Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljöföreläsningar på Lunds stadsbibliotek

Träd i vattendroppe. Illustration.

Lunds Naturskyddsförening, Lunds stadsbibliotek och Hållbarhetsforum vid Lunds universitet bjuder in till en serie föreläsningar och samtal varje termin.

Föreläsningar våren 2025

Evenemangen är gratis att besöka, ingen föranmälan krävs. Vissa programpunkter lockar en stor publik så kom i god tid om du vill vara säker på att få en plats.

Tid: 18.00–19.30
Plats: Lunds stadsbibliotek, Atriumgården

Håkan Wallander är professor i markbiologi vid Lunds universitet och en av Sveriges främsta experter på jord, mull och markens ekologi och näring. Han deltar flitigt i media och har tidigare medverkat i en rad populärvetenskapliga böcker. 

Håkan kommer att prata om sina erfarenheter av att odla oliver i Toscana men även dela med sig av erfarenheter från sin forskning om jordbildning på vulkanön Surtsey utanför Islands kust.

Sociala medier, sökmotorer, och generativ AI påverkar vår kunskap om miljö- och klimatfrågor. På vilket sätt styr algoritmer och digitala tjänster normer och förståelse för klimatförändringarna? 

Jutta Haider är professor i biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås och forskar om digitala kulturer och informationskunnighet med fokus på miljökommunikation. 

Niklas Rådström är författare, poet och dramatiker och har publicerat drygt fyrtio böcker i olika genrer. I senaste romanen Drömmarna vi tillsammans drömmer från 2024 skildrar han samtidens viktigaste fråga, klimatkrisen, med poetisk fantasi och spänningsromanens driv. 

Hör honom berätta om boken i samtal med Cecilia Lindgren, bibliotekarie på Stadsbiblioteket

Med hjälp av mikroorganismer kan man skapa produkter som är identiska med kött, mjölk och ägg, utan att djur är inblandade i produktionen. Det har beskrivits som den största förändringen av människans matproduktion på 12 000 år. 

Sociologen och matforskaren Tobias Linné dyker ner i visionerna om hur mat producerad av mikroorganismer kan förändra såväl människors ätande, som jordbruket som vi känner det och i förlängningen hela livsmedelssystemet. Hur kan ett skifte till mikrobiellt odlad mat se ut? Vilka utmaningar finns?

Intensiva skyfall inträffar varje år på flera platser i Sverige, i sig inte uppseendeväckande, men det blir kortare och kortare mellan gångerna och samstämmiga röster ser klimatförändringarna som orsak till problemet. Hur väl rustade är vi för kraftiga regn? 

Axel Sahlin, skyfallsstrateg i Lunds kommun, berättar om hur förebyggande skyfallsarbete bedrivs på samhällsnivå och vad du som individ kan göra.

Experter är eniga om att bilismen måste minska rejält för miljöns och klimatets skull. Trots det planeras trafiken fortfarande med bilen som utgångspunkt och lösningar som gynnar cykling hamnar i skymundan. 

Janet van der Meulen, doktor vid LTH, har utifrån ett maktperspektiv studerat bilnormens starka fäste i nationell planering och hur detta påverkar både lokal och regional planering. Hon kommer även diskutera vilka förändringar som behövs för en mer hållbar trafikplanering.

Du hittar även alla föreläsningarna och andra evenemang kopplade till hållbarhet i vårt kalendarium:

Evenemang om hållbarhet i universitetets kalendarium

Kontaktinformation

Jenny Hansson, Hållbarhetsforum 
jenny [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se