Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Universitets- och nationsstipendier

Premier till studenter vid Lunds universitet

Varje termin utlyses universitets- och nationsstipendier för studenter vid Lunds universitet. På hösten är ansökningstiden i september och på våren i februari. Universitetsstipendierna delas ut till studenter på grundutbildningsnivå, inkl. masterstudenter. Ofta krävs det att du har läst minst två terminer för att du ska få ett stipendium. Nationsstipendierna kan delas ut till både grund- och forskarstuderande.

Aktuella stipendier

Nu hittar du resultatet från vårens ansökning i ansökningssystemet. Vi räknar med att betala ut beviljade stipendier under veckorna 17-18. Har du blivit beviljad så kontrollera gärna så att ditt kontonummer är korrekt i ansökningssystemet.

Rekordmånga ansökte om universitet- och nationsstipendium i vårens ansökningsomgång. Nästa ansökningsperiod öppnar i september. Observera att vi inte kan ta emot några ansökningar utanför ansökningsperioderna.

Logga in i ansökningssystemet (öppnas i nytt fönster)

Tänk på…

  • …att stipendierna bara kan sökas via ansökningssystemet och bara under den aktuella ansökningsperioden.
  • …att du endast ska göra en ansökan för samtliga stiftelser.

Så här ansöker du

Ansökan

Ansökan sker via ett kortfattat formulär direkt i ansökningssystemet. Obs att endast en ansökan per person ska skickas in och att du då ansöker om samtliga stipendier du är berättigad till.

Studiemeriter

Bara poäng från Lunds universitet räknas och vi har alla poäng i vårt studiedokumentationssystem Ladok. Kontrollera med din institution att alla poäng är inlagda i Ladok.

Rangordning

I stort rangordnas samtliga sökande efter område, betyg och studietakt. Till en del stipendier har du företräde om du exempelvis är släkt med donatorn eller om du är född i något särskilt landskap i Sverige. I ledigkungörelsen finns kortfattade beskrivningar av de olika stiftelsernas ändamål och eventuella företräden.

Bilagor

Om du fyller i något under fliken frivilliga fält eller söker annat företräde enligt ledigkungörelsen måste du komplettera med handling som styrker dina uppgifter. I övrigt ska inga bilagor bifogas. Endast i speciella fall ska bilaga skickas in med post.

Beslut och utbetalning

Beslut brukar vara klart i april för vårterminen och slutet av november för höstterminen. Inga besked skickas ut men resultatet finns tillgängligt i ansökningssystemet. Informaton om att beslutet är klart lämnas på denna sida. Utbetalning sker därefter till det konto som uppgivits i ansökan.

Var noga med hur du anger clearingnummer och kontonummer i din ansökan. Den vanligaste orsaken till att stipendiutbetalningar returneras är att clearingnumret angivits som en del av kontonumret.

Om du blivit beviljad ett terminsstipendium som sträcker sig över flera terminer måste du varje termin du innehar stipendiet lämna in ett intyg. Det är för att visa att du deltagit i undervisningen och därmed är berättigad till stipendiet. Blanketten ska skickas in från den 15 november till den 15 december på höstterminen och från den 1 maj till den 31 maj på vårterminen.

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Stiftelseförvaltning
stipendier [at] eken [dot] lu [dot] se

Box 117
221 00 Lund

Emma Haverlind
Telefon: 046-222 71 44

Olof Jernryd
Telefon: 046-222 71 48

Krister Åstrand
Telefon: 046-222 71 45

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen