Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Behörighet

För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav – grundläggande behörighet eller särskild behörighet.

Grundläggande behörighet krävs för all högskoleutbildning. Det kan du bland annat få genom att läsa på gymnasiet, folkhögskola eller komvux. Om du har en utländsk gymnasieutbildning gäller den även i Sverige.

Många utbildningar har dessutom särskilda behörighetskrav. Det innebär krav på vissa förkunskaper från till exempel gymnasieskola eller på högskolenivå. Kraven kan också gälla arbetslivserfarenhet eller andra villkor som är viktiga för den specifika utbildningen.

Om grundläggande behörighet
Om särskild behörighet

Vilka förkunskapskrav som gäller för en viss utbildning hittar du på utbildningens presentationssida under Program och kurser.

Program och kurser

Läsa upp betygen

Om gymnasiebetygen inte räcker till för att komma in på den utbildning som du vill gå på kan det finnas möjlighet för dig att komplettera betygen. Detta kan du göra genom att läsa på komvux eller på en folkhögskola. Om du inte har slutfört din gymnasieutbildning eller inte har gått på gymnasiet alls kan folkhögskola och komvux också vara ett första steg på vägen till en universitetsutbildning. Genom folkhögskolornas allmänna kurser och vuxenutbildningens (komvux) kurser kan du läsa in gymnasiebehörighet.

Behörig genom reell kompetens

I vissa fall kan du som saknar behörighet ändå söka till högskolan genom att visa på reell kompetens.

Om reell kompetens

Kontaktinformation

Frågor om behörighetsbeslut gällande en aktuell anmälan:
Kontakta antagningsavdelningen

Ämnesspecifika frågor och frågor om tillgodoräknanden:
Kontakta studievägledaren på aktuell institution

Övriga frågor om behörighet:
Allmän studievägledning
studievagledning [at] stu [dot] lu [dot] se (studievagledning[at]stu[dot]lu[dot]se)