Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kompetensutveckling och vidareutbildning genom hela livet

Student får hjälp av lärare. Foto.

Vid Lunds universitet har du möjlighet att tillägna dig ny kunskap genom hela livet. Vi erbjuder kompetensutveckling och vidareutbildning som baseras både på vår breda och djupa kunskap inom många olika områden.

Många av våra fristående kurser ges digitalt utan fysiska möten på campus och många ges på deltid. Vi erbjuder både kostnadsfri utbildning i form av fristående kurser som du som privatperson kan söka och skräddarsydda uppdragsutbildningar som din arbetsgivare betalar. Du kan också anmäla dig till våra MOOC:ar, eller öppna nätkurser, som är öppna för alla intresserade oavsett förkunskaper.

Du kan läsa mer om de olika utbildningsformerna och hitta kontaktuppgifter och studierelaterad information här på sidan:

Fristående kurser för kompetensutveckling

Här hittar du alla våra fristående kurser för kompetensutveckling och vidareutbildning. Fristående kurser är alltid gratis och ger dig akademiska högskolepoäng när du har klarat kursen. Sök fritt i vår kurslista eller filtrera på exempelvis distansutbildningar och kurser på deltid. Många av våra kurser ges på halvfart eller kvartsfart. Det innebär att du som jobbar skulle kunna läsa en fristående kurs vid sidan av ditt arbete.

Sök bland våra fristående kurser för kompetensutveckling

Anmälan till våra fristående kurser för kompetensutveckling görs på antagning.se mellan den 15 september och 17 oktober för kurser som ges på vårterminen, och mellan den 15 mars och 15 april för kurser som ges på höstterminen. I vissa fall finns möjlighet att göra en sen anmälan. Då anges det i kursinformationen för varje enskild kurs.

För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav –  du måste ha minst grundläggande behörighet och för en del kurser gäller särskild behörighet. Det gäller även våra fristående kurser för kompetensutveckling. Du kan även ansöka om prövning av reell kompetens.

Behörighet till högskoleutbildning vid Lunds universitet

Precis som Lunds universitets övriga utbud av fristående kurser så får du akademiska högskolepoäng för varje avklarad fristående kurs för kompetensutveckling.

Du är välkommen att kontakta allmänna studievägledningen om du exempelvis är osäker på ditt val av studier, har frågor om ansökan och antagningsregler eller om du vill veta mer om hur du kan komplettera en befintlig utbildning. Allmänna studievägledningen finns till för alla som är intresserade av studier vid Lunds universitet.

Allmän studievägledning vid Lunds universitet

Besöksadress:
Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset, Plan 3
Sölvegatan 29 B, Lund

Uppdragsutbildning – betalas av arbetsgivaren

Lunds universitet erbjuder kompetensutveckling till anställda inom företag, myndigheter och organisationer i form av uppdragsutbildning. Du kan gå kurser inom vårt befintliga utbud inom uppdragsutbildning, eller be din arbetsgivare att beställa en skräddarsydd utbildning. Det är alltid din arbetsgivare som betalar kursavgiften.

Dina erfarenheter väger tungt och därför behövs inga betyg eller andra intyg på förkunskaper visas upp för att kunna bli antagen till en uppdragsutbildning. Uppdragsutbildningar är utbildningar som mot ersättning ges till yrkesverksamma inom företag, myndigheter och andra organisationer och då gäller särskilda antagningsregler.

Uppdragsutbildning som utbildningsform

Många av våra uppdragsutbildningar ger dig akademiska högskolepoäng. Det är ingen skillnad på dessa poäng och på sådana som du får efter godkänd examination på universitetets ordinarie utbildningar. Kursbevisen har samma status.

