Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Behörig genom reell kompetens

Vet du om att du kan bli behörig till högskoleutbildning trots att du inte har gymnasiebetyg eller andra formella meriter? Lunds universitetet kan bedöma eller validera din så kallade reella kompetens och fatta beslut om att du är behörig till en specifik utbildning.

Reell kompetens

Om du helt eller delvis saknar de formella förkunskaper som krävs till en eller flera utbildningar, kan du ansöka om att få din så kallade reella kompetens validerad. Det är ett alternativt sätt att visa att du skaffat dig de kunskaper och den kompetens som krävs för högskolestudier. 

Reell kompetens är den kompetens du tillgodogjort dig på annat sätt än genom det formella skolsystemet i Sverige eller utomlands. Till exempel genom:

 • erfarenheter från arbets- eller föreningsliv 
 • politiskt engagemang
 • volontärarbete 
 • militärtjänstgöring
 • personalutbildning eller liknande.

Validering av reell kompetens innebär inte att du får ett undantag från ett eller flera behörighetskrav. Det är snarare en möjlighet att uppnå behörighet på alternativa sätt, bortsett från formella betyg och meriter. 

Det går att ansöka om reell kompetens för en rad olika typer av kunskaper och färdigheter, men det är viktigt att du besitter kunskapen om du inte har betygen. Du behöver därför göra en kompetensbeskrivning där du redogör hur du har fått kunskapen på annat sätt.

Möjligheten att ansöka om validering av reell kompetens är till för dig som:

 • helt eller delvis saknar formella meriter för att vara behörig till högskoleutbildning och
 • har de kunskaper och erfarenheter som krävs för att klara utbildningen.

Tänk på att du som har formell behörighet inte kan ansöka om reell kompetens. Om du uppnår de formella kraven ska du endast göra en anmälan via Antagning.se.

Om du redan uppfyller de formella behörighetskraven kan du inte ansöka om validering av reell kompetens. Du ska inte ansöka om reell kompetens för grundläggande behörighet om du:

 • Förväntas uppnå formell behörighet.
 • Har fullständigt gymnasiebetyg.
 • Har gymnasiebetyg och ett meritvärde – du kan inte höja meritvärdet ytterligare genom ansökan om reell kompetens.
 • Har tappat bort dina gymnasiebetyg – då ska du i stället höra av dig till din skola för att få en giltig kopia på betyget. 

Information om hur du beställer en ny kopia av dina gymnasiebetyg på Antagning.se

Så tar du reda på om du är behörig 

När du ansöker om att få din reella kompetens validerad bedöms du i förhållande till kraven på behörighet som gäller för den utbildning du anmäler dig till. På presentationssidan av varje kurs eller program ser du vilka förkunskapskrav som gäller för utbildningen. För att ta reda på om du är behörig till en kurs så tittar du under rubriken ”Behörighet och urval”.

Mer information om formell behörighet

Lunds universitets program och kurser

Kom ihåg: Reell kompetens ger inte meritvärde

Till många utbildningar är det fler sökande än antalet platser. Då görs ett urval och då är det viktigt att ha ett meritvärde att konkurrera med. Även om du blir behörig till högskolestudier via din reella kompetens får du inget meritvärde. Ett meritvärde får du exempelvis när du skriver högskoleprovet.

Det finns flera sätt att få grundläggande behörighet genom validering av reell kompetens. Ett av dessa är om du har enstaka betyg och arbetslivserfarenhet. 

Svenska lärosäten har tillsammans tagit fram en gemensam modell för att bedöma grundläggande behörighet genom reell kompetens. 

Om du uppfyller nedanstående krav bedömer universitetet eller högskolan att du uppnår grundläggande behörighet. Då behöver du inte ansöka om någon validering av reell kompetens, då validering om grundläggande behörighet görs ändå.

Du behöver ha lägst betyget Godkänt alternativt E i följande gymnasieämnen: 

 • Svenska/Svenska som andraspråk A + B eller Svenska/Svenska som andra språk 1,2 och 3
 • Engelska A eller Engelska 5 och 6
 • Matematik A eller Matematik 1a, b eller c
 • Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b

samt tre års arbetslivserfarenhet efter 19 års ålder (minst 50%).

