Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hitta bostad

Det kan vara en utmaning att få tag i boende, särskilt vid terminsstarten. Det är bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter till bostad som finns, samt vad som gäller för att ställa dig i bostadskö.

Studenterna Hugo och Rebecca delar med sig av sina bästa bostadstips.

Högt tryck runt terminsstart

Konkurrensen om rum och lägenheter är tuff vid terminsstarten. Många nyblivna studenter tackar ja till ett första boende för att ha någonstans att bo. Väl på plats i Lund är det lättare att leta bostad.

En bit in på terminen brukar bostadssituationen klarna upp något och kanske hittar du just det där perfekta korridorrummet, lägenheten eller kollektivboende som du har längtat efter.

AF bostäder – nya studenter kan ha novischförtur

AF Bostäder är den största studentbostadsförmedlaren i Lund. Gör en bostadsansökan till AF bostäder så fort antagningsbeskedet kommer – då kan du få förtur till bostäder reserverade för ”novischer”, nybörjare. För att få bo hos AF Bostäder behöver du vara medlem i Studentlund. Du kan registrera ditt medlemskap på studentlund.se så snart du har fått ditt antagningsbesked.

Novischinformation - afbostader.se

Bostadsföretag och bostadsförmedlingar

Stiftelsen AF Bostäder äger och förvaltar cirka 6 000 studentbostäder i Lund. Du kan ställa dig i kö först när du har blivit antagen till studier vid Lunds universitet. Studierna ska vara på minst halvtid (15 högskolepoäng per termin). Du måste vara medlem i Akademiska Föreningen för att hyra en bostad genom AF Bostäder. Du blir medlem i Akademiska Föreningen genom att betala in medlemsavgiften till Studentlund.

Några kårer (teknologkåren och doktorandkåren) och en nation (Smålands) är inte med i Studentlund. Medlemmar i till exempel teknologkåren behöver även teckna ett medlemskap i Studentlund och därigenom Akademiska Föreningen och en nation för att kunna söka bostad hos AF Bostäder.

Du ställer dig i bostadskön genom att göra en bostadsansökan via AF Bostäders webbplats. Vanligtvis godkänns din ansökan direkt och du kan söka bostäder – med hjälp av din kötid, som motsvarar tidpunkten för ansökan.

Leta bostad på AF Bostäders webbplats

Du som ska börja din första termin i Lund

Om det är första gången som du har antagits till studier vid Lunds universitet ska du ställa dig i kö så fort du har fått du har fått ditt antagningsbesked. Du kan inte ställa dig i kö innan du har fått ditt antagningsbesked!

För att göra en bostadsansökan behöver du först vara medlem i Studentlund.

Uppfyller du kraven för att kallas ”novisch”, nybörjare? Ja, om du är en ny student och har blivit antagen till minst halvtidsstudier vid Lunds universitet för första gången och dessutom är folkbokförd utanför Skåne sedan minst ett år tillbaka. Då kan du delta i AF Bostäders ”novischlotteri”.

Inför varje termin reserverar AF Bostäder ett visst antal studentbostäder (korridorrum och ettor) åt novischerna. Detta just för att underlätta för dem som är nyantagna. Men, konkurrensen är hård. Därför fördelas novischernas kötider genom lottning.

Mer om AF Bostäders bostadskö

Bopoolen.nu är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkårer. Där går det att söka och skapa annonser, både för dig som söker bostad och för dig som vill hyra ut. Bopoolen.nu har även mer information om lagar och regler, kontraktsförslag samt tips på hur du kan gå till väga för att leta eller hyra ut bostad. De flesta bostäder som Bopoolen förmedlar är rum i kollektiv eller som inneboende samt andrahandskontrakt.

Bopoolen.nu:s webbplats

Många nationer har sina egna korridorrum och lägenheter. De hyrs bara ut till medlemmar i nationen och det kan finnas olika köregler beroende på vilken nation du blir medlem i. Ofta kan du få förtur om du är aktiv och engagerad i nationens olika aktiviteter. Du kan också få förtur om du kommer från ett visst landskap. Kontakta nationerna för att få reda på mer.

Om du har svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i någon av kommunerna i närheten. I Skåne är det nära till det mesta och det finns en väl utbyggd kollektivtrafik. Du kan pendla från bland annat Malmö, Eslöv, Kävlinge, Landskrona, Helsingborg och Hässleholm.

BoPoolen har en bra guide som illustrerar hur lång tid det tar att ta sig till centrala Lund med tåg, cykel eller buss från olika stadsdelar och orter.

Bo i närheten av Lund - bopoolen.nu

De kommunala bostadsbolagen i Lund, Malmö, Landskrona och Helsingborg har ett stort antal lägenheter för uthyrning. För vissa områden går det snabbt att få en lägenhet. För andra områden, som centrala lägenheter i Lund, Malmö och Helsingborg, krävs ett antal år i bostadskö.

I Helsingborg finns det i dag ett tiotal olika studenthem. De flesta av dem ligger nära Campus Helsingborg med bara några minuters cykelavstånd.

Campus Helsingborgs webbsida om studentboende

Länkarna nedan leder till externa webbplatser.

Video: Studentboenden i Lund

I Lund finns det många studentbostäder och många olika områden där studenter bor. I videon kan du se hur en del av dem ser ut.

Studentkarta över Lund

Här hittar du flera byggnader som Lunds universitet har verksamhet i. Även studentboenden, nationer och andra viktigare offentliga platser är markerade. Observera att kartan innehåller ett urval av platser. Den är ej komplett.

Studentkarta i Google maps

BoPoolens guider för dig som söker bostad

BoPoolen är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkårer (LUS) och verkar för en säkrare och tryggare bostadsmarknad för Lunds studenter. På deras hemsida hittar du många bra tips som är värdefulla att ta med sig under ditt bostadssökande.

Folkbokför dig där du bor

Om du är över 18 år och flyttar för att plugga på högskola eller universitet behöver du enligt svensk lag göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings­adress. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du bör uppdatera din adress både hos Skatteverket och hos Svensk Adressändring.

Gör en flyttanmälan på Skatteverkets webbplats

Adressändring.se