Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studiemedel, stipendier och ekonomi

Det kan vara något av en utmaning att få ekonomin att gå ihop under tiden som student. På dessa sidor kan du läsa mer om studiemedel, bostadsbidrag, stipendier och försäkringar för dig som studerar.

För de flesta står studiemedlet från CSN för en stor del eller hela inkomsten under studietiden. Det består av en lånedel (studielånet) och en bidragsdel (studiebidraget). Du kan själv välja om både vill ta studielån och bidrag, eller enbart studiebidrag. Du måste betala tillbaka lånet i framtiden, men bidraget behöver du inte betala tillbaka.

Det kan också finnas möjlighet att söka stipendier under din studietid.

Stipendier för dig som är student vid Lunds universitet

Ansök om studiemedel

Du ansöker om studiemedel per termin eller år (två terminer) hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du kan ansöka även om du inte vet om du har blivit antagen till utbildningen som du sökt.

Rådet är att alltid söka studiemedel för två terminer på en gång. Det gäller oavsett vilken termin det är när du söker första gången.Du kan söka för två terminer även om du läser en fristående kurs. Det finns en stor fördel med att söka studiemedel för två terminer på en gång: Du har ett helt år på dig att ta de poäng du behöver för att kunna få studiemedel via CSN igen.

Beviljat studiemedel betalas ut när du registrerat dig på din utbildning samt lämnat studieförsäkran hos CSN. Ditt studiemedel kommer sedan vanligtvis varje månad.

Om studiemedel – csn.se

Frågor om studiemedel?

csn.se kan du bland annat få svar på frågor angående:

  • när du ska ansöka
  • när du får dina pengar
  • återbetalning av lån
  • utlandsstudier
  • hur mycket du får tjäna om du har extraarbete
  • vilka regler som gäller för att få studiemedel, bland annat gällande din ålder, studiernas omfattning och så vidare.

Kontakta CSN om du har frågor

Om du blir sjuk

Hur gör du för att behålla ersättningen från CSN om du blir sjuk när du studerar? Studenthälsan vid Lunds universitet har samlat information om vad som gäller om du blir sjuk och inte kan studera.

Om du blir sjuk och inte kan studera​

Bostadsbidrag

Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Du kan ansöka om bostadsbidrag genom Försäkringskassan. 

Bostadsbidrag till unga (under 29 år) – forsakringskassan.se

Har du barn? Då gäller andra regler. 

Bostadsbidrag till barnfamiljer – forsakringskassan.se

Förmåner för studenter

Du får Studentkortet om du är studerande och betalar in avgiften till kår och nation. Kortet ger dig rabatt på restauranger, museer och teaterföreställningar i hela landet. Du behöver ett studentkort med till exempel ”studentresesymbolen” på för att ha rätt till studentrabatt på tågresor i Sverige.

Studentkortets webbplats (med fokus på Lunds universitet)

Mer om studentresesymbolen på Studentkortets webbplats

Mecenatkortet och WeStudents ger dig tillgång till studentrabatt på produkter och tjänster. Du behöver inte vara medlem i kår eller nation för att få det.

Mecenatkortets webbplats

WeStudents webbplats

Kreditkassan 

Kreditkassan är en stiftelse som sedan 1922 funnits för studenterna i Lund när de råkar ut för tillfällig likviditetsbrist. Kreditkassan har inget vinstsyfte och kan låna ut mellan 1 000 och 20 000 kronor till dig som är student, med en årlig ränta på 4,93 procent.

Kreditkassan har Lunds universitets studentkårer, LUS, som huvudmän.

Läs mer på Kreditkassans webbplats