Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kurslitteratur

Det är ofta mycket böcker att läsa på utbildningar på universitetsnivå. Kurslitteraturen är inte alltid på svenska, utan du får räkna med att läsa även på andra språk, främst engelska. Böckerna kan kosta sammanlagt några tusen kronor per termin. Du kan spara pengar genom att köpa begagnade böcker eller låna din litteratur på biblioteket.

Student iklädd en randig skjorta bläddrar i en bok i Juridiska fakultetens bibliotek.
Kurslitteraturen är inte alltid på svenska, utan du får räkna med att läsa även på andra språk, främst engelska. Fotograf: Kennet Ruona.

Köp inte terminens alla böcker den allra första skoldagen. Men vänta inte heller för länge. En del av böckerna som står i litteraturlistan är avsedda som referenslitteratur och då kan det räcka med att läsa dem på biblioteket. Det billigaste alternativet är att låna böcker, till exempel från något av universitetets bibliotek.

Låna på biblioteket

Du kan oftast låna din kurslitteratur på något av biblioteken vid Lunds universitet. Du kan låna på alla bibliotek med ditt LU-kort. Lånetiden på kursböcker är två veckor. Är boken utlånad kan du reservera den och välja på vilket bibliotek du vill hämta den.  Du kan också återlämna boken på valfritt bibliotek vid Lunds universitet.

Biblioteken vid Lunds universitets webbplats

Begagnade böcker

Ett bra sätt att komma undan billigare är att köpa begagnade böcker. Det finns butiker där du kan köpa och sälja begagnad kurslitteratur i andrahand. Det finns även sajter på nätet för andrahandsförsäljning av kursböcker.

Kontrollera att boken du ska köpa inte är fylld med anteckningar – på en del kurser får man använda kurslitteraturen på tentan, då kan du bli fälld för fusk om det finns anteckningar i boken. Kontrollera också att det är rätt utgåva av boken, ibland är det stor skillnad på olika utgåvor.

Nya böcker

Var noga när du köper nya böcker så att du får rätt upplaga, det är inte säkert att bokhandeln alltid har den senaste. Kontrollera också leveranstiden – du har väldigt liten nytta av en bok som kommer en vecka efter tentan.

Här hittar du kursböcker