Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sexuell hälsa

Begreppet sexuell hälsa innefattar många perspektiv, så som njutning, samtycke, trygghet och identitet, men också fysisk hälsa i form av frånvaro av sexuellt överförbara sjukdomar. Att se den sexuella hälsan som en del av studenternas allmänna hälsa är en självklarhet för oss på Studenthälsan.

Vad är sexuell hälsa?

På Studenthälsan arbetar vi enligt Världshälsoorganisationens (WHO) definition av sexuell hälsa: ett tillstånd av fysiskt, emotionellt, psykiskt och socialt välbefinnande i samband med sexualitet.   

En god sexuell hälsa innebär att du har möjlighet till njutningsfulla och trygga sexuella erfarenheter när du önskar – som är fria från tvång, våld eller diskriminering. För att detta ska ske måste alla människors sexuella rättigheter respekteras, skyddas och förverkligas.

Den sexuella hälsan kan variera genom livet, och kan påverkas av olika faktorer, så som stress, nedstämdhet och sjukdomar. 

Frågor eller problem kring sexuell hälsa kan bland annat handla om:

  • relationer 
  • förebyggande av könssjukdomar
  • nedsatt lust
  • samlagssmärta
  • intimitetsproblem
  • oro/funderingar över könsidentitet eller sexuell läggning
  • risktagande/riskbeteende vid sexuella kontakter
  • erektionsproblem.

Om du behöver vägledning kring vart i vården du ska vända dig kring dessa problem kan du boka en tid med Studenthälsan.

Boka en tid hos Studenthälsan

Graviditetstest och preventivmedelsrådgivning

Behöver du rådgivning eller hjälp med utprovning av preventivmedel? Eller behöver testa dig för eventuell graviditet? Då kan du kontakta någon av Region Skånes barnmorskemottagningar. Om du är under 23 år så kan du även vända dig till närmaste ungdomsmottagning. 

Om du har haft oskyddat vaginalt samlag och vill minska risken att bli gravid kan du ta ett akut p-piller, även kallat dagen efter-piller. Dagen efter-piller kan du köpa receptfritt på apoteket.

Stöd och hjälp kring frågor som rör sexuell hälsa

Nedan hittar du olika aktörer som du kan vända dig till för att få information eller stöttning när det gäller frågor som rör sexuell hälsa.

På 1177 Vårdguiden hittar du information om preventivmedel och hur du skyddar dig mot könssjukdomar. Du kan också läsa mer om sexlust, erektionsproblem med mera, och få vidare hänvisningar hur du kommer i kontakt med vården för det som berör just dig. 

Sexuell hälsa på 1177.se

P6 är ett projekt vid Lunds universitet som arbetar för sexuell hälsa bland studenter. De erbjuder bland annat workshops, utbildningar och delar ut gratis kondomer. 

Projekt Sex webbplats - på engelska

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Hit kan du vända dig för att engagera dig i dessa frågor eller möta likasinnade. Du kan också söka samtalsstöd ifall du blivit utsatt för trakasserier, hot eller våld för din sexuella läggning. 

Information om RFSL - rfsl.se

RFSU Malmö är en lokalförening som verkar för en kunskapsbaserad och öppen syn på sexualitet och relationer. De arbetar professionellt, ideellt och kliniskt för att öka kunskap och bilda opinion inom frågor som rör SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter). De erbjuder också sexualterapeutisk behandling och samtalsstöd för dig som behöver.

Information om RFSU Malmö - rfsu.se

Ungdomsmottagningen, UMO, är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Sveriges alla regioner är med och betalar för UMO, som också har mottagning i Lund och Malmö.

UMO:s webbplats

Sexuellt överförbara infektioner och testning

Könssjukdomar är infektioner du kan få genom att ha oskyddat sex. De vanligaste i Sverige är klamydia, gonorré och herpes. Om du har haft oskyddat sex bör du därför testa dig för könssjukdomar. I vissa fall kan du få symtom, så som annorlunda flytningar eller att det svider när du kissar. Men du kan också ha fått en könssjukdom trots att du är symtomfri. 

I både Lund, Malmö och Helsingborg finns flera ställen där du kan testa dig gratis för sexuellt överförbara sjukdomar. Det finns också möjlighet att beställa hem ett test kostnadsfritt på nätet. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi listat ett flertal mottagningar i de nämnda städerna. 

Beställ ett hemtest på Klamydiatest.nu

Tänk på att du bör vänta minst en vecka efter ett smittotillfälle innan du testar dig. Testet är antingen ett urinprov eller ett slidprov. Det är viktigt att du inte kissar en timme innan du genomför testet om du lämnar urinprov.  

Om du har symtom och/eller önskar testa dig för fler sexuellt överförbara sjukdomar ber vi dig kontakta något av följande ställen:

Fler råd och fakta om sexuellt överförda infektioner på 1177 Vårdguiden

För frågor kring könsidentitet

Om du har frågor eller funderingar om trans, könsidentitet eller könsbekräftande vård kan du vända dig till Transformering.se. Transformering.se är en del av RFSL och RFSL Ungdom som jobbar med frågor kring könsidentitet och står utanför sjukvården. 

Fördjupad information om Transformering.se:s arbete - transformering.se

Centrum för sexuell hälsa i Malmö är den medicinska enhet inom Region Skåne som har hand om frågor rörande könsidentitet för vuxna.  

Kontaktinformation till Centrum för sexuell hälsa på Region Skånes webbplats

Kontaktinformation

Studenthälsan
Telefon:
046-222 43 77

Receptionens telefontider:

Måndag–onsdag och fredag 08.30–09.30
Torsdag 08.30–09.00

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Besöksadress:
Sandgatan 3
Lund

Postadress:
Lunds universitet
Studenthälsan
Box 117
221 00 LUND

Se karta på google.se

För dig som pluggar på LTH eller Medicinska fakulteten:

Utöver Studenthälsan finns också stöd att få via kuratorerna på LTH eller Medicinska fakulteten.

Kontaktuppgifter till kuratorerna på LTH

Information om kuratorn på Medicinska fakulteten

För dig som är doktorand:

Vänd dig till Företagshälsovården

För dig som är anställd, representant för en studentkår eller annan organisation:

Information om Studenthälsan - Medarbetarwebben.lu.se