Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varför Lunds universitet?

Att studera vid Lunds universitet är en berikande upplevelse, där du växer som människa och får vänner, kunskaper och kontakter för livet. Med vårt sigill på ditt examensbevis har du möjligheten att ge dig ut på arbetsmarknaden i hela världen.

Vill du veta mer om hur det är att studera i Lund? Studenterna Henrik och Bisera välkomnar dig att följa Lunds universitet på Instagram och Snapchat.

Världsledande

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten.

Lund ligger i den expansiva Öresundsregionen, där två viktiga forskningsanläggningar finns. Världens främsta synkrotronljusanläggning MAX IV och ESS, världens mest kraftfulla neutronkälla, som kommer att vara i full drift i slutet av 2027.

Intill dessa anläggningar utvecklas också Science Village, som blir en mötesplats för forskning, utbildning och företagande. Här finns också flera stora företag och forskningsbyn Ideon.

ESS och MAX IV

Ideon.se

Breda utbildningar

Här kan du välja mellan över 1 400 fristående kurser och 275 program på olika nivåer, inom ett hundratal olika ämnen. Lund gör dig redo för arbetsmarknaden med ett brett utbud av utbildningar, som leds av kompetenta lärare med forskningsanknytning.

Program och kurser

Stor småstad

I Lund har du nära till allt, och universitetet är en stor och tydlig del av denna idylliska stad, grundad under medeltiden. Med cykeln tar du dig snabbt och lätt från hemmet till föreläsningen, fikan eller fritidsaktiviteten.

Studentliv

13 studentnationer erbjuder gemenskap, boende och sköna avbrott från studierna med kaféer, fester och fritidsaktiviteter för våra 46 000 studenter. Genom att bli medlem i samlingsorganisationen Studentlund får du tillgång till de flesta nationernas, kårernas och Akademiska Föreningens utbud.

Nationer och kårer

Studentlunds webbplats

Nära kontinenten

Oavsett om du väljer att studera vid någon av alla utbildningar i Lund eller på någon av de andra studieorterna, Malmö och Helsingborg, så har du nära till resten av Skåne, Öresund och Danmark – och sen Europa. En knapp timme söderut med tåg från Lund väntar storstadsupplevelser i Köpenhamn.

Stöd och hjälp

Vi har flera verksamheter som erbjuder dig service och stöd under studietiden:

  • Studievägledningen
  • Studenthälsan
  • Pedagogiskt stöd
  • Studieverkstaden
  • Studentreceptionen och 
  • Karriärvägledningen

Stöd som du kan få

Ledande forskning

Vid Lunds universitet står grundutbildningen i nära kontakt med forskning och samhället i stort. Många av dina lärare kommer att vara aktiva forskare inom sina respektive forskningsområden.

Vår forskning

Välfyllda bibliotek

På Lunds universitet har du tillgång till tjugofem bibliotek, varav ett är ditt. Bibliotekarierna vid ditt ämnesbibliotek är specialiserade på att ge dig stöd i dina studier. Utöver biblioteken vid fakulteterna finns Universitetsbiblioteket, som ansvarar bland annat för att bevara allt som trycks i Sverige. Här bevaras reklamblad, pizzeriamenyer och din gamla skolkatalog. Som student vid Lunds universitet har du tillgång till drygt 3 miljoner böcker, varav 400 000 är elektroniska.

Lunds universitets biblioteks webbplats

Karneval

Vart fjärde år genomförs den klassiska Lundakarnevalen under tre majdagar. Runt 5 000 ideellt arbetande studenter arrangerar karnevalen – för tusentals besökare. Nästa karneval arrangeras våren 2026.

Lundakarnevalens webbplats

Internationella möjligheter

Det finns stora möjligheter för dig som student att läsa en del av din utbildning utomlands. Du kan även uppleva den internationella atmosfären, möjligheter till nya perspektiv och internationella bekantskaper på plats i Lund då tusentals internationella studenter kommer till Lund varje år.

Internationella möjligheter

Ett modernt universitet

Lunds universitet är ett stort lärosäte i en liten stad. Universitetet har en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. Samtidigt är det ett modernt lärosäte med gott rykte.

Välkommen till ett energiskt och internationellt universitet!

Universitetsbiblioteket. Foto.
Universitetsbiblioteket, även kallat UB. Fotograf Håkan Röjder.