Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetet i korthet

Lunds universitet grundades 1666. Här finns omkring 46 000 studenter och mer än 8000 medarbetare i Lund, Helsingborg, Malmö och Ljungbyhed. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten.

Presentationsfilm om Lunds universitet på två minuter. Filmen ger en överblick och förmedlar såväl basfakta som unika egenskaper om universitetet.

Utbildning och forskning

Lund är en av landets mest attraktiva studieorter, och vi har ett av Skandinaviens bredaste utbildningsutbud baserat på gränsöverskridande och ledande forskning.

Genom att utnyttja vår bredd och styrka för att lösa problem på nya sätt lyckas vi ofta få forskningsanslag till stora, tvärvetenskapliga forskningsområden – och kan därmed bedriva världsledande forskning för att påverka samhället och förbättra vår värld.

Omsättningen uppgår till 9,4 miljarder, varav två tredjedelar går till forskning och en tredjedel till utbildning.

Universitetet har en tydlig internationell profil med partneruniversitet i över 70 länder.

Vi utbildar och forskar inom följande områden:

  • ekonomi
  • humaniora och teologi
  • juridik
  • konst, musik och teater
  • medicin
  • naturvetenskap
  • samhällsvetenskap
  • teknik

Världsledande forskningsanläggningar

Flera nationella forskningsanläggningar finns i Lund.

MAX IV är världens främsta synkrotronljusanläggning. I anslutning till MAX IV uppförs även den europeiska forskningsanläggningen ESS, världens mest kraftfulla neutronkälla, som kommer att vara i full drift i slutet av 2027.

De båda anläggningarna kommer att få en avgörande betydelse för framtidens vetenskapliga och industriella utveckling inom såväl materialvetenskap som livsvetenskap.

Intill dessa anläggningar utvecklas också Science Village, som blir en mötesplats för forskning, utbildning och företagande.   

Om MAX IV och ESS

Om Science Village

Kontaktinformation

Sektionen Kommunikation
Lars Uhlin, avdelningschef
Media och profilering
lars [dot] uhlin [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
+46 46 222 33 05