Rektor "på riktigt" - Torbjörn von Schantz har installerats

Rektor installation forskning utbildning samverkan tradition I Universitetsaulans inramning med pompa och ståt installerades rektor Torbjörn von Schantz under onsdagen. Hans tal innehöll tankar om framtiden och den nye rektorn kunde också presentera ett par nyheter, bland annat kring hur han ska formera ledningsgruppen under sin mandatperiod.

Nytt internationellt rådgivande organ för grön omställning

Lars J NIlsson är en av energiforskarna som ingår i det nybildade rådet. En grupp ledande forskare och experter över hela världen har gått samman och bildat ett rådgivande organ för regeringar, städer och organisationer runt om i världen som behöver stöd att lägga upp strategier för sin klimatomställning. Gruppens samlade kompetens har redan bistått 200 regeringar och organisationer i 27 länder. En av medlemmarna är professor Lars J Nilsson vid Lunds universitet.

Nytt internationellt rådgivande organ för grön omställning

Genetisk variation i barntumörer visar vägen till bättre behandling

Allt fler barn med cancer överlever idag – men fortfarande är det 10-20 procent av de unga patienterna som dör i sin sjukdom. En forskargrupp vid Lunds universitet har funnit ett nytt sätt att skilja ut de mest elakartade tumörerna, så att de kan ges en extra kraftfull behandling.

Många bäckar små ger hopp om digitalt Ravensbrück-arkiv

Ravensbrück Internationella Förintelsedagen den 27 januari uppmärksammar befrielsen av de fångar som 1945 fritogs från koncentrationslägret i Auschwitz. Vid Lunds universitet finns Ravensbrück-arkivet, en omfattande samling intervjuer med överlevande från koncentrationslägret med samma namn. Lägret var unikt i det att det byggdes uteslutande för kvinnor och barn. För att bevara den historiskt viktiga skatten till eftervärlden krävs ett omfattande digitaliseringsarbete av materialet. Tack vare ett USA-baserat insamlingsinitiativ ser det nu ut som att finansieringen av databasen snart kan vara i hamn.

Ljust initiativ vill få nya hälsofrämjande ljustekniker ut på marknaden

Forskningsresultat visar att rätt belysning kan göra oss friskare. Trots hälsovinsterna når många potentiellt hälsofrämjande ljustekniker aldrig utanför labbet. Det vill nätverket ”Ljusintiativet” vid Lunds universitet råda bot på genom att erbjuda innovatörer möjlighet att testa sina idéer, både i fysiska miljöer och genom feedback från forskare och andra experter.

Glutenintolerans - tidpunkt för introduktion i barns kost kan ha överskattats

Barn Det finns inget samband mellan tidpunkten för introduktion av gluten i kosten och utveckling av glutenintolerans. Det visar en ny, internationell studie från Lunds universitet.

Studie om skämt och sexuellt samspel på mångkulturella arbetsplatser

Henriette Frees Esholdt Man ska inte vara rädd för att skoja om varandras etniska bakgrund. Med rätt fingertoppskänsla kan det tvärtom leda till att den stereotypa bilden av invandrare minskar. Det menar sociologen Henriette Frees Esholdt som studerat humor och sexuellt samspel på en multietnisk arbetsplats i Danmark.

Ny rapport för ett klimatsäkrat Skåne

I dag släpps rapporten ”Klimatsäkrat Skåne” som är en kunskapsgenomgång och analys av Skånes möjligheter och utmaningar i klimatarbetet. Rapporten är ett unikt underlag som gör en regional analys av det vetenskapliga kunskapsläget ur ett brett samhällsperspektiv.

Bröstmjölksprotein kan bli nytt vapen mot resistenta bakterier

Bild på molekyl Forskning pågår redan kring hur bröstmjölksproteinet HAMLET kan användas vid behandling av cancer. Aktuella rön från Lunds universitet pekar på att det även kan döda två typer av luftvägsbakterier. De delvis resistenta bakterierna som varje år skördar många liv blir även känsliga för antibiotika.

Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (Jonas.Andersson[at]kommunikation.lu.se)
Telefon: 046-222 70 17, 0727-385858