Donation stärker leukemiforskningen vid Lunds universitet

Mikael Sigvardsson rekryteras som ny professor i molekylär hematologi till Lunds universitet och stärker därmed Lunds redan framstående forskning om cancer i blodets celler.

Mumifierad biskop ska ge en ny bild av 1600-talets Lundabor

Foto: Gunnar Menander
I dag inleds ett spännande forskningsprojekt när Peder Winstrups kista flyttas ur Domkyrkans krypta. En förundersökning har visat att kroppen är sällsynt välbevarad och den kommer därför att bli föremål för en rad undersökningar i ett stort tvärvetenskapligt universitetsprojekt.

Prisbelönad forskning om barncancer

David Gisselsson Nord
David Gisselsson Nord har fått Fernströmstiftelsens pris för yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare.
Forskaren och läkaren David Gisselsson Nord vid Lunds universitet arbetar med barncancer, i första hand med att försöka utveckla ett sätt att bedöma farligheten hos en form av njurcancer som drabbar barn. En sådan metod skulle hjälpa läkarna att avgöra vilka barn som måste ha en intensiv behandling, och vilka som inte behöver lika tuffa metoder. För detta får han nu 100 000 kronor av Eric K. Fernströms stiftelse.

Kan bi-bakterier ersätta antibiotika?

bin
Mjölksyrabakterier från bins honungsmage motverkar antibiotikaresistenta stafylokocker i provrörsförsök och botar svårläkta sår på hästar.
Färsk honung är ett gammalt läkemedel inom folkmedicinen. En forskargrupp från Lunds universitet kan nu visa att dess effekt beror på mjölksyrabakterier från binas honungsmage, som förts över till honungen. Med hjälp av dessa bakterier har forskarna både kunnat motverka antibiotikaresistenta stafylokocker i provrörsförsök och bota svårläkta sår på hästar.

Universitetskollegiet förordar von Schantz

Efter omröstning i universitetskollegiet idag står det klart att professor Torbjörn von Schantz är den kandidat representanter för lärare, studenter och övriga anställda vill se som nästa rektor för Lunds universitet.

Skånskt grundvatten är förorenat

Vattenkontroll.
Kontroll av vattenkvalitet. Foto: Charlotte Sparrenbom.
Bekämpningsmedel är vanligt förekommande i det skånska grundvattnet. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet. Elva skånska kommuner ingår i undersökningen.

Forskare fick underjorden att öppna sig

På väg mot jordens mitt. Den här borriggen ska ge nya geovetenskapliga fynd. Här i Åre, men snart hemma i Lund igen.
Svenska forskare har borrat sig 2,5 km ner i urberget vid Fröå gruva utanför Åre. Aldrig tidigare har man fått ett så långt sammanhängande prov av berget. Borrningen hör också till en av de djupare som gjorts i Sverige. Målet var dock inte att sätta djuprekord, utan att förse forskare med uppborrad berggrund. Och det fick man, hela 830 delar om tre meter vardera, det djupaste från 2495,8 meter.

Nya rön kring ryggmärgsskada och muskelspasmer

Vid ryggmärgsskada är det inte ovanligt att den skadade, utöver funktionsnedsättning, smärta och andra symptom, även drabbas av krampartade muskelspasmer. Forskare vid Lunds och Köpenhamns universitet kan nu förklara den mekanism som gör att dessa muskelspasmer uppstår. De nya rönen, som publiceras i Journal of Neuroscience, utmanar traditionella teorier inom neurovetenskapen.

Ängar och hagar behöver mångsidigare grannar

En ny studie från Lunds universitet visar att ängar omgivna av intensivt brukad åkermark har färre växter som pollineras av bin och humlor jämfört med ängar som omges av ett mångsidigt landskap. Forskarna konstaterar att man långsiktigt inte enbart kan skydda mindre områden av värdefulla gräsmarker utan att ta hänsyn till omgivningarna, eftersom växtligheten i så hög grad påverkas av det omkringliggande landskapet.

Skador på tarmbarriären vid multipel skleros

Forskare vid Lunds universitet publicerar nya forskningsrön kring tarmbarriärens roll vid den autoimmuna sjukdomen multipel skleros, MS.
Presskontakter

Jonas Andersson