Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Socialt arbete: Utvärderingsteori och utvärderingsmodeller

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Att göra och även kritiskt läsa utvärderingar är viktigt för den som har ansvar att utveckla en verksamhet. För projektledaren är det ofta ett krav att tänka in utvärdering. Men det gäller att hitta rätt metod.

Kursens innehåll

Krav på kvalitet, effektivitet och transparens gör att utvärderingar blir allt viktigare inom flera sektorer. Kursen vänder sig till dig med minst kandidatexamen i socialt arbete eller motsvarande och ger dig en kritisk guidning till olika utvärderingsmodellers styrkor och svagheter.

På kursen får du bland annat:

  • kunskap om teorier och forskning som kan hjälpa dig att läsa utvärderingar kritiskt
  • teoretisk och praktisk guidning om olika utvärderingsmodeller
  • diskutera vilken roll utvärderingar spelar för lärandet inom socialt arbete
  • problematisera frågor kring utvärderingar i granskningssamhället

Kursen behandlar kunskapsproduktion ur vetenskapsteoretiska och kunskapssociologiska perspektiv. På kursen skriver du en utvärderingsplan om ett utvärderingsobjekt som du själv väljer inom det sociala fältet.

Du blir presenterad för centrala utvärderingsmodeller där fokus ligger både vid modellernas praktiska och tekniska sida liksom vid deras teoretiska bas. Du får utifrån teori och fall reflektera över vems erfarenheter som kommer till tals i utvärderingar samt hur kunskap skapas och används i människovårdande verksamheter.

Olika aspekter av evidensbaserade studier och evidensbaserad praktik ges också på kursen.

Kursen ges på kvartsfart över en termin i den digitala lärplattfomen Canvas.  Du har digitala kursmoment (föreläsningar, seminarier, workshop och handledning) 2-3 timmar, i princip varje vecka via Zoom.

Efter kursen

Du ska kunna läsa utvärderingar kritiskt med en blick för vilka kriterier som ligger bakom utvärderingens bedömning. Efter kursen ska du även kunna planera och utföra utvärderingar bättre än tidigare och samtidigt förstå vad som behövs för att beställa en utvärdering.

Kursen kan ingå i en magister/masterexamen i socialt arbete.

Se intervjuer med tidigare studenter längst ned på den här sidan.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studierektor

Gabriella Scaramuzzino

Telefon: +46 733 69 75 50

E-post: gabriella [dot] scaramuzzino [at] soch [dot] lu [dot] se

Kursföreståndare

Stig Linde

Telefon: +46 46 222 94 25

E-post: stig [dot] linde [at] soch [dot] lu [dot] se

Utbildningskoordinator

Helena Gyllensvärd

Telefon: +46 46 222 93 14

E-post: info [at] soch [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Kandidatexamen i socialt arbete eller motsvarande samt Svenska 3.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 40 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Socialt arbete: Utvärderingsteori och utvärderingsmodeller är 13 750 SEK.