Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Minor Field Studies

Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat stipendieprogram som ger studenter möjlighet att genomföra fältstudier i länder där Sverige bedriver utvecklingssamarbete.

Kontaktinformation

Maria Nilsson
Externa relationer
MFS [at] er [dot] lu [dot] se (MFS[at]er[dot]lu[dot]se)

Om stipendiet

Du som är i slutet av din utbildning och vill fördjupa dina kunskaper om utvecklingssamarbete kan söka Minor Field Studies (MFS) stipendium för fältarbete utomlands.

Genom MFS får du en unik chans att samla in data eller genomföra en fältstudie som en del av ditt examensarbete eller uppsats – och samtidigt få värdefulla insikter i internationellt utvecklingssamarbete. Programmet riktar sig till studenter på grundnivå eller avancerad nivå (kandidat-, magister- och masternivå) vid Lunds universitet. Du kan söka stipendiet oavsett vilken fakultet du studerar vid, så länge projektet är kopplat till en eller flera av Sveriges strategier för utvecklingssamarbete.

Eftersom det tar tid att sätta ihop en ansökan så rekommenderar vi att du läser igenom villkoren och instruktionerna samt börjar förbereda din ansökan redan innan ansökningsperioden öppnar.

Ansökningsperioder 2025:

  • 5−25 april 2025
  • 5−25 oktober 2025

Informationsmöten 2025

Under ansökningsperioden ges ett digitalt informationsmöte om hur du gör din ansökan. Länk till Zoom-möte publiceras här senast 1 vecka innan mötet.

MFS-stipendium kan sökas av studenter från alla akademiska discipliner. Du kan beviljas MFS flera gånger under din studietid, men du kan inte ansöka om två MFS-stipendier för samma utbildningsnivå. Stipendiet kan inte heller sökas retroaktivt.

Behörighetskrav

För att kunna söka stipendiet måste du uppfylla följande krav:

  • Genomför fältstudien som en del av ett examensarbete eller uppsatsgrund- eller avancerad nivå (kandidat-, magister- eller mastersnivå) vid Lunds universitet.
  • Är inskriven och aktiv student vid Lunds universitet vid tidpunkten för ansökan eller har beviljat studieuppehåll från din fakultet samt kommer att vara registrerad på uppsatskurs vid Lunds universitet under fältperioden.
  • Är svensk medborgare eller har varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år vid tidpunkten för ansökan.

Du får däremot inte:

  • Påbörja din MFS period före nästa termins startdatum, dvs ansökan gäller endast för kommande termin och inte retroaktivt
  • Ha påbörjat utbildning på forskarnivå.

Villkor

För att en fältstudie ska godkännas krävs att den:

  • Håller akademisk kvalitet och är relevant för ditt program eller ämne.
  • Genomförs i ett land där Sverige bedriver utvecklingssamarbete och ligger i linje med en eller flera av Sveriges strategier för utvecklingssamarbete i det aktuella värdlandet.
  • Stöds av en kontaktperson i värdlandet som är knuten till studien och kan hjälpa till med genomförandet.
  • Handleds av en akademisk handledare vid Lunds universitet.
  • Resulterar i en uppsats eller ett examensarbete på engelska.

Du uppmuntras att koppla dina fältstudier till pågående forskning eller internationellt arbete vid Lunds universitet.
 

Ytterligare villkor - efter genomförda fältstudier

Efter genomförda fältstudier är du ansvarig för att:

  • Fylla i och lämna in en deltagarrapport.
  • Presentera projektet för övriga studenter inom din uppsatskurs samt din lärare, antingen fysiskt eller genom att producera en video som kan användas som informationsmaterial, senast tre månader efter hemkomst.
  • Delta i den kunskapsspridningsprocess som Lunds universitet planerar. Mer information ges direkt till stipendiater.
  • Publicera uppsatsen eller examensarbetet i MFS-databasen (lanseras 2025) senast ett år efter hemkomsten.

Dessutom uppmuntras du att göra din studie tillgänglig i värdlandet på det lokala språket, när det är möjligt, till exempel i form av en sammanfattning eller artikel.
 

Regler för ut- och hemresa

Din resa till och från värdlandet måste ske i samband med fältstudiens start och avslut. Avfärd från Norden kan först ske när du har uppfyllt särskilda krav inför avresan. Om du redan befinner dig i studielandet som aktiv student vid Lunds universitet och gör praktik eller liknande kan du också vara behörig att söka stipendiet. Du måste då kunna visa start- och slutdatum för fältstudierna genom specifik dokumentation om du får stipendiet. 

Hemresan ska vara genomförd senast 7 juni 2026 för MFS som genomförs under hösten 2025 och våren 2026.

MFS-stipendiet ger dig möjlighet att genomföra fältstudier i länder där den svenska regeringen har aktiva strategier för utvecklingssamarbete. Länder och regioner där Sverige bedriver utvecklingssamarbete finns listade på webbsidan Openaid (Öppna data om det svenska biståndet).

Länder och regioner − Openaid.se

Strategierna beskriver vilka länder och tematiska områden som det svenska utvecklingssamarbetet prioriterar samt de mål som ska uppnås.

Det finns två typer av strategier:

  • Geografiska strategier: gäller enskilda länder eller regioner.
  • Tematiska strategier: handlar om specifika frågor, såsom mänskliga rättigheter, demokrati eller utveckling av rättssektorn.

Användbara resurser för att hitta svenska strategier för utvecklingssamarbete:

Läs mer om hur du kan koppla ditt projekt till en strategi under rubriken "Ansökan steg-för-steg" - ”Projektbeskrivning”.
 

Utrikesdepartementet (UD) avråder

Observera att MFS inte kan beviljas till ett land eller en region när Utrikesdepartementet (UD) avråder från "alla resor" till landet/regionen. Läget kan snabbt förändras när det gäller säkerheten i olika länder och regioner. UD ansvarar för att informera om risker med att resa till särskilt farliga områden. Ett tips när du förbereder din MFS-ansökan är att noga undersöka hur säkerhetsläget ser ut i det område du planerar att besöka. Du måste själv jämföra listan på MFS samarbetsländer med information om huruvida UD avråder från "alla resor".

MFS får inte genomföras när: 

  • Det finns en UD-avrådan från "alla resor i hela landet"
  • UD "uppmanar alla svenskar att lämna landet/del av land"

Observera:

  • Om avrådan från "alla resor" gäller endast en del av ett land, kan studenter genomföra MFS-studier i en annan del av landet så länge studenten kan ta sig dit/hem utan att resa genom den del som omfattas av avrådan.
  • Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”alla resor” ska studenten resa hem inom 30 dagar.
  • Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och ”uppmanar till att lämna land/del av land” ska lärosätet säkerställa att studenten omedelbart följer avrådan och lämnar landet/del av land.

Fältstudier som avbryts före eller efter avresa baserat på införd avrådan från UD är ej grund för återbetalningskrav. Detta anges i MFS allmänna villkor.

Lunds universitet ska även säkerställa att studenter inte vistas i ett giltigt land/del av land om det bedöms medföra stor risk för studenten, eller berörda personer i vistelselandets, personliga säkerhet och hälsa − även om det inte finns några restriktioner eller någon avrådan från UD.

Länder som UD avråder från resa till – regeringen.se

MFS-stipendiet omfattar 35 000 kronor och kan användas till bland annat resor, boende, vaccinationer och visum. Stipendiet är inte avsett att täcka alla utgifter under tiden utomlands, utan beräknas behöva kompletteras med till exempel studiemedel från CSN.

Fältstudien ska pågå under minst 8 sammanhängande veckor (56 dagar) och högst 20 veckor. Perioden räknas från den dag du anländer till värdlandet till den dag du lämnar det. 

Så ansöker du

En väl genomarbetad ansökan utgör ett förarbete till din studie, och är något som du har nytta av under fältperioden. Vid bedömningen av din ansökan läggs stor vikt vid studiens genomförbarhet. Din utmaning är att förmedla detta genom din ansökan.

Du ska själv ha en idé om hur du vill genomföra din fältstudie. I samråd med handledare eller andra kontaktpersoner, utvecklar du sedan ett genomförbart projekt. Olika organisationer kan också erbjuda projektuppslag.

