Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny dokumentärfilm uppmärksammar unikt arkiv vid Lunds universitet

Material från koncentrationslägret Ravensbrück, Foto: Universitetsbiblioteket, Lunds universitet
Material insamlat från koncentrationslägret Ravensbrück, Foto: Universitetsbiblioteket, Lunds universitet

Hösten 2017 öppnade Ravensbrückarkivet vid Lunds universitet för allmänhet och forskare. Det digitala sökbara arkivet rymmer artefakter och vittnesmål från det ökända koncentrationslägret och har mött stort internationellt intresse. I veckan premiärvisades filmen om arkivets tillkomst, möjliggjord tack vare en miljondonation från Crafoordska stiftelsen.

Via arkivets webbportal kan forskare och privatpersoner från hela världen söka efter fakta och information om anhöriga och lägret de vistades i. Materialet rymmer över 500 vittnesmål, ett omfattande nazistiskt dokumentmaterial samt personliga ägodelar som tillhört fångarna under deras tid i koncentrationslägret.

Skildrar skapandeprocessen som ledde fram till arkivet

Den nu aktuella dokumentärfilmen LAKOCINSKI’S 9: Documenting the Unspeakable har tillkommit tack vare en donation från Crafoordska stiftelsen. Filmen ska sprida kunskap om arkivet nationellt och internationellt och skildrar det arbete som skett i Lund för att avslöja sanningen för omvärlden. Filmen har regisserats av Magnus Gertten, Caroline Troedsson och Sebastian Claesson, teamet bakom en rad internationellt uppmärksammade prisbelönta filmer.

Ravensbrückarkivet är ett angeläget projekt av ytterst stor historisk och nutida vikt. Det har gått mer än 70 år sedan krigsslutet, men illavarslande röster liknande de som ledde fram till Förintelsen hörs fortfarande. Överlevarnas berättelser behöver spridas mer än någonsin. Dokumentärfilmen är därför ett viktigt dokument för nuvarande och framtida generationer att ta del av. Det är en ingående redogörelse av hur arkivet skapades, möjliggjort tack vare en liten grupp människor, alla drivna av övertygelsen om att vi aldrig får glömma, tiga eller titta åt andra hållet, säger Ebba Fischer, Ordförande Crafoordska stiftelsen.

Filmen premiärvisades i samband med ett mindre evenemang för donatorer och särskilt inbjudna på biograf Kino i Lund den 19 januari. Förhoppningen är att filmen inom kort ska kunna nå en bredare publik och visas vid minnesinstitutioner och förintelsemuseer runt om i världen. Planer finns också på att filmen ska kunna spridas så att exempelvis gymnasieskolor kan använda sig av den i sin undervisning.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.