Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Livet som student

Har du precis gått ut gymnasiet? Har du jobbat i några år eller redan studerat vid något annat lärosäte? Oavsett var du är i livet så är en sak helt säker – som student vid Lunds universitet får du möjlighet att ta del av ett unikt studentliv.

Tre studenter står tillsammans och pratar och skrattar. Foto Johan Bävman.
Som student vid Lunds universitet får du möjlighet att ta del av ett unikt studentliv. Fotograf Johan Bävman.

När du börjar studera kommer säkert en del frågor att dyka upp. Här kan du läsa mer om studentlivet, bostäder, ekonomi, service och stöd till dig som student, studenträttigheter och vad det faktiskt innebär att vara ny som student vid Lunds universitet.

Ny som student på universitetet

Det är mycket som är nytt för den som inte har studerat vid universitetet tidigare. Här har vi samlat information om upprop, kurslitteratur och akademiska begrepp.

Hitta bostad

Det kan vara svårt att hitta någonstans att bo som student i Lund. Tips: var ute i god tid, leta noga och var öppen för till exempel kollektivboende och andrahandskontrakt. Då kan det absolut lösa sig!

Nationer, kårer och Akademiska föreningen

Vill du testa en ny sport, stå på scen eller skriva för en tidning? Eller kanske driva en restaurang, genomföra stora evenemang eller engagera dig i politiska frågor?

Då kan Akademiska föreningen eller någon av Lunds alla kårer och nationer vara något för dig.

Service och stöd

Det finns flera avdelningar inom universitetet som kan stötta dig, om du behöver stöd och hjälp under din studietid.

Nuvarande student

Letar du efter länkar till Studentportalen och andra studenttjänster? Då kan du kika på sidan "Nuvarande student". 

På gång

Du kan kika in i Lunds universitets eget kalendarium för att ta del av vad som är på gång inom universitetsvärlden just nu.

Ekonomi och stipendier

Vill du söka studiemedel? Det gör du via CSN, men vi guidar dig kort till vad som gäller. Som nuvarande student vid Lunds universitet kan du också söka stipendier för att få lite extra pengar.

LU i sociala medier

Hur är det att vara student vid Lunds universitet? Möt våra studenter i flera kanaler.