Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Doktorspromotionen

Årets största akademiska högtid
Doktorspromotionen är universitetets och fakulteternas största akademiska högtid. Under en ceremoni i Domkyrkan i Lund promoveras då de doktorer som under det senaste året avslutat sin forskarutbildning och försvarat en doktorsavhandling vid Lunds universitet.

I samband med doktorspromotionen hyllar fakulteterna även högt förtjänta forskare från andra universitet och andra medborgare, genom att utse dem till hedersdoktorer, doctor honoris causa. Som en hyllning till tidigare generationer promoverar man också de som för femtio år sedan fick sin doktorstitel till jubeldoktorer, doctor jubilaris.

Se Gunnar Menanders bilder från 2014 års promotion här:

 

Doktorspromotionen vid Lunds universitet äger rum i Lunds domkyrka. Promotionsmiddagen serveras i Stora salen på Akademiska Föreningen. Promotionen inträffar normalt sett sista fredagen i maj.

Alla som erlagt doktorsexamen vid Lunds universitet under det gångna året får en inbjudan till doktorspromotionen.Det går att skjuta på promotionen, om man inte har möjlighet att närvara. Då ber man om att få bli kallad nästkommande år istället. Man kan också bli promoverad som absens (se promotionslexikon).

Ceremonin i Domkyrkan

Prick kl 12 slås Universitetshusets portar upp, och promovendi, ledda av Rektor och Övermarskalken, vandrar genom Lundagård och in i kyrkan.

Doktorspromotionen inleds av Rektor. Därefter leder respektive fakultets promotor promotionen av fakultetens doktorer. I tur och ordning kliver doktorerna upp på parnassen och tilldelas insignierna. Ceremonin avslutas med en bön av Lunds stifts biskop. Ceremonin är i regel ungefär 3,5 timmar lång. Förutom Rektors inledningstal och doktorernas tacktal hålls hela ceremonin på latin.

Promotionsmiddagen

Middagen serveras på kvällen efter promotionsceremonin, i Stora salen på Akademiska Föreningen. Samtliga promoverade doktorer inbjuds till middagen, tillsammans med anhöriga och universitetets gäster.

Sidansvarig:

Nyblivna doktorer med doktorshatt, uppställda för fotografering. Foto.

Kontaktinformation

Akademiintendenturen

Carin Brenner, övermarskalk
Charlotta Sokulski Bateld,
bitr övermarskalk
Annica Blomberg, bitr övermarskalk

Telefon: 046-222 70 06

overmarskalk [at] rektor [dot] lu [dot] se
 

Besöksadress:
Universitetshuset, rum 205
Paradisgatan 2, Lund

Postadress:
Akademiintendenturen
Lunds universitet
Box 117, 221 00 Lund

Fakturaadress:
Akademiintendenturen
Lunds universitet
Box 188, 221 00 Lund

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen