Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varför Lunds universitet?

Allt som allt ett universitet i världsklass

Lunds universitet strävar efter att vara ett universitet som förstår, förklarar och förbättrar vår värld och människors villkor. Universitetet har utbildat nobelpristagare, statsministrar, en president och flera kända ledare. Dessutom är Lund en av Sveriges populäraste studentstäder.

Lunds universitet är ett universitet för alla! I den här videon får du se några anledningar till att bli en Lundastudent.

En unik ämnesbredd

Vid Lunds universitet du välja mellan 1 400 fristående kurser och över 260 program på olika nivåer, inom ett hundratal olika ämnen. Vi har dessutom Skandinaviens bredaste utbildningsutbud på engelska. Detta ger dig stora möjligheter att kombinera ämnen och skapa dig en unik examen. Lund gör dig redo för arbetsmarknaden med ett brett utbud av utbildningar, som leds av kompetenta lärare med forskningsanknytning.

Program och kurser

Bland de största i Norden

Vi utbildar och forskar inom teknik, naturvetenskap, juridik, samhällsvetenskap, ekonomi, medicin, humaniora, teologi, konst, musik och teater. I över 350 år har universitetet varit i ständig utveckling – idag i högre grad än någonsin. Med våra 45 000 studenter och 8 000 anställda är vi nu ett av Nordens största universitet med campus i Lund, Helsingborg, Malmö och Ljungbyhed.

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten.

Rankning av universitetet 

Ett studentliv för alla

Lunds unika studentliv är en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter söker sig hit varje termin. Studenttraditionerna går så långt tillbaka som till 1666, och det myllrande studentliv rymmer något för alla. Studentnationer, föreningar och kårer erbjuder gemenskap och aktiviteter.

Studentliv

Sveriges mesta studentstad är tre

Lund är Sveriges mesta studentstad med sitt unika studentliv, universitetets tydliga närvaro i stadsbilden och den kreativa miljön. Här möts tusenårig historia och toppmodern forskning. I Lund är det dessutom cykelavstånd till allt. I Malmös storstadspuls hittar du våra konstnärliga utbildningar och i havsnära Helsingborg ett modernt campus där framtidens utbildningar skapas i nära samarbete med näringslivet.

Oavsett var du väljer att studera, så har du nära till resten av Skåne, Öresund och Danmark – och sen Europa. En knapp timme söderut med tåg från Lund väntar storstadsupplevelser i Köpenhamn.

Service och stöd under hela studietiden

Du som är student vid Lunds universitet har tillgång till många olika sorters service och rådgivning för att din studietid ska bli så bra som möjligt. Här finns bland annat:

  • Studievägledningen
  • Studenthälsan
  • Pedagogiskt stöd för dig med funktionsnedsättning
  • Studieverkstaden
  • Studentreceptionen
  • Karriärvägledningen

Service och stöd

Ett internationellt universitet

Vi är ett internationellt universitet och attraherar flest internationella studenter i Sverige. Med utbytesstudenter samt gästforskare från hela världen blir Lund en mångkulturell mötesplats. Många Lundastudenter läser också en del av sin utbildning utomlands och kan välja mellan utbyten i mer än 70 länder.

Det internationella universitetet

Ledande forskning

Våra utbildningar är nära sammanflätade med aktuell forskning. Merparten av lärarna är också forskare. Vi bedriver världsledande forskning och många banbrytande innovationer kommer från Lund. 

Innovationer från Lund

Nobelpriset i fysik 2023

Lund ligger i den expansiva Öresundsregionen, där två viktiga forskningsanläggningar finns. Världens främsta synkrotronljusanläggning MAX IV och ESS, världens mest kraftfulla neutronkälla, som kommer att vara i drift i slutet av 2027.

Intill dessa anläggningar utvecklas också Science Village, som blir en mötesplats för forskning, utbildning och företagande. Här finns också flera stora företag och forskningsbyn Ideon Science Park, mötesplatsen för visionärer, riskkapitalister och entreprenörer.  

Lundakarneval

Vart fjärde år genomförs den klassiska Lundakarnevalen under tre majdagar. Runt 5 000 ideellt arbetande studenter arrangerar karnevalen – för hundratusentals besökare. Nästa karneval arrangeras våren 2026.

Lundakarnevalens webbplats

Investera i framtiden

Att studera vid Lunds universitet är en berikande upplevelse som gör att du växer som människa, får vänner, kunskaper och kontakter för livet. Vi är stolta över våra studenter och vill ge dig de allra bästa förutsättningarna för framgångsrika studier. Med vårt sigill på ditt examensbevis ligger hela världens arbetsmarknad öppen.

Varmt välkommen!

Montage av tre utbildningsmagasin mot en ljusgrön bakgrund.

Beställ utbildningsmagasinet

130 sidor fullspäckade av information och inspiration. Beställ utbildningsmagasinet 2024/25 gratis till din brevlåda.

Beställ kataloger

Studenterna Hugo och Rebecca berättar om vad de tycker är bäst med Lund.