Har du redan dessa kunskaper – ladda upp alla dokument på antagning.se som visar att du har läst kurserna samt tjänstgöringsintyg som visar att du har arbetat i minst tre år. 

Om du däremot saknar något betyg, till exempel Samhällskunskap, kan du ändå ansöka om validering av reell kompetens. Då behöver du intyga dina kompetenser via din ansökan. 

Notera: När det gäller att intyga 3 års arbetslivserfarenhet är det relevant att intyga att du har erfarenhet från tre års arbete på minst halvtid, och att detta arbete utfördes efter att du fyllt 19 år. Det är inte relevant att skicka med intyg som beskriver vad du arbetat med. 

Information för dig som intygar arbetslivserfarenhet på antagning.se

Beslut om behörighet genom reell kompetens 

Beslutet om behörighet genom reell kompetens ser du i antagningsbeskedet som meddelas av Antagning.se efter urvalet. Det gäller enbart för innevarande termin och för den utbildning som valideringen omfattat.

Oavsett om din ansökan blir godkänd eller inte kommer du bli kontaktad av universitets valideringssamordnare för en individuell vägledning. 

Om du blir behörig till en utbildning på grund av din reella kompetens så anses du lika behörig till utbildningen som någon med formell behörighet. Tänk dock på att behörighet bara är det första steget till att bli antagen till en utbildning.

Om du söker en kurs eller program med många sökande måste du konkurrera med andra behöriga om en plats. Det gör du med hjälp av ett meritvärde. Ett meritvärde får du om du har avgångs- eller slutbetyg från gymnasiet. Om du saknar avgångs- eller slutbetyg från gymnasiet rekommenderas du göra högskoleprovet för att få ett meritvärde och öka dina chanser att bli antagen.

Om du har frågor om beslutet kan du ringa eller boka ett digitalt möte med valideringssamordnaren vid Lunds universitet.

Boka digitalt möte för frågor (extern webbplats)

Överklagan av beslut

Om du får avslag på din ansökan om reell kompetens har du rätt att överklaga beslutet. Information om hur du överklagar får du tillsammans med antagningsbeskedet. 

Komplettera med formella meriter eller betyg 

Om din ansökan inte blir godkänd kan du behöva komplettera med formella meriter/betyg. Till exempel genom studier på komvux, folkhögskola eller genom att göra språktest i engelska (TOEFL/IELTS) eller svenska (TISUS). 

Om du tidigare ansökt om reell kompetens och vill ansöka på nytt

Du måste göra en ny ansökan om behörighet genom reell kompetens varje gång du vill ansöka till en kurs eller ett program. Det går dock bra att hänvisa till tidigare inskickat underlag och beslut i dina ansökningshandlingar.

Har du frågor om reell kompetens?

Om du har frågor om ansökan eller validering av reell kompetens är du välkommen att boka ett digitalt möte med universitetets valideringssamordnare genom vårt bokningssystem TimeCenter. När du har bokat tid får du en länk till Zoom. Nya tider läggs ut varje vecka. 

Du kan också skicka dina frågor via e-post till valideringssamordnare.

Boka digitalt möte för frågor (extern webbplats)

Christel Berg
Valideringssamordnare
validering [at] stu [dot] lu [dot] se

Kontaktinformation

Har du frågor om behörighetsbeslut och urval?

Kontakta antagningsavdelningen vid Lunds universitet:

Har du utbildningsspecifika frågor eller frågor om reservantagning och registrering?

Kontakta din institution.

Sök efter din kurs/program och hitta kontaktuppgifter till din institution

Har du frågor om antagning på Lunds tekniska högskola (LTH)?
Mejla antagningen [at] lth [dot] lu [dot] se

Hur vi behandlar dina personuppgifter:
Lunds universitet behandlar personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning. 
Läs mer om hur Lunds universitet behandlar dina personuppgifter

Besöksadress: 
Genetikhuset, Sölvegatan 29 B Lund
Karta på google.se

Postadress:
Antagningsavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund