Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bli anteckningsstöd

Student som pluggar. Foto: Kennet Ruona.

Ett uppdrag som anteckningsstöd innebär att du tar anteckningar vid föreläsningar och seminarier och delar dessa med en eller flera studenter som har beslut om riktat pedagogiskt stöd. Här hittar du information om uppdraget och hur du gör en intresseanmälan.

Uppdraget som anteckningsstöd

Att ha ett uppdrag som anteckningsstöd innebär att du delar med dig av dina seminarie- och föreläsningsanteckningar till en eller flera studenter som på grund av funktionsnedsättning har svårt att själv ta anteckningar. Uppdraget innefattar inte anteckningar vid egna studier, som till exempel sammanfattning av litteratur.

Uppdraget som anteckningsstöd är arvoderat, vilket betyder att du som anteckningsstöd får en ekonomisk kompensation.

Uppdraget innebär att du digitalt delar med dig av tydliga anteckningar efter varje föreläsning och seminarium till en eller flera studenter på kursen som har beslut om riktat pedagogiskt stöd. Du förväntas inte göra något efterarbete med anteckningarna, och därför räknar vi med att du delar anteckningarna inom 24 timmar. 

Hur du ska göra för att dela dina anteckningar ser olika ut beroende på vid vilken fakultet/campus du studerar:

  • Om du läser vid Campus Helsingborg och Konstnärliga fakulteten ska du skicka dina anteckningar via e-post.
  • Om du läser vid någon av de andra fakulteterna ska du dela dina anteckningar via Studentportalen. 

Om du får ett uppdrag sent under kursen delar du även med dig av anteckningar från kursens tidigare föreläsningar/seminarier. 

För att ha ett uppdrag som anteckningsstöd är det en fördel om du:

  • är en strukturerad person.
  • förbereder dig inför föreläsningarna genom att gå igenom relevant kurslitteratur.  

Vi förväntar oss att anteckningarna är tydliga när det gäller språk och struktur, och tillför något utöver det skriftliga material som föreläsaren tillhandahåller. I övrigt har vi förståelse för att olika studenter har olika anteckningsstil, vilket är helt okej. 

Vi ser helst att anteckningarna är datorskrivna eftersom flera studenter använder talsyntesprogram för uppläsning. 

Om du av olika anledningar inte kan skriva på dator (till exempel vid kurser i matematik, fysik och kemi) kan du i stället fotografera dina handskrivna anteckningar och laddar upp dem i Studentportalen. Ett tips är att använda valfri gratis-app för att skanna in anteckningarna. Det gör att bilderna blir i bättre kvalitet.

Av skattetekniska skäl behöver du ha ett svenskt personnummer för att kunna påbörja ett uppdrag som anteckningsstöd. 

Arvodet varierar beroende på hur många högskolepoäng uppdraget omfattar. Terminsarvodet är 3200 kr före skatt i de fall då uppdraget som anteckningsstöd fortlöpt på heltid under hela terminen.

Arvode före skatt:

  • 30 hp: 3200 kr
  • 15 hp: 1600 kr
  • 7,5 hp: 800 kr

Efter avslutad termin sker utbetalning av arvode inom tre månader förutsatt att du har tilldelats ett uppdrag av Pedagogiskt studentstöd.

För att få arvodet direkt till ditt konto behöver du anmäla ditt konto hos Swedbank.

Anmäl ditt konto på Swedbanks webbplats

I vår FAQ har vi har samlat de vanligaste frågorna som studenter ställer om uppdraget som anteckningsstöd. På sidan hittar du både allmänna frågor om uppdraget och mer specifika frågor om anteckningarna, arvodet och Studentportalen.

Vanliga frågor och svar om uppdraget som anteckningsstöd

Gör en intresseanmälan

Hur du anmäler ditt intresse för uppdrag som anteckningsstöd skiljer sig åt beroende på vilken fakultet du tillhör:

Du som är intresserad av att bli anteckningsstöd och studerar vid Campus Helsingborg eller Konstnärliga fakulteten kan göra en intresseanmälan via nedanstående webbformulär. 

Kom ihåg att du av skattetekniska skäl behöver ha ett svenskt personnummer för att kunna påbörja ett uppdrag som anteckningsstöd.

Tänk på att uppdraget endast gäller den nuvarande terminens kurs/kurser. Du måste registrera dig på nytt nästa termin för fortsatt uppdrag som anteckningsstöd.

Du som är intresserad av att bli anteckningsstöd på en eller flera kurser loggar in i Studentportalen via nedanstående länk. Du väljer sedan de kurser du vill anteckna på. Notera att du måste göra din intresseanmälan i Studentportalen och att du inte själv kan välja vem du ska dela anteckningar med.

Kom ihåg att du av skattetekniska skäl behöver ha ett svenskt personnummer för att kunna påbörja ett uppdrag som anteckningsstöd.

Tänk på att du måste göra en intresseanmälan varje termin och att det är möjligt så snart du är registrerad på kursen i Ladok. 

Portalen erbjuder automatiskt uppdrag till det anteckningsstöd som först anmält sitt intresse. Erbjudandet kommer till e-postadressen du har angivit i Ladok. Besvara erbjudandet snabbt om du är intresserad av uppdraget. Vid uteblivet svar går erbjudandet vidare till nästa student.

Kontaktinformation

Har du frågor som rör uppdrag som anteckningsstöd kan du kontakta:

Charlotte Marklund
Administratör
anteckningsstod [at] stu [dot] lu [dot] se (anteckningsstod[at]stu[dot]lu[dot]se)