Förväntningar spelar roll i miljösamarbete om Arktis

Sandra Engstrand En studie av samarbete i Arktiska rådet visar att länders förståelse av miljöproblem inte är statiska utan utvecklas. I en avhandling vid Malmö och Lunds universitet analyseras staters lärandeprocesser i arktiskt miljösamarbete med fokus på marin oljespillsprevention och minskandet av sot- och metanutsläpp.

Sista avsnittet av ERCcOMICS ”A Cell’s Life”

ERCcOMICS Under 2017 tog ERC, European Research Council, ett nytt grepp för att göra forskning tillgänglig för en bredare publik – nämligen tecknade serier. Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet och med anslag från bland annat ERC, är en av de svenska forskare som fick en tecknad serie - ERCcOMICS - publicerad baserad på sin forskning. Nu har sista avsnittet av tio i serien publicerats.

Nya rön om ämnesomsättning och plack kan lyfta hjärt-kärlforskning

Harry Björkbacka Ny forskning från Lunds universitet visar att inflammerade, instabila åderförkalkningsplack har en ämnesomsättning som särskiljer dem från stabila plack. Resultaten visar också på likheter mellan ämnesomsättningen i instabila plack och cancerceller. I kommande forskning ska det därför undersökas om cancerläkemedel kan vara intressanta även vid hjärt-kärlsjukdom.

Vårt allt varmare klimat påverkar arbetslivet

Karin Lundgren-Kownacki förbereder försöksperson inför cykling i klimatkammaren. Bild Erik Andersson. Människor som arbetar i varma klimat är en utsatt grupp när klimatförändringarna bidrar till allt högre temperaturer. Att arbeta i hetta kan leda till värmestress med negativa hälsoeffekter som följd. Om temperaturen fortsätter stiga kommer det inte vara möjligt att arbeta inom fysiska utomhusyrken eller i vissa delar av världen i framtiden, visar en ny avhandling i Arbetsmiljöteknik vid LTH.

Fyra svenska städer blir testpiloter för delningsekonomi

Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå blir teststäder i ett nytt nationellt program för delningsekonomi. "Framtidens städer står inför stora utmaningar. Sverige ska bli ledande när det gäller att utveckla de lösningar som delningsekonomin innebär, säger Kes McCormick vid Lunds universitet. Den 23 april lanseras programmet Sharing Cities Sweden.

Nu går det att se hur nanotrådar växer i direktsändning

Mikroskopet är känsligt för vibrationer och magnetfält och därför placerat i en betongbunker. Kimberly Dick Thelander är en forskarna som kommer använda mikroskopet. Bild: Kristina Lindgärde Ett nytt mikroskop med superskarp upplösning – bilden kan förstoras upp till 50 miljoner gånger – har flyttat in på Kemicentrum. I första skedet ska det användas av nanoforskare som därmed får full koll på tillverkningen av deras svävande, halvledande, nanotrådar. På sikt ska elektronmikroskopet bli tillgängligt för även andra forskare, är tanken.

Forskarkommentar: ”Vårbudgeten gör inte mycket för att rusta Sverige”

Foto: Finansdepartemenetet Regeringens vårbudget med 2,6 miljarder kronor till att bland annat stärka tryggheten i samhället och göra vården mer tillgänglig och effektiv får inte riktigt nationalekonomen Andreas Bergh att göra vågen. Han vädrar valårstaktik och hade istället velat se tydligare prioriteringar.

Fashion Revolution Day – moderevolution på gång?

Bild: Tal Revivo/Mostphotos Den 24 april är det fem år sen textilfabrikskomplexet Rana Plaza i Bangladesh kollapsade och tog över tusen arbetares liv. Det ledde till en häftig debatt om ohållbara förhållanden både för miljön och för de som tillverkar kläderna. Vad har hänt sedan dess? Hör företrädare för modeindustrin, experter och forskare i en paneldiskussion på Fashion Revolution Day.

Kunskapsbrist om riskerna - heldag om nanosäkerhet

Nanoteknologi I framtiden har nanoteknologin stor potential att förändra och förbättra våra liv. Samtidigt finns få studier om riskerna. Den 24 april bjuder Lunds universitet in till en heldag om nanoåldern. ”Vi måste hjälpas åt att göra nanoteknologin säker”, säger forskaren Christina Isaxon.

Utan stöd är en av tre med Parkinsons sjukdom fast i hemmet

En av tre med Parkinsons sjukdom kan inte lämna hemmet utan hjälpmedel eller personlig assistans. Men med hjälpmedel och/eller personligt stöd kan nittio procent ta sig utanför stadsgränsen. Det visar nya forskningsresultat från Lunds universitet som publiceras i den ansedda tidskriften The Journal of Gerontology Medical Sciences.

Presskontakter

Jonas Andersson