Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Behörig genom reell kompetens

Du som saknar formell behörighet till högskoleutbildning kan i vissa fall ansöka om prövning av reell kompetens. En sådan prövning kan göras både för grundläggande behörighet och för särskild behörighet.

Reell kompetens innebär din samlade kompetens, oavsett hur den inhämtats och oavsett om du har formella betyg på den eller inte. Syftet med prövningen är att bedöma om din samlade kompetens är tillräcklig för att du ska kunna klara av utbildningen du söker.

Universitetet värderar då inte bara dina skolkunskaper, utan också andra betydelsefulla kunskaper och erfarenheter. Det kan till exempel vara

  • erfarenheter från arbetsliv eller föreningsliv
  • politiskt engagemang
  • militärtjänstgöring
  • längre utlandsvistelser
  • utbildning, till exempel personalutbildning eller olika kurser.

Vem kan ansöka om prövning?

Normalt sett grundar sig bedömningen av reell kompetens på erfarenheter som du tillägnat dig efter gymnasieutbildning eller motsvarande. Det bör därför ha gått ett par år efter avslutad gymnasieutbildning om du ska ansöka om reell kompetens.

För att klara av att studera på högskola behöver du ha goda kunskaper i svenska, engelska och matematik. Därför måste du i din ansökan även kunna styrka goda kunskaper i dessa ämnen.

Läs mer om bedömning av reell kompetens

Gör högskoleprovet för att få meritvärde

Att bli behörig är oftast bara det första steget för att bli antagen. Ofta måste du dessutom konkurrera med andra behöriga om en utbildningsplats. Därför rekommenderar vi dig som söker en utbildning på nybörjarnivå och saknar avgångs- eller slutbetyg från gymnasiet att göra högskoleprovet, så att du får ett meritvärde att konkurrera med i urvalet.

Läs mer om högskoleprovet

Bedömning av utländsk utbildning

Antagningsavdelningen gör ingen prövning av möjligheten att tillgodoräkna sig poäng vid bedömningen av reell kompetens. Om du vill åberopa högskolestudier från ett utomeuropeiskt land (som inte är uttryckta som ECTS credits) behöver du först få gjort en ekvivalering (erkännande av poäng).

Om ekvivaleringen gäller avslutade kurser vänder du dig till respektive ämnesinstitution. Om det handlar om en avslutad examen är det Universitets- och högskolerådet du ska vända dig till för att få utbildningen ekvivalerad.

Läs mer om bedömning av utländsk utbildning på uhr.se

Prövning och beslut

När din ansökan om reell prövning kommit in till antagningsavdelningen gör vi en analys av dokumentationen.

Beslut om reell kompetens meddelas i antagningsbeskedet efter första urvalet. Beslutet gäller den utbildning som prövningen omfattat och gäller för innevarande termin. Du måste alltså ansöka om reell kompetens vid varje ansökningstillfälle.

Om du får avslag på din ansökan om reell kompetens har du rätt att överklaga beslutet. Information om hur du överklagar får du tillsammans med antagningsbeskedet.

Läs mer om bedömning av reell kompetens

Så här ansöker du

Tänk på... att prövning av reell kompetens görs lokalt på universitet och högskolor. Därför är det viktigt att du kontrollerar och följer de instruktioner som gäller på just den högskola eller det universitet du vill söka till.

Läs mer om hur du ansöker om reell kompetens

Sidansvarig:

Kontaktinformation

För frågor om din anmälan, registrerade meriter, antagningsbesked

Ställ din fråga till Antagningsservice på Antagning.se

Telefon: 0771-550 720, mån-fre kl 916

För frågor om behörighetsbeslut och urval

Ställ din fråga till antagningsavdelningen vid Lunds universitet

Frågor om antagning till utbildning på Lunds tekniska högskola (LTH):

antagningen [at] kansli [dot] lth [dot] se

Telefon- och besökstid, Antagningsavdelningen:
Måndag, tisdag och torsdag 10.00-12.00
Telefon: 046-222 93 00

Hur vi behandlar dina personuppgifter:
Lunds universitet behandlar personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning. 
Läs mer om hur Lunds universitet behandlar dina personuppgifter

Besöksadress:
Genetikhuset, Sölvegatan 29 B Lund
Karta på google.se

Postadress:
Antagningsavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen