Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Praktisk checklista

För den första tiden som ny student.

Det är mycket du kan behöva ha koll på som nyantagen student vid Lunds universitet. Här har vi samlat ihop några av de viktigaste praktiska sakerna under din första tid som student.

Cyklar utanför hus täckt av höstlöv. Foto Louise Larsson.
För specifika frågor kring din utbildning är det bäst att du vänder dig till institutionen som ger din utbildning. Fotograf Louise Larsson.

Den här checklistan handlar om vad du bör göra när terminen startar. Letar du information om vad du ska göra innan studierna börjar? Då är det en annan checklista du ska kolla på.

Gå till informationen för dig som är ny som student

Checklista för terminsstarten

  Kolla upp service och stöd

  Som student är du välkommen till Studieverkstaden, Studenthälsan och våra andra stödverksamheter. Där kan du till exempel få hjälp med att förbättra din studieteknik och ditt skrivande, eller med att hantera olika problem som kan uppstå i din studievardag.

  Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om pedagogiskt stöd för att underlätta dina studier. Beroende på din situation kan du få till exempel anteckningsstöd eller stöd av en mentor. Ansök gärna tidigt på terminen!

  Skaffa böcker

  Det är ofta en bra idé att köpa och låna böcker redan innan terminen börjar. Tänk på att det tar ett antal dagar innan du kan få böcker på posten och populära böcker blir ofta utlånade direkt på biblioteket. Men var inte heller för snabb – en del böcker kanske du bara behöver läsa några kapitel ur.

  Hitta rätt

  Var ligger dina nya undervisningslokaler egentligen? Hur hittar man till järnvägsstationen? Var kan du läsa, låna eller köpa böcker? Det bästa du kan göra under dina första dagar som student är att ta reda på var saker och ting faktiskt ligger. Det kan ofta vara ganska klurigt att hitta rätt under den första tiden.

  Gå på introduktionsmöte

  Första dagen på din nya utbildning börjar oftast med ett kombinerat upprop och introduktionsmöte. Det är viktigt att du går på det här första tillfället – det är nästan alltid obligatorisk närvaro.

  Fixa ett passerkort och lånekort

  Du som är student kan få ett personligt passerkort. Kortet kommer bland annat att fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen. Numera fungerar även kortet som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek.

  Engagera dig i studentlivet

  Lunds studentliv har mycket att erbjuda. Genom att engagera dig i en nation, din kår eller Akademiska Föreningen får du minnen för livet.

  Du kan bli medlem i Studentlund som är ett samarbete mellan just nationer, kårer och Akademiska föreningen. Det är inte obligatoriskt att vara med, men det finns många fördelar för dig som student att bli medlem. Du får till exempel ett studentkort som ger dig rabatt på tågresor, restauranger, kaféer och museer i hela landet. Du får också möjlighet att söka mängder av stipendier, men framför allt ger det dig chans till gemenskap och nya vänner och erfarenheter.

  Du kan också välja att bli medlem i någon av de studentorganisationer som inte ingår i Studentlund, som Smålands nation och Teknologkåren.

  Missa inte Hälsningsgillet i AF-borgen i Lund. Det anordnas i början terminen, två gånger per år. Där får du information (och godis) från många av studentorganisationerna.

  Skaffa en cykel

  Om du inte redan har en cykel är det en bra idé att införskaffa en. Den kommer garanterat att bli väl använd under din tid som student vid universitetet.

  Ordna så att du kan åka kollektivt

  Du kan åka med stadsbuss, regionbuss och tåg i hela Skåne med Skånetrafiken. Alla linjer och turer kan du se i Skånetrafikens reseplanerare som finns på webben och som app. Där kan du också läsa mer om hur du betalar på de olika färdmedlen. Tänk på att du inte kan betala med kontanter ombord på varken tåg eller buss. Om du åker utan giltig biljett kan du få betala dyra böter.

  Skånetrafikens app ger alltid dig som är student rabatt på dina resor, förutsatt att du kan styrka dina studier och har digital studentlegitimation med studentresesymbolen.

  Folkbokför dig där du bor

  Glöm inte att adressändra, folkbokföra dig och skaffa hemförsäkring. Det gör det mesta så mycket enklare, särskilt om du planerar att söka bostadsbidrag eller rösta i din nya hemkommun.

  Samlingssidor för dig som är student

  Fakulteterna och institutionerna har ofta särskilda sidor för dig som student. Det kan vara öppna sidor på deras webbplatser, eller information som du bara hittar som inloggad till exempel på din kurshemsida.

  Länkarna leder till externa webbplatser.

  Frågor?

  För specifika frågor kring din utbildning är det bäst att du vänder dig till institutionen som ger din utbildning. Där kan du fråga en reception, studievägledare eller någon person som är kurs- eller programansvarig.

  För allmänna studiefrågor kan du kontakta Studentreceptionen.

  För IT-frågor kan du kontakta LU Servicedesk.