Konkretisera och formulera följande:

  • Vad du ska göra
  • Var du ska göra det
  • Hur det ska genomföras (metod, teori)
  • Vem/vilka ska hjälpa dig (akademisk kontakt hemma/kontakter i värdlandet?)

  • Avgränsa din studie. Tänk på att två månader går fort, särskilt i en ny miljö.
  • Välj ett ämne som rör utvecklingsproblematik.
  • Tänk på att det är en fältstudie. Välj därför ett ämne som gör att du måste vara på plats för att kunna utföra din studie och inte en skrivbordsstudie.
  • Fundera över val av metod. Tänk på att studien ska vara genomförbar.
  • Om du ska använda tolk, fundera över vad det kan innebära för ditt resultat. Fundera över vad det har för betydelse om tolken du anlitar är man vs. kvinna, känd vs. främmande, insatt i ditt ämne vs. ej insatt, officiell vs. ej officiell, lokal vs. ej lokal. Om du inte ska använda tolk och intervjuerna inte genomförs på respondenternas förstaspråk, tänk på hur detta kan påverka svaren och tolkning av svaren.

Ansökan steg-för-steg

Ansökan görs online. Den ska vara skriven på god engelska och innehålla åtta bilagor (se nedan).

  1. Registrera dig i ansökningsdatabasen
  2. Förbered bilagor för ansökan. Alla ansökningshandlingar ska vara på engelska. Undantag görs endast för Ladok-utdrag samt intyg från Skatteverket som kan laddas upp på svenska.
  3. Gå till ansökan som är öppen under aktuell ansökningsperiod
  4. Ladda upp samtliga dokument i din ansökan och skicka in den online under ansökningsperioden.

Observera: Det är viktigt att din ansökan är komplett när du skickar in den – ofullständiga kommer att nekas.

Här nedan kan du läsa om vad som bör ingå i bilagorna som du ska bifoga din ansökan. Innehållet är baserat på Programkontorets allmänna villkor.

Gå till ansökan − scholarship.se 

Projektbeskrivningen är den viktigaste bilagan. Den ska förmedla att din uppsatsplan är genomarbetad och att din fältstudie är genomförbar. Den får omfatta max 5 sidor och ska vara skriven på engelska. 

Projektbeskrivningen ska innehålla följande delar:

Projekttitel, syfte och metod

  • Projekttitel − kort beskrivande titel av projektet.
  • Syfte − beskrivning av avgränsat ämnesområde, formulering av frågeställning och vad du vill göra.
  • Metod
    • Metodreflektion om val av ämne och dess koppling till utvecklingsproblematik samt hur studien kan komma värdlandet till nytta, samt om, och i så fall hur, resultaten från din uppsats återkopplas till värdlandet
    • Metoddiskussion kring urval och hur du ska få tillgång till studieobjektet
       

Koppling till svenska strategier för utvecklingssamarbete

Hur du kan koppla din MFS till svenska strategier för utvecklingssamarbete?

  1. Börja med att välja ett land eller en region från listan på Openaid.se
    •    Kontrollera om det finns en aktiv landstrategi för det aktuella landet, genom att skrolla ner till fönstret "Strategier". Avmarkera "Visa per strategigrupp" så kan du läsa alla relevanta och giltiga strategier för det specifika landet/regionen.
    •    Om det inte finns en landstrategi, läs den regionala strategin för att få reda på vad det svenska utvecklingssamarbetet fokuserar på i den regionen.

    Läs mer om strategier under rubriken "Möjliga värdländer"

  2. Studera strategierna
    Läs igenom landstrategin eller den regionala strategin noggrant för att förstå de prioriterade områden och mål som anges för landet eller regionen.
     
  3. Är ditt projekt relevant för något av de tematiska områdena i strategin?
    Till exempel, om du planerar ett projekt i Latinamerika, hänvisa till den svenska regeringens regionala strategi, Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Latinamerika 2021–2025. Denna strategi betonar mänskliga rättigheter, klimat och migration. Läs de specifika målen under varje tematiskt prioriteringsområde.
     
  4. Koppla ditt projekt till strategiska mål
    Säkerställ att ditt projekt är kopplat till ett eller flera mål inom de tematiska områdena i strategin.
     
