Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kost och motion

Regelbunden motion och en allsidig kost är viktigt – både för den fysiska och psykiska hälsan. Att röra på sig och äta regelbundet är en förutsättning för att orka med allt som studentlivet kräver.

Genvägar till sidans innehåll:

Motion

Regelbunden motion är viktigt på många sätt för den fysiska hälsan. Exempelvis genom att det minskar risken att drabbas av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. De senaste åren har vi också börjat förstå sambandet mellan psykiskt välmående och motion. Sammantaget finns det inte mycket som är nyttigare för kropp och själ än att röra på sig. 

Som student är man ofta stillasittande stora delar av dagen. Men det flexibla livet som student ger dig samtidigt mycket frihet. Frihet som med rätt motivation kan användas för att ta väl hand om din hälsa. När du är fysiskt aktiv kommer din kropp också att hantera stress lättare.

Ta tillfället i akt att förändra dina vanor och upptäcka vilken skillnad fysisk aktivitet kan göra för ditt välmående och din intellektuella kapacitet. Börja med att göra vårt livsstilstest – för att se hur hälsosamma dina kost- och motionsvanor är idag. Testet är anonymt och du får personlig feedback på ditt resultat som du kan ladda ner och spara.

Studenthälsans test om levnadsvanor – alexit.se

Du kan också göra vårt test som fokuserar på fysisk aktivitet och träning. I samband med testet får du, baserat på dina svar, personlig återkoppling på din fysiska aktivitet. 

Studenthälsans test om fysisk aktivitet – alexit.se

Att börja motionera kan kännas motigt. Men motivationsforskning visar att skapandet av en ny vana är som mest krävande inledningsvis. Med tiden blir det dock allt lättare. De positiva effekterna för din mentala hälsa kommer däremot nästan omgående. 

För att hjälpa dig i startgroparna har vi på Studenthälsan samlat några enkla råd.

  • Öka vardagsmotionen. Ta för vana att använda trappor istället för hiss och kanske ta cykeln istället för bussen. Försök också tänka på att inte sitta stilla för länge utan passa på att till exempel ta en kort promenad i pauserna. 
  • Sätt rimliga mål. Se till att sätta mål du tror att du klarar av – vi lär oss bäst genom att lyckas. 
  • Hitta din egen övertygelse och motivation. Fråga dig själv: Vad vinner jag på att vara fysisk aktiv? Och på vilket sätt bör jag motionera för att må bra? 
  • Tänk på att varje fysiskt aktiv minut är bättre än ingen. Ett träningspass i veckan blir hela 52 träningspass på ett år!
  • Hitta en träningsform som du trivs med. Om du vill skapa en ny hållbar rutin ska det vara något du vill göra under en längre tid. 
  • Påminn dig själv om fördelarna som motionen kommer ge dig när det känns kämpigt att komma i gång. Tankar och känslor kan ofta vara negativa just innan du ska börja – det kan du förvänta dig.
  • Ta hjälp. För att få personligt stöd med att komma igång med motionen finns det många välutbildade instruktörer och personliga tränare på de flesta gymmen. 
  • Motionera på ett sätt du tycker är roligt. Planera in motion med en vän eller i grupp och ge dig själv något belönande när du är klar. Vår hjärna är programmerad för att spara på kroppens energi och att göra minsta möjliga ansträngning. Du behöver därför bädda för dig så du känner att fördelarna överväger nackdelarna på så många sätt som möjligt. 

Överdriven träning är ofta förknippat med en negativ självbild och ett destruktivt kroppsideal, vilket inte sällan leder till utbrändhet, depression och andra psykiska besvär.

I samband med överdriven träning förekommer det ibland användning av dopningspreparat för att förhöja sina prestationer. Detta kan leda till ett beroende – med både psykiska och sociala besvär som följd. Om du upplever dessa bekymmer är det viktigt att du söker stöd, du kan du alltid kontakta Dopningjourens anonyma rådgivning. 

Kontaktuppgifter och mer information om dopning – dopingjouren.se

Kost

Att få i sig en allsidig kost är en förutsättning för att du som student ska orka med studentlivet, och allt vad det innebär. Många studenter har en begränsad matbudget och känner att de inte hinner eller orkar tänka så noga på vad de äter. 

Men att prioritera sitt näringsintag kan dock löna sig i längden, inte bara med positiva fysiska konsekvenser, utan också genom ökad energi till studier och bättre psykiskt mående.

Testa hur hälsosam din kosthållning är via vårt livsstilstest. Testet är anonymt och du får personlig feedback på ditt resultat som du kan ladda ner och spara.

Studenthälsans test om matvanor – alexit.se

Precis som att du behöver äta bra och röra på dig för att prestera, behöver hjärnan energi för att fungera. Men trots att det är en självklarhet för många, tenderar vi att glömma bort det när vi stressar med att hinna klart med en uppgift. Kom ihåg att äta ordentligt – även när du har en stundande deadline. Det kommer hjälpa dig att prestera bättre!

Boka en tid hos Studenthälsan

Känner du att ditt förhållande till fysisk aktivitet gör att du mår så dåligt att du får ångest? Påverkar det din förmåga att klara av dina studier? I så fall bör du kontakta Studenthälsan så kan vi stötta dig.

Boka en tid hos Studenthälsan

När maten blir ett problem

Det är många som upplever problem kring kosthållning, motion, sin kropp och sin vikt. Det kan handla om att väga mer eller mindre än vad som är hälsosamt. Eller att du av olika anledningar tänker negativa tankar om dig själv och din kropp.

Om du har problem med negativa tankar om din kropp och vad du äter kan det också röra sig om en ätstörning. Läs mer om tecken på ätstörningar och hur du kan gå till väga för att få hjälp på vår sida: 

Ätstörningar

Kontaktinformation

Telefon och tidbokning (helgfria vardagar)

046-222 43 77

Måndag–onsdag: 08.30–09.30
Torsdag: 08.15–08.45
Fredag: 08.30–09.30

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Boka en informationstid på Studenthälsan

Besöksadress
Sandgatan 3, Lund

Hitta hit via Google Maps

För studentorganisationer
Stöd och bokningar för studentorganisationer

Andra vårdgivare
Andra vårdgivare hänvisas till våra telefontider ovan. Notera att Studenthälsan inte tar emot remisser från vårdgivare.