Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Globalt engagemang och internationella samarbeten

Internationella studenter diskuterar i grönska. Foto.
University of Pretoria i Sydafrika är ett av de lärosäten som Lunds universitet har bilaterala studentutbytesavtal med. Foto: University of Pretoria, Sydafrika.

Globalt engagemang är en både självklar och nödvändig del av Lunds universitet för att kunna fortsätta utvecklas som ett internationellt ledande universitet som värnar demokrati, mänskliga rättigheter och akademisk frihet. Tillsammans med våra partner runt om i världen bidrar vi till att möta globala utmaningar.

Globalt dynamiskt engagemang (GDE) är Lunds universitets arbetssätt för att stärka och utveckla vårt internationella genomslag inom forskning, utbildning, innovation och samverkan samtidigt som vi befäster vår plats på den globala arenan.

Som ett av fyra prioriterade områden i universitetets strategiska arbete bidrar GDE med innovativa, digitala och hållbara förutsättningar som lyfter och utvecklar vårt globala engagemang och stärker vårt internationella genomslag genom

  • partnerskap som åstadkommer ett internationellt genomslag över tid och matchar universitetets inriktning och mål med forskning, utbildning och innovation
  • samarbeten som berikar forskning och utbildning och leder till global utveckling och stärker universitetets konkurrenskraft och attraktivitet
  • medlemskap i nätverk och allianser som maximerar kvaliteten i universitetets verksamhet och ökar möjligheterna att påverka utvecklingen både inom och utanför Europa.

GDE skapar förutsättningarna för det universitetsövergripande internationella arbetet. Det utgör ett stöd för universitetet att arbeta med de internationella frågorna på ett dynamiskt, ansvarsfullt och hållbart sätt.

Som universitet blir vi bättre rustade att agera utifrån förändringar i omvärlden och kan genom färdplaner göra nödvändiga prioriteringar i det globala engagemanget inom forskning, utbildning, innovation och samverkan i de geografiska områden där vi är verksamma.

Våra prioriterade nätverk

Se respektive nätverks webbplats för information om verksamhet och medlemmar:

Samarbeten på fakulteter och institutioner

Fakultets- och institutionsspecifika samarbeten för studier utomlands presenteras på respektive fakultets/högskolas webbplats:

 

Kontaktinformation

Richard Stenelo
Internationell chef
richard [dot] stenelo [at] er [dot] lu [dot] se
046-222 14 66

Det internationella universitetet

  • Ett topp-100-universitet i världen – Sveriges högst rankade breda universitet.
  • Förstahandsvalet för internationella studenter i Sverige, med mer än 140 internationella utbildningar, samt utbytes- och doktorandstudier.
  • Plats 62 i Times Higher Education Most International Universities in the World-rankningen 2024.
  • Studenter från över 130 olika länder med 44 % internationella masterstudenter och 46 % internationella doktorander.
  • Utbytesavtal med 560 universitet i 68 länder, vilket innebar 1 674 inkommande och 1 299 utresande studenter under 2023.
  • Rankat som det 8:e bästa universitetet i världen för social och miljömässig hållbarhet (QS World University Rankings: Sustainability 2024).