Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studentliv

Lunds studentliv är unikt och erbjuder många olika aktiviteter och upplevelser, sida vid sida med dina studier. Här finns ett brett utbud av allt från kultur och nöjen till studentpolitik och sport.

Lunds universitet är ett universitet för alla! I den här videon får du se några anledningar till att bli en Lundastudent.

Som stad har Lund en speciell stämning: en mysig, medeltida stadskärna, där det är tätt mellan upplevelserna – utbudet av nöjen och upplevelser är stort. Studentnationerna fungerar som sociala mötesplatser för dig som student. Stadsbilden är livlig med gott om uteserveringar, butiker och ett rikt kulturliv. Lund är cyklisternas stad och det finns även flera gröna parker.

Helsingborg är en ung universitetsstad med gammal historia och en av Sveriges snabbast växande städer. I Helsingborg kan du ta dig ett dopp vid sandstränderna mitt i centrum.

Med tåg tar det inte många minuter att resa från Lund till Malmö, som är Sveriges tredje största stad. Malmö bubblar av kultur, evenemang och mat. Från Malmö, Lund och Helsingborg har du nära till Köpenhamn.

Studentlund – medlemskapet

Studentlund är stora delar av Lunds studentliv samlat i ett medlemskap. Studentlund utgörs av nationerna, Akademiska Föreningen och studentkårerna. När du blir medlem i Studentlund får du tillgång till social gemenskap och kulturella evenemang. Du får också möjlighet att påverka din utbildning, knyta kontakter med arbetsmarknaden, ställa dig i bostadskö och mycket mer.

Att vara medlem i Studentlund är frivilligt, men ett medlemskap ger dig tillgång till det mesta av vad Lunds studentliv har att erbjuda!

Studentlunds webbplats

Akademiska Föreningen – mötesplatsen

Akademiska Föreningen (AF) är en ideell organisation av och för studenter. Föreningen syftar till att samla och bredda kulturlivet för studenter vid Lunds universitet.

AF-borgen i Lundagård är den fysiska mötesplatsen. Dagtid kan du fika och plugga i AF-borgen och kvällstid blir det stora huset centrum för de aktiviteter som AF:s tolv utskott arrangerar. Utskotten sysslar med bland annat film, radio, poesi och spex. Utöver utskotten finns stiftelsen Studentgården i Skanör och många anslutna studentföreningar som sysslar med allt från politik och ridsport till orkestermusik och miljöfrågor.

Mer om AF på af.lu.se

Kårerna – ditt sätt att påverka

Ett sätt för dig som student att få inflytande över din utbildning vid Lunds universitet är att engagera dig i din studentkår. Det finns en kår för varje fakultet vid universitetet.

Studentkårerna arbetar främst med utbildningsbevakning. Kårerna tillsätter runt tusen förtroendevalda studenter som granskar och utvecklar utbildningar. Kårerna anordnar även arbetsmarknadsdagar, föreläsningar och välkomstaktiviteter för dig som är ny som student.

Alla kårer, förutom teknologkåren och doktorandkåren, är en del av Studentlund. För att bli medlem i dessa ska du vända dig direkt till dem. Du kan välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel teknologkåren.

Kontaktuppgifter till alla kårer, på Studentlunds webbplats

Nationerna – det sociala livet

Det finns 13 studentnationer vid Lunds universitet. De äldsta bildades bara några år efter det att universitetet grundades 1666. Nationernas främsta uppgift är den sociala verksamheten utanför studierna.

Merparten av nationernas aktiviteter består av matservering, pubar och nattklubbar, men kompletteras bland annat av idrottsverksamhet, körer, stipendier och bostäder. Alla nationer, förutom Smålands nation, är en del av Studentlund.

Om nationerna på studentlund.se

Smålands nations webbplats

Studentföreningar

Det finns en mängd studentföreningar som kretsar kring livet vid Lunds universitet. De drivs av och för studenter och kan vara till för musik, teater, politik, religion och mycket annat. Ofta har föreningarna olika informationskvällar och uppstartsmöten i början av vårterminen och höstterminen. En del föreningar är knutna till Akademiska Föreningen, men inte alla. 

Studentföreningar

Sport, motion och idrott

I Lund finns massor av möjligheter för dig som vill idrotta eller motionera. Här kan du utöva allt från ridning, kampsport och dans till hockey och amerikansk fotboll. I Lund finns också Gerdahallen, ett träningscenter som lockat generationer av Lundastudenter.

Sport, motion och idrott

Lundakarnevalen

Vart fjärde år vaknar Lundakarnevalen till liv och skapar kaos och kreativitet när tusentals frivilliga studenter bjuder på små och stora spex, revyer, cirkusföreställning, kabaré och konserter. Ingen vill väl missa det stora karnevalståget som lockar hundratusentals åskådare? Våren 2026 får vi njuta av Lundakarnevalen igen.

Scen ur en pjäs för barn från Lundakarnevalen 2022.
Barnföreställningen "Hotell Electrolyx" från Lundakarnevalen 2022.

Engagemang inom universitetet

Visste du att det finns uppdrag för studenter vid flera av universitetets verksamheter? Studentambassadörerna jobbar med att bemanna mässmontrar, hålla seminarier, åka ut till skolor för att berätta om våra utbildningar eller lägga upp innehåll på Instagram. Som internationell mentor får du träffa människor från hela världen och hjälpa internationella studenter att komma in i sin nya vardag. Du som vill stötta andra studenter i deras studier kan bli SI-ledare, mentor eller anteckningsstöd. Att vara studerandeskyddsombud innebär att du företräder dig och dina studiekamrater i arbetsmiljöfrågor. 

Fritid och kultur i städerna

Det finns även en hel del fritidsaktiviteter och kultur i Lund, Helsingborg och Malmö som du inte behöver vara student för att ta del av. Läs mer på kommunernas webbplatser:

LU i sociala medier

Hur är det att vara student vid Lunds universitet? Möt våra studenter i flera kanaler. 

Studenterna Hugo och Rebecca delar med sig av tips på hur du hittar vänner för livet under studietiden på Lunds universitet.