Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Globalt engagemang och internationella samarbeten

Internationella studenter diskuterar i grönska. Foto.
University of Pretoria i Sydafrika är ett av de lärosäten som Lunds universitet har bilaterala studentutbytesavtal med. Foto: University of Pretoria, Sydafrika.

Globalt engagemang är en både självklar och nödvändig del av Lunds universitet för att kunna fortsätta utvecklas som ett internationellt ledande universitet. Vi har idag omfattande internationella samarbeten inom forskning, utbildning, innovation och samverkan.

Vårt engagemang i internationella frågor som global utveckling, demokrati och akademisk frihet är en naturlig del i vår verksamhet.

Tillsammans med våra partner runt om i världen bidrar vi till att möta globala utmaningar genom ett dynamiskt, ansvarsfullt och hållbart arbetssätt för de bredare internationella frågorna inom forskning, utbildning, innovation och samverkan.
 

Globalt dynamiskt engagemang – GDE

GDE är Lunds universitets arbetssätt för att lyfta och utveckla vårt globala engagemang och stärka vårt internationella genomslag. Demokrati, mänskliga rättigheter, akademisk frihet och ansvarstagande är centrala grundpelare inom GDE, och varje år identifierar vi prioriterade frågor som är kopplade till de geografiska områden – ofta kontinenter – där vi är verksamma.

Våra prioriterade nätverk

Se respektive nätverks webbplats för information om verksamhet och medlemmar:

Samarbeten på fakulteter och institutioner

Fakultets- och institutionsspecifika samarbeten för studier utomlands presenteras på respektive fakultets/högskolas webbplats:

 

Kontaktinformation

Richard Stenelo
Internationell chef
richard [dot] stenelo [at] er [dot] lu [dot] se
046-222 14 66

Det internationella universitetet

  • Ett topp-100-universitet i världen – Sveriges högst rankade breda universitet.
  • Förstahandsvalet för internationella studenter i Sverige, med mer än 140 internationella utbildningar, samt utbytes- och doktorandstudier.
  • Plats 61 i Times Higher Education Most International Universities in the World-rankningen 2023.
  • Studenter från över 130 olika länder med 46 % internationella masterstudenter och 46 % internationella doktorander.
  • 57 % internationella forskare.
  • Utbytesavtal med 670 universitet i 75 länder, vilket innebar 1 170 inkommande och 1 225 utresande studenter under 2022.
  • Rankat som det 12:e bästa universitetet i världen för social och miljömässig hållbarhet (QS World University Rankings: Sustainability 2023).