Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet 350 år

Jubileumsåret 19 december 2016 – 28 januari 2018

Lunds universitet firade 350-årsjubileum mellan den 19 december 2016 och den 28 januari 2018. Bakgrunden till datumen ligger i historien då universitetet grundades den 19 december 1666 men invigdes först den 28 januari 1668.

Under jubileets drygt 13 månader bjöd verksamheten på nästan 400 öppna jubileumsevenemang som lockade studenter, anställda, Lundabor, forskare, samarbetspartners och de allra minsta.

Jubileet blev en välkänd händelse runt om i Sverige: redan i maj 2017 visste var femte svensk och varannan skåning att Lunds universitet firade 350-årsjubileum!

Ett jubileumsår med extra allt

Under jubileumsfirandet organiserades bland annat fem välbesökta vetenskapliga temaveckor som satte strålkastarljus på några av vår tids viktigaste frågor.

Två veckor dedikerades till konst och musik (Live i Lundagård och Konst i tid och rum), och vi arrangerade en jubileumskurs med 36 öppna föreläsningar från de olika fakulteterna.

Jubileumsåret bjöd också på hemvändarhelg för alumner, auktion av jubileumsmedaljer, avtäckning av ny jubileumsskulptur samt en storslagen student- och personalfest i Lundagård och mycket, mycket mer!

Jubileumsrapport

I jubileumsrapporten redogörs för planeringen och arbetet bakom jubileet.

Sammanfattning av jubileumsrapporten

Inspelade föreläsningar

Flera av årets föreläsningar från vetenskapsveckorna och jubileumskursen spelades in och finns tillgängliga på webben.

Se alla inspelade föreläsningar från jubileet på universitetets Youtube-kanal

Jubileumsmagasin och program

Om du vill ta del av det årslånga programmet, programmen för jubileets kultur- och vetenskapsveckor eller jubileumsmagasinet med en tillbakablick på allt som hände, kontakta Petra Francke via e-post petra [dot] francke [at] kommunikation [dot] lu [dot] se 

Universitetets historia

Hur tillkom Lunds universitet och varför skedde invigningen först 13 månader efter grundandet?

Lunds universitets historia

Fyrverkeri utanför universitetshuset. Foto.
Jubileumsfyrverkerier i Lundagård. Foto: Kennet Ruona.
Procession i universitetsaulan med Uppsalas och Lunds universitets dåvarande rektorer Eva Åkesson och Torbjörn von Schantz i förgrunden. Foto.
Två rektorer tillsammans efter avslutad ceremoni 19 december 2016. Foto: Kennet Ruona.
Se filmen om Lunds universitet 350 år, via Youtube.