Studiemedel, stipendier och ekonomi
Det kan vara något av en utmaning att få ekonomin att gå ihop under tiden som student. På dessa sidor kan du läsa mer om studiemedel, bostadsbidrag, stipendier och försäkringar för dig som studerar.
För de flesta står studiemedlet från CSN för en stor del eller hela inkomsten under studietiden. Det består av en lånedel (studielånet) och en bidragsdel (studiebidraget). Du kan själv välja om både vill ta studielån och bidrag, eller enbart studiebidrag. Du måste betala tillbaka lånet i framtiden, men bidraget behöver du inte betala tillbaka.
Det kan också finnas möjlighet att söka stipendier under din studietid.
Ansök om studiemedel
Du ansöker om studiemedel per termin eller år (två terminer) hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du kan ansöka även om du inte vet om du har blivit antagen till utbildningen som du sökt.
Rådet är att alltid söka studiemedel för två terminer på en gång. Det gäller oavsett vilken termin det är när du söker första gången.
Du kan söka för två terminer även om du läser en fristående kurs. Det finns en stor fördel med att söka studiemedel för två terminer på en gång: Du har ett helt år på dig att ta de poäng du behöver för att kunna få studiemedel via CSN igen.
Beviljat studiemedel betalas ut när du registrerat dig på din utbildning samt lämnat studieförsäkran hos CSN. Ditt studiemedel kommer sedan vanligtvis varje månad.
Frågor om studiemedel?
På csn.se kan du bland annat få svar på frågor angående:
- när du ska ansöka
- när du får dina pengar
- återbetalning av lån
- utlandsstudier
- hur mycket du får tjäna om du har extraarbete
- vad du ska göra om du blir sjuk och missar studier
- vilka regler som gäller för att få studiemedel, bland annat gällande din ålder, studiernas omfattning och så vidare.
Om du blir sjuk
Om du blir sjuk är det viktigt att du sjukskriver dig, så att du slipper problem med ditt studiemedel.
Bostadsbidrag
Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Du kan ansöka om bostadsbidrag genom Försäkringskassan.
Läs mer på Försäkringskassans studentsidor
Har du barn? Då gäller andra regler.
Förmåner för studenter
Du får Studentkortet om du är studerande och betalar in avgiften till kår och nation. Kortet ger dig rabatt på restauranger, museer och teaterföreställningar i hela landet. Du behöver ett studentkort med till exempel ”studentresesymbolen” på för att ha rätt till studentrabatt på tågresor i Sverige.
Studentkortets webbplats (med fokus på Lunds universitet)
Mer om studentresesymbolen på Studentkortets webbplats
Mecenatkortet och WeStudents ger dig tillgång till studentrabatt på produkter och tjänster. Du behöver inte vara medlem i kår eller nation för att få det.
Om studentekonomi
på studera.nu
Studiestöd, stipendier och smarta spartips.
Kreditkassan
Kreditkassan är en stiftelse som sedan 1922 funnits för studenterna i Lund när de råkar ut för tillfällig likviditetsbrist. Kreditkassan har inget vinstsyfte och kan låna ut mellan 1 000 och 20 000 kronor till dig som är student, med en årlig ränta på 4,93 procent.
Kreditkassan har Lunds universitets studentkårer, LUS, som huvudmän.