Ny som student

Viktiga saker att fixa inför terminsstarten

Är du antagen till studier vid Lunds universitet? Välkommen!

Ett gäng studenter som står utanför Universitetshuset. En av dem är väldigt glad och skrattar och hoppar. Foto Kennet Ruona.

Information med anledning av coronaviruset

Du som ska läsa vid Lunds universitet vårterminen 2021

Du som tackar ja till en utbildningsplats vid Lunds universitet inför våren 2021 kommer att kunna genomföra din utbildning. Hur undervisningen kommer se ut just för dig och den kurs eller det program du blivit antagen till kan du läsa mer om under rubriken, Våra fakulteters (områdens) info för dig som är nyantagen, nedan.

Läs våra fakulteters (områdens) info för dig som är nyantagen

Läs mer i vår FAQ med vanliga coronarelaterade frågor


Här hittar du samlad information för dig som just blivit antagen till studier vid Lunds universitet. Vi guidar dig – steg för steg – till sådant som du behöver göra redan innan terminen startar.

 1. Svara på antagningsbeskedet

 2. Aktivera ditt studentkonto

 3. Ta reda på när utbildningen börjar

 4. Registrera dig på din utbildning

 5. Läs fler checklistor för dig som är ny student

Svara på antagningsbeskedet

I december (för vårterminen) och i juli (för höstterminen) får du som sökt en universitetsutbildning på grundnivå ditt antagningsbesked från det första urvalet. Du når det via antagning.se och du måste tacka ja för att behålla din plats. Det gäller också om du är reservplacerad.

I slutet av december respektive början av augusti publiceras resultatet från andra urvalet på antagning.se. Antagningsbesked nummer 2 behöver du inte svara på.

Du kan få en plats när någon tackar nej till sin plats, om du är reserv efter andra urvalet. Utifrån resultatet i urvalet kallar vi reserver i tur och ordning. Vi kontaktar dig om du blir erbjuden en plats.

Du kan redan nu ansöka om studiemedel via Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Aktivera ditt studentkonto

När du har blivit antagen till studier vid Lunds universitet behöver du aktivera ditt studentkonto. Du kan aktivera kontot först någon dag efter att det andra antagningsbeskedet har skickats ut.

När ditt konto är aktiverat kan du logga in på Studentportalen. Där kan du bland annat webbregistrera dig till vissa utbildningar och kolla dina registrerade studieresultat.

Ta reda på när utbildningen börjar

De flesta utbildningar börjar med ett obligatoriskt introduktionsmöte. På introduktionsmötet är det ofta också upprop, och du får viktig information om din utbildning.

Utbildningen skickar välkomstinformation till dig inför terminsstarten, antingen via e-post eller vanlig post. Oftast får du välkomstbrevet en kort tid efter att andra urvalet är klart, mellan en månad och en vecka innan terminen börjar.

Är det mindre än en vecka kvar till terminsstart och du inte har fått någon som helst välkomstinformation från din utbildning? Det händer att universitetet har problem med att skicka mejl. Det gäller främst hotmail, outlook och live-adresser. Då kan du själv leta rätt på informationen via utbildningarnas egna webbsidor, eller kontakta expeditionen eller studievägledningen för din utbildning. Det kan också vara bra att dubbelkolla så att viktig e-post inte hamnat i din inkorg för skräppost.

Du hittar våra olika fakulteters information för dig som är ny student via länkarna nedan. Där kan du läsa om till exempel schema, litteratur och registrering för din utbildning.

Våra fakulteters (områdens) info för dig som är nyantagen:

 • Campus Helsingborg
  Högskoleingenjör, modevetenskap, service management, socionom, strategisk kommunikation.

   
 • Ekonomihögskolan
  Ekonomisk historia, företagsekonomi, handelsrätt, informatik, nationalekonomi, statistik.

   
 • Humanistiska och teologiska fakulteterna
  Arkeologi, antikens historia, filosofi, historia, kommunikation och medier, kulturvetenskap, språk och litteratur, teologi och religionsvetenskap, utbildningsvetenskap.

