Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitets- och nationsstipendier

Premier till studenter vid Lunds universitet

Varje termin utlyses universitets- och nationsstipendier för studenter vid Lunds universitet. I utlysningen hittar du omkring 250 stipendier från olika stiftelser. På hösten är ansökningsperioden i september och på våren i februari. Universitetsstipendierna fördelas efter studiemeriter vid Lunds universitet och delas ut till studenter på grundutbildningsnivå, inklusive masterstudenter. Nationsstipendierna delas ut av nationerna till medlemmar i nationen och kan delas ut till både grund- och forskarstuderande.

Aktuella stipendier och ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod är 20 september - 3 oktober 2024. Du kan bara ansöka om stipendium under ansökningsperioderna. 

Logga in i ansökningssystemet (öppnas i ny flik)

Om du inte har använt dig av ansökningssystemet för stipendier och bidrag tidigare måste du registrera dig som ny användare på inloggningssidan.

Så här ansöker du

Du ansöker via ett formulär direkt i ansökningssystemet. Observera att du endast ska skicka in en ansökan och att du då ansöker om samtliga stipendier du är behörig till.

Så fördelas universitetsstipendierna

I stort rangordnas alla sökande efter område, betyg och studietakt. Störst chans att beviljas universitetsstipendium har du när du läser termin 5-8.

Det är bara poäng från Lunds universitet som räknas och alla poäng hämtas från Ladok när ansökningsperioden stänger. Kontrollera med din institution att alla resultat är inlagda i Ladok.

Till en del stipendier har du företräde om du exempelvis är släkt med donatorn eller om du är född i något särskilt landskap i Sverige. I ledigkungörelsen, som du hittar på den här sidan under ansökningsperioderna, hittar du kortfattade beskrivningar av de olika stiftelsernas ändamål och eventuella företräden. 

Bilagor

Om du fyller i något företräde under fliken frivilliga fält i ansökningssystemet måste du komplettera med handling som styrker dina uppgifter. Annars ska inga bilagor bifogas.

Beslut och utbetalning

Beslut brukar vara klart i början av maj för vårterminen och i början av december för höstterminen. Inga besked skickas ut men resultatet finns tillgängligt i ansökningssystemet. Information om att beslutet är klart hittar du på denna sida. Har du beviljats stipendium så kommer utbetalningen att göras till det konto som du uppgav i din ansökan.

Kontaktinformation

Stiftelseförvaltning
stipendier [at] eken [dot] lu [dot] se (stipendier[at]eken[dot]lu[dot]se)

Box 117
221 00 Lund

Emma Haverlind
Telefon: 046-222 71 44

Olof Jernryd
Telefon: 046-222 71 48