Lärarterminen i Texas inspirerade både mor och dotter

Kvinna i islandströja
Maria Ekelin, som är docent i reproduktiv hälsa vid LU, fick både pedagogiska insikter och nya vänner under sin utbytestermin vid University of Texas. Foto: Jenny Loftrup

Ett varmt välkomnande på institutionen, en engagerad medlärare och en framgångsrik blåsorkester för dottern.
Det var tre saker som förgyllde Maria Ekelins termin som lärare i graviditets- och förlossningsvård på University of Texas. Nu vill hon uppmuntra fler att söka STINT:s program Teaching Sabbatical.

Varje år får LU nominera tre personer till lärarutbytet via STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning. I höstas var Maria Ekelin, programansvarig för barnmorskeprogrammet, en av dem som åkte iväg.

Till vardags bor hon på en gård utanför Höör tillsammans med yngsta dottern och maken. Hon är uppväxt i Lund, gifte sig och fick barn tidigt och har bott i Skåne hela sitt liv. De senaste åren har hon letat efter en möjlighet att komma utomlands.

– Min dotter peppade mig i varje steg i ansökan – hon ville gärna följa med, säger hon.

Att samundervisa ledde till verkligt utbyte

Och så blev det. I augusti förra året bar det iväg till Austin i Texas för henne och 15-åriga Sigrid. Det visade sig att det jobbigaste kom först. Det var 40 graders värme och en del jobb med att ordna internet, mobilabonnemang och skriva in dottern i skolan. Att ytterligare en svensk STINT-stipendiat var på plats i Austin blev en trygghet. De lovade att ställa upp för varandra om det skulle krisa på något sätt.

– Att som ensam vuxen plötsligt ha allt ansvar var en utmaning, säger Maria Ekelin, vars man var kvar hemma i Sverige.

Lägenhet, skola för dottern och kontakter med de nya Texas-kollegorna hade redan ordnats under en planeringsvecka under våren. Vid ”School of Nursing” vid Texas University fick Maria Ekelin ett varmt mottagande och blev inkluderad i många sammanhang. Utbildningen hade stora resurser och ett fint kliniskt träningscenter.

– Lite udda var det att läsa ”Storage of handguns is not allowed” på skåpen i korridoren, säger hon.

Tillsammans med en inhemsk lärare planerade och undervisade hon de amerikanska sjukköterskestudenterna.

– Att samundervisa var idealt för mig. Det var den främsta anledningen som gjorde att det blev ett verkligt utbyte och att jag utvecklades i min lärargärning, säger Maria Ekelin.

Livsvillkor påverkar mödradödligheten

I Texas ordnade hon ett webbsymposium där hennes amerikanska och svenska studenter diskuterade förlossningsvård. De amerikanska sjuksköterskestudenterna överraskades av den generösa svenska föräldraförsäkringen.

– De blev väldigt engagerade, de hade svårt att förstå att man kan ha det så bra som här!

I Texas är mödradödligheten hög, men det beror inte bara på havandeskapsförgiftning och blödning.

– Jag förstod att kvinnans livsvillkor hänger mycket ihop med hennes hälsa, säger Maria Ekelin.

Skolbandet en väg in i gemenskap

Det sociala livet för Maria Ekelin och dottern Sigrid fick oväntad fart redan från start. Hemma i Höör spelade Sigrid tvärflöjt på kommunala musikskolan. I Austin hamnade hon på en skola med ett marscherande skolband. Nu blev flöjten en snabb väg in till både nya kompisar och ett roligt sammanhang.

– Hennes marching band blev en höjdpunkt för henne, men även för mig som lärde känna amerikanska föräldrar och fick resa runt med dem på helger.

Tillbaka i Sverige kommer Maria Ekelin att fortsätta att ordna digitala utbyten mellan studenter i Lund och Texas. Hon har också delat sina nya kunskaper med det nationella rådet för barnmorskeutbildning och naturligtvis på sin institution. Tiden i Texas gav både pedagogiska insikter och nya vänner. För dottern väcktes kärleken till musiken på riktigt – nu är den allt även här hemma. Allt som allt blev det en oförglömlig tid för dem.

– Vi känner oss så starka efteråt! Jag är så tacksam att jag fick möjligheten till detta, säger Maria Ekelin och hoppas att fler vågar ta chansen.

Tjej i orkester-kostym med pompom
Att spela i skolans marching band blev en höjdpunkt för Maria Ekelins dotter Sigrid.

STINT-programmet Teaching Sabbatical

STINT:s program Teaching Sabbatical vill utveckla såväl individer som institutioner. Genom att ge forskare och lärare som brinner för undervisningsfrågor internationella erfarenheter med utgångspunkt i lärarrollen, snarare än i forskarrollen, vill STINT bidra till att högre utbildning förnyas och nya nätverk skapas.