Komplex bakgrund till fåglars flyghastighet

Blandad flock med vadare. Bakgrunden till fåglars flyghastighet är mer komplex än forskare fram tills nu har lyckats visa. I en ny studie från biologiska institutionen vid Lunds universitet konstaterar forskare att fåglar använder flera olika, var för sig relativt enkla men effektiva sätt för att reglera hastigheten genom luften och kompensera för medvind, motvind och sidvind.

Vinsten tar Lundastudenter till final i Malaysia

Studenter som vunnit svenska finalen av en tävling där man löser affärsproblem De vann svenska finalen – nu får Lundalaget med fyra studenter från Ekonomihögskolan åka till Malaysia för att representera Sverige i finalen nästa år. Affärsutmaningar för ett sydafrikanskt postföretag stod på agendan då studenter från landets främsta ekonomiutbildningar gjorde upp i Sverigefinalen av världens största casetävling.

Efter #metoo: "Arbetsgivarna kan inte blunda längre"

Arbetsgivare kommer att ha svårt att ducka för frågor som rör sexuella trakasserier framöver. Det är ett konkret resultat av #metoo-rörelsen, enligt Eva Schömer lektor i rättssociologi vid Lunds universitet.

Fibrer gör dig glad nästa dag

Att fullkorn är bra, det vet vi. Helt nya rön visar att fullkorn också höjer humöret - så länge som till nästa dag! Bild: Mostphotos.com Med fullkornsbröd istället för vitt bröd till kvällsfikat blir både ämnesomsättningen och humöret bättre nästa morgon. Det framkommer i en ny avhandling som också visar att korn- och rågkärnor är bra för blodsockret upp till ett halvt dygn efter intag. Ett annat rön handlar om att rätt tarmflora tycks kunna påverka blodsockret positivt. Men hopp finns: Det går att äta till sig en bättre tarmflora.

Beslutsstöd för ökad tillgänglighet – äntligen lossnar det!

Tre miljoner kronor. Det beslutade forskningsrådet Formas, den 9:e november, att satsa på projektet ”Beslutsstöd för förbättrad tillgänglighet i flerfamiljshus”. Beslutsstödet utgår från en app för mobilplattor framtagen vid Lunds universitet. Forskarna ska nu, i samarbete med Karlshamnsbostäder, vetenskapligt pröva och utveckla appen vidare till ett praktiskt verktyg utifrån branschens behov och önskemål.

Livet under markytan i direktsändning

Nematod i mikrochip. World Soil Day äger rum den 5 december. Vid Lunds universitet har forskare uppfunnit nya system för att studera mikroorganismernas liv i marken. Utan att gräva i jorden kan forskarna med hjälp av mikrochip se och analysera en osynlig värld som är mer artrik än något annat ekosystem.

Ny studie: Träning i dialog ger driftiga och trygga arbetsteam

I en studie har forskare vid Lunds universitet visat att övningar i dialog och i att ge återkoppling ger positiva effekter på arbetsplatsen. Arbetsgrupper som tränades i detta upplevde en ökad inre drivkraft och de trivdes bättre på jobbet än grupper som inte fick samma träning. Studien har nyligen publicerats i tidskriften Applied Psychology.

Blivande arkitekter får urban spetskompetens

Framtidens hållbara städer behöver byggas tätare, grönare och mer socialt inkluderande. Bild: Carl Elgenstierna/studentprojekt LTH-A  ”Re-thinking LTH Campus" Våra städer både förtätas och förändras, vilket ställer nya krav på morgondagens arkitekter: Tätare och samtidigt grönare städer kräver ett nytänk kring allt från urbana möbler, utrymme för lek och rörelse, grönska och biologisk mångfald till smarta transporter, social inkludering och levande stadsliv. Samtidigt finns förväntan på extremt välplanerade bostäder. En ny inriktning på Arkitektskolan i Lund ska möta upp de förändrade omvärldsbehoven.

Östersjöfinnar hjälpte vikingar i färder österut

Östersjöfinskt eldstål Utan östersjöfinnarnas kunskap hade det inte blivit några vikingafärder österut. Det visar ny forskning som uppmärksammas i en tv-dokumentär om östersjöfinnarnas och svearnas relation på vikingatiden.

Välbehandlat lymfödem gav bättre rörelseförmåga och minskad tyngdkänsla

Tyngdkänsla. Svårt att röra sig. Oro för försämring. Att leva med den kroniska sjukdomen lymfödem påverkar vardagen. Men rätt behandlingar kan förbättra den hälsorelaterade livskvaliteten hos denna patientgrupp, visar en ny doktorsavhandling vid Lunds universitet.

Presskontakter

Jonas Andersson