Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kompetensutveckling för ingenjörer

Vid Lunds universitet finns flera vägar till kompetensutveckling för dig som är yrkesverksam.

Vid Lunds universitet har du möjlighet att komma tillbaka mitt i yrkeslivet och studera det som passar just din professionella utveckling. På denna sida har vi handplockat kurser i kompetensutveckling för dig som är ingenjör.

Ta nästa steg i din karriär

Ta nästa steg i din karriär med kurser i ledarskap, organisation och projektledning. Dessa kurser passar dig som vill bli chef, för dig som vill förstå hur organisationer fungerar eller funderar på att bli egenföretagare. 

Bredda dina kunskaper med nya perspektiv

Läs kurser i ämnen som hjälper dig bredda dina perspektiv i yrkeslivet. Om du vill få nya perspektiv på exempelvis grön omställning, hållbarhetsfrågor, AI och kommunikation så är denna sektion för dig.

Håll dig uppdaterad inom ditt yrkesområde

Har mycket hänt sedan du tog examen? Då kan det vara tid för kompetensutveckling inom ditt eget yrkesområde. Vi har handplockat några högaktuella fristående kurser från Lunds Tekniska Högskola (LTH).

För dig som vill byta karriär

Om du drömmer om en ny karriär så finns det goda möjligheter att ställa om och läsa något helt nytt vid Lunds universitet. Nedan har vi listat några alternativa karriärvägar för dig som är ingenjör. 

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vänder sig till dig som redan har ämnesstudier avklarade och vill arbeta som lärare i grundskola eller gymnasieskola. KPU är därför en alternativ väg till en ämneslärarexamen. 

Den kompletterande pedagogiska utbildningen ges, med undantag för musik, endast med start på vårterminen.

I Lund kan du utbilda dig till ämneslärare i bland annat följande ämnen:

  • Biologi 
  • Fysik 
  • Kemi 
  • Matematik 
  • Naturkunskap 
  • Teknik 

Mer om KPU och hur du kan växla om till ämneslärare

Kandidatprogrammet i journalistik består av 90 hp och ger dig kunskap och färdighet att kunna arbeta som journalist i olika medier. Studierna är direkt yrkesförberedande med tonvikt på nyheter och reportage. Programmet leder till en kandidatexamen med journalistik som huvudområde. För tillträde till utbildningen krävs högskolestudier om sammanlagt 90 hp i avslutade kurser, varav minst fortsättningsnivå i ett ämne. Det betyder att du som ingenjör kan använda dina redan förvärvade kunskaper inom ditt område och få ut en kandidatexamen i journalistik på endast 1,5 år.

Mer om kandidatprogrammet i journalistik

En kandidatexamen består av 180 hp, varav tre terminer ska bestå av ett huvudområde motsvarande 90 hp. Huvudområdet utgörs oftast av tre kurser eller tre nivåer: grundkurs, fortsättningskurs och en avslutande kandidatkurs. Övriga 90 hp är valbara.

I praktiken innebär det att du som redan har en examina kan "återanvända" redan lästa kurser som valbara i din nya kandidat. Det betyder att du endast behöver läsa tre terminer (90 hp) i ett nytt huvudområde för att få ut en helt ny kandidatexamen.

Olika huvudområden i generella examina som Lunds universitet erbjuder

Lunds universitet har över 150 master- och magisterprogram. Anmälan till de flesta utbildningarna öppnar i mitten av oktober och startar nästkommande hösttermin. Sista anmälningsdatum för dessa program på avancerad nivå är vanligtvis den 15 januari.

Anmälan och antagning

Fristående kurser

Anmälan till våra fristående kurser som börjar höstterminen 2024 görs på Antagning.se mellan den 15 mars och 15 april. I vissa fall finns möjlighet att göra en sen anmälan. Då anges det på kurssidan för respektive kurs.

Anmälan och antagning – steg för steg

Moocar

Mooc står för Massive Open Online Course. Du anmäler dig på sidan för varje enskild kurs (eller specialisering) via Lunds universitets samlingssida på Coursera.org om inget annat anges. Kurserna startar vanligen löpande och du behöver därför sällan vänta mer än några dagar på att få påbörja en kurs. Du kan inte anmäla dig till moocar via Antagning.se.

Så fungerar högskolepoäng

Omfattningen av en fristående kurs anges i högskolepoäng (hp). Heltidsstudier innebär 40 timmars studier per vecka. Antalet föreläsningar varierar mellan olika kurser. Om du studerade före den 1 juli 2007, så ingick dina studier i det gamla poängsystemet. 1 poäng i det gamla systemet motsvarar nu 1,5 hp.

  • 30 hp motsvarar en termins heltidsstudier
  • 1,5 hp motsvarar en veckas heltidsstudier
  • Kursen kan ges på deltid, exempelvis på halvfart (50%) eller kvartsfart (25%). Då blir studietakten lägre men studietiden längre.