Kurs eller program – två vägar till examen

Oavsett om du läser ett helt program eller fristående kurser kan du efter några års studier ta ut en examen.

Program

Om du läser ett program så pluggar du oftast tre-fem år tillsammans med samma klasskompisar. Ni läser gemensamma ämnen inom ramen för ert program. Inom många program kan du också välja till valfria kurser. Programmen finns på grundläggande och avancerad nivå med olika inriktningar. Fördelen med att läsa program är överskådlighet. Det finns en genomtänkt struktur för utbildningen och du vet vilken examen den leder till.

Intervju med Andreas som valde att läsa ett program

Fristående kurser

Om du hellre sätter ihop din utbildning på egen hand så kan du läsa fristående kurser. Då väljer du själv vilka kurser och ämnen som du vill läsa. På så vis sätter du ihop en utbildning med en egen profil som kan leda fram till exempelvis en filosofie kandidatexamen. Inom ämnesområdet samhällsvetenskap samt humaniora och teologi finns särskilt goda möjligheter att sätta ihop en egen examen.

För att ta ut en examen ska du ha sammanlagt tre års heltidsstudier bakom dig, varav minst tre terminer inom samma ämne. Den stora fördelen med kurser är flexibilitet och valfrihet. Du väljer själv vilka kurser som ska ingå i din utbildning och du kan göra dina val under utbildningens gång. Du kan också välja att läsa fristående kurser utan att ta ut en examen, eller fortsätta att läsa kurser efter att du har tagit en examen.

Intervju med Lotta som valde att läsa fristående kurser

Sidansvarig:

Lyssna på studentpodden

Alma och Andreas berättar om varför de valt att läsa fristående kurs respektive program.