Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anmälan och antagning – steg för steg

Här får du en överblick över hela processen – från att du anmäler dig till terminsstart. Anvisningarna gäller för anmälan och antagning till de stora antagningsomgångarna inför vår- och hösttermin, med sista anmälningsdag 15 april respektive 15 oktober.

1. Anmälan

Anmäl dig genom att gå in på Antagning.se och välj de kurser och program du vill söka. Du får sedan en bekräftelse via e-post.

Tänk på att rangordna rätt! Du kan bli antagen till max 45 högskolepoäng. Om du blir antagen till en utbildning, stryks du från lägre prioriterade alternativ om maxpoäng överskrids. Till många program kan man endast antas till 30 hp/termin, inom sitt program. Läs noga genom anvisningarna för anmälan till kurs inom ditt program, för att veta vad som gäller.

Anmälan till kurser inom utbildningsprogram

Du som behöver skicka in handlingar som rör urval med hänsyn till särskilda skäl eller reell kompetens måste göra detta i god tid så att de inkommer senast sista anmälningsdag.

Mer information för dig som ansöker om reell kompetens

2. Meriter

När du gjort din anmälan på Antagning.se kan du logga in och se vilka meriter som redan finns registrerade på dig. Om det saknas ansökningshandlingar ska du ladda upp dessa på Antagning.se senast sista anmälningsdag.

Se instruktioner på Antagning.se om hur du laddar upp dina dokument

Om du inte kan ladda upp dokumenten kan du skicka kopior via post till: PostNord Strålfors AB, Att: Antagningsservice, 190 81 Rosersberg.

3. Kontrollbesked

När din anmälan är behandlad får du ett e-postmeddelande om att ditt kontrollbesked finns tillgängligt på "Mina sidor” på Antagning.se. Läs kontrolluppgifterna noga! Om något saknas eller är fel ska du meddela detta senast det datum som anges i kontrollbeskedet.

4. Kompletteringar

De betyg och intyg som du inte hade fått när du anmälde dig, kan du ladda upp på Mina sidor på Antagning.se, senast sista kompletteringsdag.

Läs mer om kompletteringar på Antagning.se

Om du inte har möjlighet att ladda upp dokument kan du skicka kopior per post till PostNord Strålfors AB, Att: Antagningsservice, 190 81 Rosersberg.

5. Antagningsbesked 1

Du får ett e-postmeddelande när det första antagningsbeskedet finns tillgängligt på "Mina sidor" på Antagning.se. Det skickas ut i mitten av juli (för höstterminen) eller början av december (för vårterminen).

I antagningsbeskedet kan du se om du är antagen, reserv eller struken till de utbildningar du sökt. Om du är reservplacerad ser du vilket reservnummer du har och hur många antagna det finns i de olika urvalsgrupperna. Du kan konkurrera i flera urvalsgrupper och alltså ha flera reservplatser till samma utbildning.

Tänk på att… Om du inte har fått ditt besked dagen efter att antagningsbeskeden publiceras ska du ringa till Antagningsservice på telefonnummer 0771-550 720, så du hinner svara i tid.

6. Svarskrav på antagningsbesked 1

Det är svarskrav på antagningsbesked 1 (gäller ej sommarkurser). Sista svarsdag framgår av antagningsbeskedet och informationen på Antagning.se. Ditt svar måste ha inkommit senast sista svarsdag, annars förlorar du din plats eller reservplats.

Du svarar på Antagning.se och får direkt bekräftelse till din e-postadress att ditt svar registrerats. Bekräftelsen är ett kvitto på att ditt svar har registrerats - spara detta!

Läs mer på Antagning.se om hur du svarar på antagningsbesked 1

7. Antagningsbesked 2

Nu görs ett andra urval och ett nytt antagningsbesked skickas ut till antagna och reserver som tackat ja till sökt utbildning. Detta sker i slutet av juli eller början av augusti för höstterminen och i slutet av december för vårterminen.

Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

Om du efter andra urvalet är antagen till en utbildningsplats som du inte tänker göra anspråk på lämnar du återbud på Mina sidor på Antagning.se. Om det inte är möjligt att lämna återbud, ska du meddela den institution som ger utbildningen.”

Universitetets institutioner

8. Reservantagning

Om du fortfarande är reservplacerad på en utbildning efter urval 2 kan du ändå bli antagen om någon annan lämnar återbud. Det är den kursansvariga institutionen som kallar reserver.

På de flesta utbildningar görs ett överintag, vilket innebär att reserver inte generellt kallas för varje person som lämnat återbud eller uteblivit från introduktionsmötet. Har du frågor om återbud och reservantagning vänder du dig direkt till den institution som ger den aktuella utbildningen. 

Universitetets institutioner

Observera dock att universitetet inte kan svara på dina chanser att bli erbjuden en plats på utbildningen.

9. Terminsstart

När du har blivit antagen till utbildning vid Lunds universitet ska du registrera dig. Institutionen som ger utbildningen skickar information om introduktionsmöte, registrering, scheman med mera innan terminen börjar.

Om registrering

Lista över alla institutioner

Höstterminen börjar vanligtvis omkring den 1 september och vårterminen omkring den 15 januari.

Hitta Lunds universitets exakta terminstider

Kontakt

För frågor om behörighetsbeslut och urval:

Ställ din fråga till antagningsavdelningen vid Lunds universitet

Telefontid, antagningsavdelningen:
Helgfria måndagar, tisdagar och torsdagar kl. 10-11
Telefon: 046-222 93 00

För frågor om antagning direkt till din institution:

Sök efter din kurs/program och hitta kontaktuppgifter till din institution

För frågor om antagning till utbildning på Lunds tekniska högskola (LTH): 
antagningen [at] lth [dot] lu [dot] se

Hur vi behandlar dina personuppgifter:
Lunds universitet behandlar personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning. 
Läs mer om hur Lunds universitet behandlar dina personuppgifter

Besöksadress: 
Genetikhuset, Sölvegatan 29 B Lund
Karta på google.se

Postadress:
Antagningsavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund