Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Artificiell intelligens: Ett intersektionellt perspektiv

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen placerar användningen och utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och därtill associerade digitala teknologier (såsom självlärande algoritmer, autonomt beslutsfattande och människa-maskin-gränssnitt) i en historisk, social och rättslig kontext. Genom att kritiskt undersöka det historiska likväl som det nutida i relation till AI skapas förutsättningar för en bred förståelse av fenomenet samt dess framväxt. Kursen är relevant för studenter som intresserar sig för den växande debatten, såväl inom som utom akademin, rörande framtiden, såsom den formas under inflytande av avancerade digitala teknologier.  

Kursen integrerar teorier, empirisk forskning och perspektiv från olika discipliner i syfte att undersöka sätt på vilka asymmetriska relationer skapas och upprätthålls, och hur dessa nya former av ojämlikhet kodas in, men också kodas om när AI och nya digitala teknologier utvecklas.

Genom sitt tvärvetenskapliga förhållningssätt, uppmuntrar kursen till kritisk och textorienterad analys av AI och digitalisering i olika sociala och rättsliga kontexter. Under kursen uppmuntras studenterna att betrakta historia och teknologi på ett icke- linjärt sätt och att urskilja det nutida i historien i olika samtida praktiker.

Mer specifikt undersöker kursen AI och digitala teknologier genom att fokusera på följande fyra moduler:

  • M1: Etnicitet, exploatering och förtryck
  • M2: Genus, demokratiska utmaningar och hållbart liv
  • M3: Befolkningskontroll
  • M4: Reglering av AI and digitalisering

Viktig information om ansökningskoder

När du söker denna masterkurs finns två alternativ på antagning.se. Observera att dessa har olika anmälningskoder och att en är på distans och den andra är på campus (normal). När du söker är det är viktigt att du väljer det alternativ som är rätt för dig.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Programadministratör

Helena Edberg

Telefon: +46 72-531 45 74

E-post: helena [dot] edberg [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs motsvarande en svensk kandidatexamen med huvudområde rättssociologi eller annat relevant studieämne som sociologi, kriminologi, juridik, statsvetenskap, socialt arbete, eller motsvarande

Muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska som motsvarar Engelska 6/B (avancerad) från svenskt gymnasium är ett krav. Ekvivalering genomförs på grundval av nationella riktlinjer. Utländska studenter undantas från det grundläggande behörighetskravet på att behärska svenska.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

2 september 2024 - 31 oktober 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 14 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 31 oktober 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2023

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 12 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Artificiell intelligens: Ett intersektionellt perspektiv är 15 625 SEK.