Avdelningen för uppdragsutbildning
info [at] education [dot] lu [dot] se
Telefon: +46 (0)46-222 0707

Besöksadress:
Medicon Village
Scheeletorget 1, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

MOOC-kurser

MOOC står för Massive Open Online Course. En MOOC är en digital kurs som välkomnar alla intresserade, oavsett förkunskaper. Våra kurser är gratis och ges på distans. Du kan inte räkna in en MOOC i din examen eller få högskolepoäng för kursen, men du kan å andra sidan ofta läsa en MOOC vid sidan av ditt arbete eller andra studier. Med Lunds universitets egenproducerade MOOC:ar läser du kurser med hög kvalitet och får värdefulla meriter att lägga till i din kunskapsbank.

Lunds universitets MOOC:ar

MOOC:ar är helt öppna, kostnadsfria, digitala kurser som startar kontinuerligt under året. Anmäl dig direkt på Coursera.org för att studera en av Lunds universitets skapade MOOC:ar.

Registrera dig på en MOOC via universitetets samlingssida på Coursera.org

 

 

Studierelaterad information

Vi har samlat relevant studierelaterad information till dig som vill gå en kurs för kompetensutveckling och vidareutbildning. Du är också välkommen att kontakta den allmänna studievägledningen för mer information och vägledning.

Studiemedel

Om du vill kompetensutveckla dig genom att studera vid Lunds universitet kan du antingen söka studiemedel eller det nya omställningsstudiestödet. Båda finansieringsmöjligheterna hanteras av Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Du kan söka studiemedel till dess att du fyllt 61 år. Hur mycket du kan få beror på vad du ska studera, hur gammal du är och vilken situation du befinner dig i.

Studiemedel – bidrag och studielån

Omställningsstudiestöd

Det nya omställnings­­studiestödet är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­­marknaden. Den 1 oktober 2022 öppnar ansökan och då kan du söka omställnings­studiestöd för studier i Sverige som börjar 1 januari – 30 juni 2023. Du har möjlighet att välja att studera 44 veckor på heltid och få upp till 80 % av din lön, eller längre om du väljer att studera på deltid.

Omställningsstudiestöd – för dig som är mitt i arbetslivet

Stipendier

Det finns både stipendier som delas ut ur stiftelser anknutna till Lunds universitet och stipendier som riktar sig särskilt till dig som är Lundastudent. Stipendier delas ut efter olika kriterier. Det kan vara utifrån vilka ämnen och på vilken nivå du läser, om du ska läsa utomlands eller kommer från ett visst landskap.

Stipendier för dig som är student vid Lunds universitet

Tänk på att du ofta kan ha rätt till obetald tjänstledighet från ditt arbete för att studera. Fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund för mer information.

Lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning på notisum.se

Om du inte har studerat tidigare eller om det var en tid sedan du var student och vill ha tips gällande studieteknik, akademiskt skrivande eller hur du studerar i en digital studiemiljö finns det stöd att få.

Stöd i studieteknik, språk och akademiskt skrivande
 
För dig som behöver ytterligare stöd finns Studieverkstaden. De kan ge dig råd och hjälp med studieteknik och akademiskt skrivande. De erbjuder också öppna föreläsningar om studieteknik, effektiva läs- och skrivstrategier, samt individuell handledning vid behov.

Studieverkstaden vid Lunds universitet

Att studera på distans kan innebära både nya möjligheter och nya utmaningar. Du får praktiska tips och goda råd om hur du hanterar dina studier i en digital studiemiljö på vår samlingssida campusonline.lu.se.
 
Praktiska tips om hur du hanterar dina studier i en digital studiemiljö

Ungefär var femte student har barn. Det finns både för- och nackdelar med att kombinera föräldraskap och studier. Du har rätt att i god tid få reda på eventuella ändringar i schemat för undervisningen eller om det ingår resor i undervisningen.

På studera.nu finns information till dig som har barn och vill studera

Kontaktinformation

Allmän studievägledning vid Lunds universitet

Besöksadress:
Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset, Plan 3
Sölvegatan 29 B, Lund