjärnans olika strukturer är delaktiga i upplevelsen av känsel.

Universitetsstyrelsen föreslår att von Schantz blir ny rektor

Foto: Jenny Svennås-Gilner
Lunds universitets styrelse föreslår att professor Torbjörn von Schantz blir ny rektor vid Universitetet från och med årsskiftet. Förslaget skickas nu till regeringen som utser rektor.

Så här ser förslaget till nya Vattenhallen Science Center ut

En temalekplats och restaurang kan bli några tillskotten i ett framtida Vattenhallen science center
Skolklasserna står på kö till Vattenhallen Science Center LTH. Det börjar bli trångbott. Men nu finns arkitektritningar på en utbyggnad. I förslaget tredubblas ytan, från dagens 1000 kvm till 3000 kvm.

Hundratals deltog i stipendieceremoni

Foto: Gunnar Menander
En tät atmosfär av förväntan lägrade över Universitetshusets aula i onsdags, när hundratals internationella studenter samlades för att medverka vid den högtidliga stipendieceremonin. Ceremonin hölls för att uppmärksamma de internationella studenter som har tilldelats ett stipendium för att utbilda sig vid Lunds universitet.

Hudpigment oskadliggör solens UV-strålar via projektiler

Villy Sundström
Professor Villy Sundström. Foto: Mikael Risedal.
Nu har forskare vid bland annat Lunds universitet kommit på hur hudens pigment lyckas skydda kroppen från solens farliga UV-strålning. Hudpigmenten omvandlar UV-strålningen till värme genom en blixtsnabb kemisk reaktion som skjuter iväg protoner ur pigmentens molekyler.

Barn kan inte bortse från nätreklam

Medieforskaren Helena Sandberg
– Vuxna kan lära sig att bortse från reklam på Internet. Barn har inte den möjligheten. Deras hjärnor har inte utvecklats så att de viljemässigt kan titta bort från färg, rörelser och starka effekter som drar till sig uppmärksamheten. Därför kan barnen inte låta bli att se reklamen, fast de ofta finner den påträngande och störande.

Miljonpris till Norges mest citerade forskare

När Per Brandtzæg på 70-talet började studera slemhinnornas immunsystem var detta inget hett forskningsområde. Men idag vet man att det är viktigt inte bara för luftvägs- och tarmsjukdomar utan också för andra sjukdomar, och Per Brandtzæg har i två årtionden varit Norges mest vetenskapligt citerade forskare. Nu får han Fernströmstiftelsens Nordiska pris på en miljon kronor.

Lunds universitet bäst i Sverige i QS rankning

Lunds universitet har placerats främst bland svenska lärosäten den årliga rankingen utförd av internationella QS World University Ranking. QS utvärderar 700 av världens bästa lärosäten och rankar 400. Totalt finns omkring 17 000 lärosäten i världen. Lunds universitet har under flera år hamnat bland de 100 främsta och kommer i år på plats 60.
Presskontakter

Jonas Andersson