Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hitta bostad

Här hittar du information om bostadsföretag och bostadsförmedlingar som vänder sig till dig som är student.

Det kan vara en utmaning att få tag i boende i Lund, särskilt vid terminsstarten. Det är bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter till bostad som finns, samt vad som gäller för att ställa dig i bostadskö.

Studenterna Alva och Fridmer delar med sig av sina bästa bostadstips.

AF Bostäder i Lund

Stiftelsen AF Bostäder äger och förvaltar cirka 6 000 studentbostäder i Lund. Du kan ställa dig i kö först när du har blivit antagen till studier vid Lunds universitet. Studierna ska vara på minst halvtid (15 högskolepoäng per termin). Du måste vara medlem i Akademiska Föreningen för att hyra en bostad genom AF Bostäder. Du blir medlem i Akademiska Föreningen genom att betala in medlemsavgiften till Studentlund.

Några kårer (teknologkåren och doktorandkåren) och en nation (Smålands) är inte med i Studentlund. Medlemmar i till exempel teknologkåren behöver även teckna ett medlemskap i Studentlund och därigenom Akademiska Föreningen och en nation för att kunna söka bostad hos AF Bostäder.

Du ställer dig i bostadskön genom att göra en bostadsansökan via AF Bostäders webbplats. Vanligtvis godkänns din ansökan direkt och du kan söka bostäder – med hjälp av din kötid, som motsvarar tidpunkten för ansökan.

Leta bostad på AF Bostäders webbplats

Du som ska börja din första termin i Lund

Om det är första gången som du har antagits till studier vid Lunds universitet ska du ställa dig i kö så fort du har fått du har fått ditt antagningsbesked. Du kan inte ställa dig i kö innan du har fått ditt antagningsbesked!

För att göra en bostadsansökan behöver du först vara medlem i Studentlund.

Uppfyller du kraven för att kallas ”novisch”, nybörjare? Ja, om du är en ny student och har blivit antagen till minst halvtidsstudier vid Lunds universitet för första gången och dessutom är folkbokförd utanför Skåne sedan minst ett år tillbaka. Då kan du delta i AF Bostäders ”novischlotteri”.

Inför varje termin reserverar AF Bostäder ett visst antal studentbostäder (korridorrum och ettor) åt novischerna. Detta just för att underlätta för dem som är nyantagna. Men, konkurrensen är hård. Därför fördelas novischernas kötider genom lottning.

Mer om AF Bostäders bostadskö

Bopoolen.nu

Bopoolen.nu är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkårer. Där går det att söka och skapa annonser, både för dig som söker bostad och för dig som vill hyra ut. Bopoolen.nu har även mer information om lagar och regler, kontraktsförslag samt tips på hur du kan gå till väga för att leta eller hyra ut bostad. De flesta bostäder som Bopoolen förmedlar är rum i kollektiv eller som inneboende samt andrahandskontrakt.

Bopoolen.nu:s webbplats

Bo på nation

Många nationer har sina egna korridorrum och lägenheter. De hyrs bara ut till medlemmar i nationen och det kan finnas olika köregler beroende på vilken nation du blir medlem i. Ofta kan du få förtur om du är aktiv och engagerad i nationens olika aktiviteter. Du kan också få förtur om du kommer från ett visst landskap. Kontakta nationerna för att få reda på mer.

Nationer och kårer

Pendla från en grannkommun

Om du har svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i någon av kommunerna i närheten. I Skåne är det nära till det mesta och det finns en väl utbyggd kollektivtrafik. Du kan pendla från bland annat Malmö, Eslöv, Kävlinge, Landskrona, Helsingborg och Hässleholm.

Kommunala bostadsköer och bostadsförmedlingar

De kommunala bostadsbolagen i Lund, Malmö, Landskrona och Helsingborg har ett stort antal lägenheter för uthyrning. För vissa områden går det snabbt att få en lägenhet. För andra områden, som centrala lägenheter i Lund, Malmö och Helsingborg, krävs ett antal år i bostadskö.

Studentlund

Samarbetsorganisationen Studentlund har samlat tips och råd kring bostäder.

Studentlunds webbplats

Studentbostäder i Lunds kommun

På Lunds kommuns webbplats hittar du tips för dig som ska flytta till Lund och information om studentbostäder som är på gång.

Lunds kommuns webbsida om studentbostäder

Studentboende i Helsingborg

I Helsingborg finns det i dag ett tiotal olika studenthem. De flesta av dem ligger nära Campus Helsingborg med bara några minuters cykelavstånd.

Campus Helsingborgs webbsida om studentboende

LU Accommodation

Lunds universitet förhyr ett antal rum och lägenheter åt internationella studenter i Lund och Malmö. Ibland har de lediga rum även för dig som är svensk student.

LU Accommodation:s webbplats

Malmö Studenthus

Malmö Studenthus hyr ut drygt 670 nyrenoverade lägenheter. Alla lägenheter har egen ingång från trapphuset, eget kök och badrum med dusch.

Malmö Studenthus webbplats

Privata hyresvärdar

Det finns också flera privata hyresvärdar i Lund och kommunerna i närheten, se separata listor i högerkolumnen på denna sida (dator) eller längre ned på sidan (mobil och platta), under rubriken ”Övriga hyresvärdar”.

Bopoolen.nu har också en superbra lista med länkar till hyresvärdar

Studentboenden i Lund

I Lund finns det många studentbostäder och många olika områden där studenter bor. I videon kan du se hur en del av dem ser ut.

 

Övriga hyresvärdar

Folkbokför dig där du bor

Glöm inte att skriva dig på din nya adress och eftersända din post om du har flyttat. Om du inte är folkbokförd på din bostadsadress kan du till exempel inte heller söka bostadsbidrag för den.

Gör en flyttanmälan på Skatteverkets webbplats

Adressändring.se