Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetet i korthet

Lunds universitet grundades 1666. Här finns omkring 44.000 studenter och drygt 8000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten.

Presentationsfilm om Lunds universitet på två minuter. Filmen ger en överblick och förmedlar såväl basfakta som unika egenskaper om universitetet.

Utbildning och forskning

Lund är en av landets mest attraktiva studieorter, och vi har ett av Skandinaviens bredaste utbildningsutbud baserat på gränsöverskridande och ledande forskning.

Genom att utnyttja vår bredd och styrka för att lösa problem på nya sätt lyckas vi ofta få forskningsanslag till stora, tvärvetenskapliga forskningsområden – och kan därmed bedriva världsledande forskning för att påverka samhället och förbättra vår värld.

Omsättningen uppgår till 9 miljarder, varav två tredjedelar går till forskning och en tredjedel till utbildning.

Universitetet har en tydlig internationell profil med partneruniversitet i drygt 70 länder.

Vi utbildar och forskar inom följande områden:

  • ekonomi
  • humaniora och teologi
  • juridik
  • konst, musik och teater
  • medicin
  • naturvetenskap
  • samhällsvetenskap
  • teknik

Världsledande forskningsanläggningar

Flera nationella forskningsanläggningar finns i Lund. MAX IV, som invigdes i juni 2016, är världens främsta synkrotronljusanläggning.

I anslutning till MAX IV uppförs även den europeiska forskningsanläggningen ESS, som blir den mest kraftfulla neutronkällan i världen när den börjar producera sina första neutroner under 2023. 

De båda anläggningarna kommer att få en avgörande betydelse för framtidens vetenskapliga och industriella utveckling inom såväl materialvetenskap som livsvetenskap.

Intill dessa anläggningar utvecklas också Science Village, som blir en mötesplats för forskning, utbildning och företagande.   

Om MAX IV och ESS

Om Science Village

Kontaktinformation

Sektionen Kommunikation
Lars Uhlin
Tf kommunikationsdirektör
lars [dot] uhlin [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Telefon:
+46 46 222 33 05

Postadress:
Box 117
221 00 Lund