Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hållbarhet

Ett av världens mest hållbara universitet

Barn springer över äng i Vintrie. Foto: Patrik Hekkala.

Med en åttondeplats i QS Sustainability Rankings 2024 ligger Lunds universitet i den absoluta toppen bland lärosäten världen över. Det sporrar oss att fortsätta visa vägen till ett hållbart samhälle i vår forskning, våra utbildningar och i vår vardag.

Både hållbarhetspris och stark klättring på QS rankning

4 juni 2024  |   Lunds universitet hamnar på 75:e plats i världen i den årliga rankningen utförd av internationella QS World University Ranking. Dessutom får universitetet det prestigefulla QS Sustainability Champions Award.

Läs hela artikeln

Hållbarhetsfrågorna är komplexa och kräver tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samverkan för att lösas. Vid universitetet finns det därför idag flera utbildningar, nätverk och samarbeten kopplade till hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

Utbildning

Våra utbildningar ger studenter perspektiv på hållbar utveckling utifrån flera olika ämnesområden. Genom grund- och avancerad utbildning, forskarutbildning och kompetensutveckling följer hållbarhetsperspektivet med våra studenter hela vägen ut i yrkeslivet. Det gör dem till spjutspetsar i arbetet med att skapa en hållbar framtid.

Forskning

Vi tar fram ny vetenskaplig kunskap som problematiserar och ökar förståelsen av hållbar utveckling. Tvärvetenskaplig, utmanings- och nyfikenhetsdriven forskning behövs för att vi ska kunna bygga upp ett nödvändigt kunskapsläge och lösa nuvarande och framtida hållbarhetsutmaningar.

Samverkan över gränser

Att främja hållbar utveckling är ett uttalat mål för vår samverkan med näringsliv, offentliga verksamheter och andra organisationer. Vi arbetar därför aktivt för att skapa nya gemensamma mötesplatser och stärka de initiativ som redan finns inom hållbarhetsområdet mellan akademi och det övriga samhället.

Vill du samarbeta med oss eller söker du efter mer information om hur Lunds universitet arbetar med hållbarhetsfrågor? Då är du välkommen att kontakta Hållbarhetsforum, som samordnar hållbarhetsfrågorna vid universitetet på contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se.

Hållbarhet på universitetet

Det ska vara lätt för våra medarbetare och studenter att göra hållbara val under sin arbets- och studietid. Därför strävar vi efter att ständigt utveckla hur vi arbetar med både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i vardagen.

Vi arbetar också kontinuerligt och systematiskt med policyer och planer för att skapa och bibehålla en god, säker och tillgänglig arbetsmiljö samtidigt som vi minimerar vår klimat- och miljöpåverkan. 

Kontaktinformation

Per Mickwitz
Vicerektor för forskning, hållbarhet och campusutveckling
per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 80

Clas Nilén
Miljöchef
claes [dot] nilen [at] bygg [dot] lu [dot] se (claes[dot]nilen[at]bygg[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 41 59

Ann Åkerman
Koordinator vid Lunds universitets hållbarhetsforum
ann [dot] akerman [at] LUCSUS [dot] lu [dot] se (ann[dot]akerman[at]LUCSUS[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 80 81
 Hållbarhetsforum
contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se

Kommande evenemang

Föreläsningar, standup med mera på temat Hållbarhet.

Se universitetets kalendarium


Aktuellt om hållbarhet