Nationer, kårer och Akademiska föreningen

Vad är nationer och kårer för något? Lite förenklat så står nationerna för de sociala aktiviteterna utanför studierna och kårerna jobbar med studentpolitiska frågor. Akademiska föreningen ingår också i studentlivet. En stor del av aktiviteterna hittar du genom medlemskapet i Studentlund.

Nationer

Nationernas främsta uppgift är den sociala verksamheten utanför studierna. Majoriteten av nationernas aktiviteter utgörs av matservering, pubar och nattklubbar, men kompletteras bland annat av idrottsverksamhet, nationstidningar, körer, stipendier och bostäder. För att få tillgång till en specifik nations boende så krävs att du är medlem i just den nationen.

Mer om nationer på Studentlund.se

Smålands nation (ej medlem i Studentlund)

Kårer

Vid Lunds universitet finns nio studentkårer. En studentkår är en sammanslutning av studenter som studerar ett visst ämnesområde. Studentkårerna arbetar främst med utbildningsbevakning, och har som syfte att upprätthålla hög kvalitet i alla utbildningar vid Lunds universitet. Förutom utbildningsbevakning anordnar studentkårerna även sociala aktiviteter, bidrar med näringslivskontakter, arbetsmarknadsdagar och föreläsningar. De arrangerar även välkomstaktiviteter för nya studenter.

Om kårer på Studentlund.se

Samarbetsorganisationen Lunds universitets studentkårer, LUS

Akademiska föreningen

Akademiska föreningen (AF) består av elva utskott, som sysslar med allt från press och radio till poesi och spex. Utöver utskotten finns ett tjugotal erkända studentföreningar med en stor bredd av verksamhetsområden: allt från politik till orkestermusik. Många av AF:s verksamheter hittar du i AF-borgen mitt i Lundagård, där du även kan fika och plugga på kaféet Athen.

AF tillhandahåller även bostäder genom stiftelsen AF Bostäder. Bostäderna hyrs enbart ut till studenter.

Läs mer på Akademiska Föreningens webbplats

Studentlund

Studentlund är ett medlemskap som består av de så kallade ”tre benen” som utgörs av nationer, Akademiska Föreningen och studentkårerna. Studentlund är en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter fortsätter att vallfärda till Lund varje termin. Medlemskapet gör dig till medlem i en nation, din kår samt Akademiska föreningen.

Du måste inte vara medlem i varken Studentlund, nation eller kår, men med ett medlemskap får du ut så mycket som möjligt av studentlivet!

Några kårer (teknologkåren och doktorandkåren) och en nation (Smålands) ingår inte i Studentlundssamarbetet. För att bli medlem i någon av dessa organisationer kan du vända dig direkt till dem. Du kan också välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel Smålands nation.

Studentlunds webbplats

Sidansvarig: