Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studievägledning

Vid Lunds universitet finns både allmän studievägledning för hela universitetet och specialiserade ämnesinriktade studievägledare vid de olika institutionerna. Vilken typ av vägledning behöver du?

Ämnesinriktad studievägledning

Om du redan vet vilket ämne eller vilken utbildning du är intresserad av så ska du vända dig till våra ämnesinriktade studievägledare. De kan besvara mer specifika frågor, om till exempel ett speciellt program/kurs, tillgodoräknande eller studieuppehåll.

Studievägledning för specifika program och kurser

Allmän studievägledning

Om du funderar på att börja studera och har frågor kan du vända dig till vår allmänna studievägledning. Allmänna studievägledningen vänder sig till dig som behöver vägledning och information före eller under din studietid. Vi finns till för alla som är intresserade av studier vid Lunds universitet.

Du är välkommen att kontakta oss om du exempelvis

  • är osäker på ditt val av studier
  • har frågor om ansökan och antagningsregler
  • vill veta mer om vilka arbetsområden olika utbildningar leder till
  • undrar hur du kan kombinera fristående kurser till en gångbar generell examen.

Drop-in-vägledning inför sista anmälningsdag

Inför sista anmälningsdag för vårterminen 2025 erbjuder allmänna studievägledningen drop-in-vägledning på telefon och Zoom. Under perioden 9–15 oktober kan du varje vardag mellan klockan 10.00 och 14.00 ställa dina frågor.

Undantag är onsdag den 9 oktober, då vägledningen är tillgänglig mellan klockan 13.00 och 17.00.

Aktuella kontaktuppgifter till våra studievägledare läggs upp här på webbsidan dag för dag under ovanstående period. Om du inte kommer fram till en viss vägledare får du gärna kontakta någon av de andra.

Drop-in onsdag 9 oktober 13.00–17.00

Stöd du kan få vid ett allmänt vägledningssamtal

Hos oss kan du få stöd för att kunna göra ett välgrundat studieval. Under ett vägledningssamtal hjälper vi dig att utforska vilka möjligheter som finns och du får en överblick över din situation och dina utbildningsalternativ. 

Vi avsätter en timme för ditt samtal, där dina frågor är i fokus.

Innan du skickar en förfrågan om bokning av vägledningssamtal rekommenderar vi att du läser igenom alla avsnitt nedan. För att du ska få ut så mycket som möjligt av samtalet är det viktigt att du kommer förberedd.

Att komma fram till olika livsval, till exempel att välja studier, är sällan ett snabbt och enkelt beslut. Vi studievägledare brukar prata om studievalet som en process som utvecklas över tid. 

När det gäller den professionella delen av livet, och i frågor kring utbildning och karriär, fortsätter vi människor att utvecklas. Det kan också finnas en strävan efter utveckling i vissa perioder under vårt arbetsliv. Ibland går vi vilse och behöver stöd i att bena ut den situation vi befinner oss i. Gärna med en neutral part som lyssnar och som inte tar ställning. Då kan det vara en god idé att ta kontakt med en studie- och karriärvägledare.

Vägledningssamtalet utgår från dig som individ och du får hjälp att utforska vilka möjligheter och alternativ som finns. Studievägledaren finns som ett samtalsstöd på vägen, men det är du som tar besluten. 
 

För att du ska få ut mer av ditt vägledningssamtal föreslår vi att du börjar fundera på vad du är intresserad av och vad som är viktigt för dig när du väljer utbildning. Du behöver inte ha några färdiga svar inför samtalet, men det är bra om du börjar fundera. Skriv gärna ner dina frågor och funderingar.

Alla typer av frågor kan vara relevanta, både konkreta och mindre konkreta. Du kan till exempel fundera på:

  • Vilka ämnen tyckte du bäst om under din skoltid? 
  • Vad intresserar eller engagerar dig lite extra? 
  • Vilka yrken/yrkesroller är du nyfiken på?
  • Hur kan dina tidigare erfarenheter (både positiva och negativa) hjälpa dig i ditt studieval?
  • Vad har du för tankar om ditt framtida arbetsliv?
  • Vad vill du att din utbildning ska leda till?
  • Vad skulle passa dig gällande form, längd och upplägg av utbildning?

Du hittar vilka program och kurser som Lunds universitet erbjuder på vår sida om att välja studier. Bekanta dig gärna med utbudet innan ditt samtal så att vi kan ägna mer tid åt vägledning när vi möts.

Program och kurser

Vi avsätter en timme för ditt samtal. Det är du som väljer vad du vill prata om och hur länge samtalet ska pågå. Vi har tystnadsplikt. 

Studievägledaren finns vid din sida som en god lyssnare som ställer klargörande frågor för att hjälpa dig att komma framåt i dina funderingar. Vägledaren är en neutral part som kan hjälpa dig att plocka fram de svar som du har inom dig. Vi har alltid ditt bästa i fokus. 

Studievägledaren hjälper dig genom processen där du behöver ställa vissa frågor till dig själv:

  • Blicka inåt: Vem är jag?
  • Blicka utåt: Vad finns det att välja på/vilka alternativ har jag?
  • Blicka framåt: Hur ska jag välja? Hur gör jag en handlingsplan? Hur når jag mina mål?

Målet är att du efter samtalet får med dig någon form av handlingsplan, antingen muntlig eller skriftlig.

Om du vid samtalets slut känner att du behöver ha ytterligare ett samtal med oss bokar vi in ett uppföljningssamtal. Då brukar vi ge dig något att fundera vidare på eller göra inför nästa möte.

Efter ett vägledningssamtal är det vanligt att tankarna snurrar lite extra. Ibland kan upplevelsen vara att saker och ting plötsligt fallit på plats. Oavsett vilket så rör du dig nu aktivt framåt i din studievalsprocess och det börjar hända saker inom dig. Du har förhoppningsvis fått ny energi till att fortsätta fundera över dina val. 

Tillsammans med studievägledaren har du pratat om vad som nu blir nästa steg i din process och vad du vill ta itu med i din närmaste framtid.

I många fall börjar nu en del research. Samtalet kan till exempel leda till att du behöver:

  • ta kontakt med studievägledare på olika program 
  • intervjua någon arbetsgivare
  • skugga en student.

Detta för att du ska komma fram till ett beslut.

Du är alltid välkommen att boka in ett uppföljningssamtal med oss. När du vet vad du vill söka gör du din ansökan på webbplatsen:

Antagning.se

Boka ett vägledningssamtal

Allmänna studievägledningens bokningsbara tider för vägledningssamtal innan den 15 oktober (sista anmälningsdag inför vårterminen 2025) är tyvärr slut. I stället hänvisar vi dig till vår digitala drop-in-vägledning under perioden 9–15 oktober.

För kortare frågor kan du skicka ett mejl till: studievagledning [at] er [dot] lu [dot] se (studievagledning[at]er[dot]lu[dot]se). Vi svarar i mån av tid.

Vanliga frågor och svar om studier

Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna som studenter ställer till oss på allmänna studievägledningen:

Vanliga frågor och svar om studievägledning

På universitetets Youtube-kanal hittar du också filmer med studievägledaren Anna som besvarar tre vanliga frågor:

Om du undrar hur du ska gå tillväga för att göra en anmälan till universitetet på Antagning.se kan du titta på filmen som Studie- och karriärcentrum i Varberg tagit fram. De visar steg för steg för hur du ansöker och vad du behöver tänka på.

Ansökan till högskola och universitet – steg för steg på Antagning.se – Youtube.com

Du kan även lyssna på allmänna studievägledningens podcast. Om du är osäker på hur du ska tänka kring valet din utbildning så har du kommit rätt. I denna podd gör nämligen studievägledarna en djupdykning i frågan om studieval. Trevlig lyssning!

Universitetets allmänna studievägledare

När du bokar in ett vägledningssamtal får du träffa någon av våra allmänna studievägledare.

Sofia Carnehult Pettersson. Foto.

Sofia Carnehult Pettersson

Studievägledare

Telefon: 046-222 71 29

Astrid Johnsson. Foto.

Astrid Johnson

Studievägledare

Telefon: 046-222 43 64

Anna Selvén. Foto.

Anna Selfvén

Studievägledare

Telefon: 046-222 77 89

Cecilia Johansson. Foto.

Cecilia Johansson

Studievägledare

Telefon: 046-222 70 52

Kontaktinformation

Allmän studievägledning

För bokning av vägledningssamtal:

Boka ett vägledningssamtal med allmänna studievägledningen

Besöksadress:
Sektionen Externa relationer
Plan 2, Stora Algatan 4, Lund

Hitta hit via Google Maps