   
 • Juridiska fakulteten
  Juristprogrammet och fristående kurser i juridik.

   
 • LTH, Lunds Tekniska Högskola
  Arkitekt och industridesign, brandingenjör, civilingenjör, högskoleingenjör, livsmedelsteknik, tekniskt och naturvetenskapligt basår.

   
 • Medicinska fakulteten
  Arbetsterapeut, audionom, biomedicin, fysioterapeut, logoped, läkare, röntgensjuksköterska, sjuksköterska.

   
 • Naturvetenskapliga fakulteten
  Astronomi, biologi, fysik, geologi, kemi, matematik, medicinsk strålningsfysik (sjukhusfysikerutbildningen), miljövetenskap, miljö- och hälsoskydd, molekylärbiologi, naturgeografi och ekosystemvetenskap, teoretisk fysik.
   
 • Samhällsvetenskapliga fakulteten
  Beteendevetenskap, freds-och konfliktvetenskap, genusvetenskap, humanekologi, medie- och kommunikationsvetenskap, kriminologi, personal och arbetsliv, psykologi, pol. kand., rättssociologi, samhällsplanering, service management, socialantropologi, sociologi, socionom, statsvetenskap, strategisk kommunikation, underrättelseanalys, utvecklingsstudier.

Universitetets särskilda verksamhet

Registrera dig på din utbildning

Förutom att tacka ja till din plats på antagning.se måste du också registrera dig på den kurs eller det program du är antagen till. Genom att registrera dig visar du att du är aktiv som student och det är en förutsättning för att få studiemedel från CSN.

På en del utbildningar ska du registrera dig via webben redan innan terminen börjar, till exempel genom en studentportal. Rutinerna för registrering skiljer sig åt mellan olika utbildningar. På vissa utbildningar sker registrering i samband med upprop och introduktionsmöte.

Ta noga reda på vad som gäller för just din utbildning. Om du inte registrerar dig i tid förlorar du din plats.

Kort info upprop, introduktion och registrering

Se även länkar högre upp på sidan till våra fakulteters webbplatser, där de i sin tur länkar vidare till mer specifik välkomstinformation.

Läs fler praktiska checklistor

Missa inte våra andra praktiska ord- och checklistor som kan hjälpa dig under din första tid som student.

Checklista för dig som är ny student – om boende, studiestöd och mycket mer

Akademisk ordlista med vanliga ord och uttryck

Att skaffa bostad & flytta

Det kan vara svårt att få boende när du är helt ny som student, men det är absolut inte omöjligt. Det brukar lösa sig för de allra flesta, särskilt om du har lite tålamod och inte är alltför kräsen. 

När det blir dags att flytta (om du inte väljer att pendla eller läser på distans): Glöm då inte att adressändra, folkbokföra dig och skaffa en hemförsäkring. Det gör det mesta så mycket enklare, särskilt om du planerar att söka bostadsbidrag eller rösta i din nya hemkommun.

Mer välkomstinformation inför terminsstarten

Här har vi samlat länkar till fakulteternas information för nya studenter. Länkarna leder till en ny webbplats.

Universitetets särskilda verksamhet:

Saknar du din fakultet/institution/utbildning? Fler länkar till alla våra verksamheters hemsidor hittar du längst ner på den här webbplatsen, i den ljusgröna sidfoten.

Kontaktinformation

Studentreceptionen och International Desk
Du kan nå oss via telefon, e-post, Zoom eller Facebook. För närvarande har vi stängt för fysiska besök.
 
Telefon: Måndag–fredag 10:00–12:00
Zoom drop-in: Måndag–torsdag 9:30–12:00 Anslut till Zoom drop-in

Vi har stängt 19 dec–11 januari 2021

E-post: studentreception [at] lu [dot] se
Telefon: 046-222 01 00
Besöksadress: Stora Algatan 4, Lund
Karta på google.se
Facebook:International Desk Facebook


LU Servicedesk (IT-frågor)
servicedesk [at] lu [dot] se
Telefon 046-222 90 00

Telefontider och öppettider hittar du via Studentportalen, www.student.lu.se