  5. Specificera kopplingen i din ansökan
    Ange i din ansökan:
    •    Vilken land- eller regionalstrategi som projektet är kopplat till.
    •    Vilket mål inom det tematiska området som projektet adresserar.
    •    Eventuellt vilken tematisk strategi ger bakgrunden.

    Observera att fältstudier inte kan kombineras mellan flera länder.

    Se länkar till strategier under rubriken "Möjliga värdländer" ovan.
     

Planer och reservplaner

  • Tidplan inklusive förarbete, preliminära resedatum och arbete efter hemkomst
  • Plan för praktiskt genomförande på plats
  • Beskrivning av din "plan B" – alltså vilka som är dina reservplaner och alternativupplägg för studien om ursprungsplanen av olika anledningar behöver ändras. Beskriv alternativplaner för om oväntade hinder skulle dyka upp, till exempel om dina intervjupersoner inte skulle vara tillgängliga eller för om UD skulle införa en avrådan så att du inte kan åka.
     

Reflektioner

  • Reflektion kring risk- och säkerhetsaspekter. Beskriv hur fältstudien behöver anpassas för att säkerställa säkerhet och hälsa för dig själv och de personer som du träffar.  

    Läs mer om säkerhet vid fältstudier − "Safer Field Research in the Social Sciences: A Guide to Human and Digital Security in Hostile Environments"

  • Reflektion kring etiska aspekter. Alla typer av studier kommer med etiska frågeställningar, även de som inte kräver etikgodkännande från Sverige eller från landet där fältstudien genomförs. Dessa etiska reflektioner är viktiga inför fältstudier, och är del av bedömningen av ansökan. Att beakta etiska aspekter i projektplanen innebär att visa på forskningsetisk känslighet och problemreflektion i relation till projektets samtliga delar, särskilt vad avser problemformulering, design och insamling av data.
     

Källhänvisning

Källhänvisningen behöver inte räknas in i de max fem sidorna som projektbeskrivningen får utgöra.

 

Budget inklusive resekostnader, eventuella kostnader för tryckning av uppsatsen, vaccinationer, dagliga omkostnader baserade på levnadsomkostnaderna i det aktuella landet, eventuella merkostnader för utrustning eller tekniska tjänster, schablonbelopp om 1000 kronor för diverse övriga kostnader (till exempel litteratur, kartor).

Intyg från handledare vid Lunds universitet som intygar den planerade fältstudiens lämplighet och som ansvarar för att den håller likvärdig nivå som övriga examensarbeten.

Handledaren ska vara väl förtrogen med den metod som du avser att använda och ha kunskap om fältmetodik generellt.

Om du vid ansökningstillfället inte har en utsedd handledare, kontakta din institution/program och ta reda på vid vilken tidpunkt du kommer att bli tilldelad en. Ladda upp ett intyg från din institution/ditt program som bekräftar detta.

Dokument – till exempel en utskriven mejlkonversation eller en formell inbjudan – som styrker att det finns en kontaktperson i det land där studien ska utföras.

Kontaktpersonen i värdlandet kan representera eller vara anställd vid en inhemsk myndighet, ett lärosäte, en organisation eller ett företag i landet, eller vid utvecklingsprojekt (Sida, FN, NGO, konsult- eller Swebolag) eller liknande. Kontaktpersonen behöver inte vara verksam i en organisation.

Din kontaktperson bör vara någon som arbetar inom ditt forskningsområde och som kan hjälpa dig att identifiera och skapa kontakt med relevanta personer eller organisationer för intervjuer eller datainsamling. Kontaktpersoner bör även kunna vara behjälplig med praktiska saker både före och under fältarbetet, såsom tipsa om boende, transporter och säkerhet. 

Din kontaktperson behöver också kort beskriva organisationen/företaget/universitetet och på vilken ort i värdlandet hen befinner sig.

Kontaktpersonen behöver vara på plats i värdlandet under hela din fältperiod.

Beviljade stipendiaters kontaktpersoner behöver, i ett senare skede, skriva under ett samarbetsavtal och en säkerhetsbedömning.

Hur hittar man en kontaktperson?

  • Fråga först och främst din handledare eller kursansvarig lärare på din institution. De har ofta kontakter utomlands och har arbetat med MFS tidigare.
  • Vid Lunds universitet finns det många forskningsområden och etablerade forskningssamarbeten med lärosäten och organisationer över hela världen. Sök i Lunds universitets forskningsdatabas för att hitta forskare som är experter inom det område som du är intresserad av. Fråga om råd. 
    Sök i Lunds universitets forskningsportal portal.reseach.lu.se
  • Googla på organisationer inom ditt intresseområde.
  • Läs mer om Sidas arbete i olika regioner samt partnerskap mellan Sida och lokala organisationer.
    Läs mer på Sida.se
  • Landets ambassad kan ha tips och råd om organisationer, eller hänvisa dig vidare.
  • Kontakta tidigare studenter som har varit i landet som du är intresserad av – de har ofta goda kontakter och kan hjälpa dig på vägen − Ta del av MFS-studenters reseberättelser i Lunds universitets reseberättelseportal

Resultatintyg från Lunds universitet laddar du ner via Ladok för studenter och visar dina betyg på avslutade kurser.

Ladok för studenter – logga in

Registreringsintyg från Lunds universitet laddar du ner via 'Ladok för studenter' och visar att du är registrerad på Lunds universitet när du ansöker.

Ladok för studenter – logga in

Ditt CV ska vara max 2 A4-sidor. Lista dina meriter och lyft fram internationell erfarenhet.

 

Bifoga kopia av pass eller personbevis. Personbevis där medborgarskap framgår accepteras också.

Om du inte är svensk medborgare ska du bifoga ett personbevis från Skatteverket som styrker att du har varit folkbokförd i Sverige i minst 12 månader.

Student i djungelmiljö. Foto.

Det här vill jag göra! Nu ansöker jag!

     
Minor Field Studies-stipendiet gjorde det möjligt för socionomstudenten Tuva att utforska klimatförändringarnas sociala påverkan i Sri Lanka. 

Läs hela artikeln om Tuva

När du har skickat in din ansökan

Bedömning av ansökan

Externa relationer gör en första bedömning om grundläggande krav uppfylls (se under Behörighet och villkor och Ansökan steg-för-steg). Därefter skickas ansökan för bedömning till respektive fakultet/institution.

Utifrån fakultetens granskning och i enlighet med Programkontorets ”Allmänna villkor” bedöms ansökningarna i en universitetsgemensam bedömningskommitté, bestående av en representant från varje fakultet som beslutar om stipendietilldelning.

Besked om stipendium

Besked om stipendietilldelning ges cirka en månad efter ansökningsomgången stängt.

Om du beviljas stipendium

Innan det är dags att resa är det en hel del saker du behöver förbereda. Du kommer få instruktioner via mejl från stipendiehandläggaren i samband med att du blir informerad om att du fått stipendiet. Där kommer det stå vilka dokument du behöver skicka in. Mallar och instruktioner kommer hittas i ansökningsdatabasen där alla dokument ska laddas upp innan avresa.

Delta i följande möten: 

  • 'Risk and Safety Abroad Workshop'
    7 maj 2025, kl. 17.15−19.00, fysiskt möte, på plats på Lunds universitet. Separat inbjudan skickas till alla studenter som har sökt stipendiet. 
    OBS! Detta möte hålls innan du fått svar om du har tilldelats MFS-stipendiet, men vi rekommenderar starkt att alla som planerar att göra fältstudier oavsett om de får stipendium eller inte deltar i mötet!
  • Obligatoriskt 'Inför avresa'-möte
    Preliminärt 9 juni, 2025, kl. 16.00−17.00 via Zoom. Separat inbjudan skickas till stipendiater. 

Praktisk information

Som utresande student får du vara beredd på att ta ett stort eget ansvar, både före och under din utlandsvistelse. På webbsidan 'Praktisk information för utresande studenter' hittar du information som är bra att ta del av. Tänk dock på att den inte är fullständigt heltäckande, och att du själv har ett ansvar att hålla dig informerad.

Praktisk information för utresande studenter på lu.se