Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sexuell hälsa

Begreppet sexuell hälsa innefattar många perspektiv. Så som njutning, samtycke, trygghet och identitet, men också fysisk hälsa i form av frånvaro av sexuellt överförbara sjukdomar. Att se den sexuella hälsan som en del av studenternas allmänna hälsa är en självklarhet för oss på Studenthälsan.

Genvägar till sidans innehåll:

Vad är sexuell hälsa?

På Studenthälsan arbetar vi enligt Världshälsoorganisationens (WHO) definition av sexuell hälsa: ett tillstånd av fysiskt, emotionellt, psykiskt och socialt välbefinnande i samband med sexualitet.   

God sexuell hälsa innebär möjlighet till njutningsfulla och trygga sexuella erfarenheter när du önskar, fria från tvång, våld eller diskriminering. För att detta ska ske måste alla människors sexuella rättigheter respekteras, skyddas och förverkligas.

Den sexuella hälsan kan variera genom livet, och kan påverkas av olika faktorer, så som stress, nedstämdhet och sjukdomar. 

Exempel på frågor och problem som rör sexuell hälsa

  • erektionsproblem
  • förebyggande av könssjukdomar
  • intimitetsproblem
  • nedsatt lust
  • oro/funderingar över könsidentitet eller sexuell läggning
  • relationer
  • risktagande/riskbeteende vid sexuella kontakter
  • samlagssmärta.

Sexuellt överförbara infektioner och testning

Könssjukdomar är infektioner du kan få genom att ha oskyddat sex. Vanligast i Sverige är klamydia, gonorré och herpes. Om du har haft oskyddat sex bör du testa dig för könssjukdomar. I vissa fall kan du få symtom, så som annorlunda flytningar eller att det svider när du kissar. Men du kan också ha fått en könssjukdom trots att du är symtomfri.

Studenthälsan

Du kan kontakta Studenthälsan under vår telefontid för att boka tid för STI-testning av

  • klamydia
  • gonorré.

Notera att vi inte erbjuder testning för andra könssjukdomar. Du hittar vårt telefonnummer och telefontider för tidsbokning under Kontaktinformation.

Andra mottagningar

För att hjälpa dig att hitta rätt har vi listat ett flertal andra mottagningar där du kan testa dig gratis för sexuellt överförbara sjukdomar. Om du har symtom och/eller önskar testa dig för fler sexuellt överförbara sjukdomar ber vi dig kontakta något av följande ställen:

Graviditetstest och preventivmedelsrådgivning

Behöver du rådgivning eller hjälp med preventivmedel? Eller behöver du testa dig för eventuell graviditet? Då kan du kontakta någon av Region Skånes barnmorskemottagningar. Om du är under 23 år så kan du även vända dig till närmaste ungdomsmottagning. 

Om du har haft oskyddat vaginalt samlag och vill minska risken att bli gravid kan du ta ett akut p-piller, även kallat dagen efter-piller. Dagen efter-piller kan du köpa receptfritt på apoteket.

Kontaktuppgifter till annat stöd för sexuell hälsa och frågor om könsidentitet

Nedan hittar du olika aktörer som du kan vända dig till för att få information eller stöttning när det gäller frågor som rör sexuell hälsa.

På 1177 Vårdguiden hittar du information om preventivmedel och hur du skyddar dig mot könssjukdomar. Du kan också läsa mer om sexlust, kåthet, orgasm med mera. Dessutom kan du få vidare hänvisningar kring hur du kommer i kontakt med vården för det som berör just dig. 

Sexuell hälsa – 1177.se

Centrum för sexuell hälsa i Malmö är den medicinska enhet inom Region Skåne som har hand om frågor rörande könsidentitet för vuxna.  

Kontaktinformation till Centrum för sexuell hälsa på Region Skånes webbplats

P6 är ett projekt vid Lunds universitet som arbetar för sexuell hälsa bland studenter. På deras Facebook-sida hittar du mer information om deras workshops, utbildningar och andra aktuella aktiviteter:

Projekt Sex, P6 – facebook.com

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Hit kan du vända dig för att engagera dig i dessa frågor eller möta likasinnade. Du kan också söka samtalsstöd ifall du blivit utsatt för trakasserier, hot eller våld för din sexuella läggning. 

Information om RFSL – rfsl.se

RFSU Malmö är en lokalförening som verkar för en kunskapsbaserad och öppen syn på sexualitet och relationer. De arbetar professionellt, ideellt och kliniskt för att öka kunskap och bilda opinion inom frågor som rör SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter). De erbjuder också sexualterapeutisk behandling och samtalsstöd för dig som behöver.

Information om RFSU Malmö – rfsu.se

Om du har frågor eller funderingar om trans, könsidentitet eller könsbekräftande vård kan du vända dig till verksamheten Transformering. Transformering är en del av RFSL och RFSL Ungdom som jobbar med frågor kring könsidentitet och står utanför sjukvården. 

Transformerings webbplats

Ungdomsmottagningen, UMO, är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Sveriges alla regioner är med och betalar för UMO, som också har mottagning i Lund och Malmö.

Ungdomsmottagningens (UMO) webbplats

Testa dig gratis för klamydia och gonorré!

Vården ser en kraftig ökning av gonorré just nu. Om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha varit utsatt för smitta är provtagning hos Studenthälsan ett enkelt sätt att få svar.

Du kan kontakta Studenthälsan under vår telefontid för att boka tid för STI-testning.

Kontaktinformation

Telefon och tidbokning
046-222 43 77 (För STI-testning)

Måndag–onsdag: 08.30–09.30
Torsdag: 08.15–08.45
Fredag: 08.30–09.30

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Boka en informationstid på Studenthälsan

Besöksadress
Sandgatan 3, Lund

Hitta hit via Google Maps

För studentorganisationer
Stöd och bokningar för studentorganisationer

Andra vårdgivare
Andra vårdgivare hänvisas till våra telefontider ovan. Notera att Studenthälsan inte tar emot remisser från vårdgivare.