Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sömn och sömnsvårigheter

Sömn är nödvändigt för att din kropp och hjärna ska kunna återhämta sig och bearbeta alla intryck. Sömnen påverkar också din förmåga att minnas och lära dig nya saker. Samtidigt är bristande sömn den kanske enskilt största bidragande orsaken till psykisk ohälsa. Ta del av våra tips för att få rätsida på dina sömnvanor.

Genvägar till sidans innehåll:

Faktorer som påverkar sömnen

Sömnformeln består av tre olika faktorer som styr hur vår sömn är:

 • Hur länge vi varit vakna sedan föregående sömn. 
  Ju längre vi är vakna, desto mer sömn behöver vi. Det är viktigt att vara medveten om att tupplurar på dagen gör det svårare att somna nästa natt. 
 • Den inre biologiska klockan. 
  Vår kropp har behov av att ha samma rytm för sömn och vakenhet varje dag. Att vistas utomhus i dagsljus under förmiddagen gör att vi blir sömnigare på kvällen, och kan bidra till en jämn dygnsrytm. Ljus på morgonen kan också hjälpa oss att vakna och göra oss piggare på dagen.
 • Hur stressade, uppjagade eller fysiologiskt aktiva vi är. 
  Denna faktor kan göra det svårt att somna även om vi är väldigt trötta. Se till att ha en start- och sluttid för dina studier. Att skapa en kvällsrutin som får dig att komma ner i varv innan du lägger dig är nödvändigt för att kunna somna gott. Att göra avspänningsövningar kan också hjälpa.

Har du svårt att sova?

Sömnen är viktig för vår förmåga att tänka, koncentrera oss, lösa problem och lagra minnen. Ibland när vi inte mår bra, till exempel på grund av oro eller stress, kan det vara svårare för oss att sova. Om vi behöver prestera dagen efter kan vi bli rädda för att inte få tillräckligt med sömn och just den rädslan kan sätta igång en ”alarmreaktion” med bland annat ökad puls och muskelspänning, vilket i sin tur kan göra det svårare att sova.

Det kan vara bra att påminna sig om att kroppen ofta reglerar om vi får för lite sömn, enstaka nätter, genom längre djupsömn kommande nätter.

Testa dina sömnvanor

Om du vill få en ökad förståelse för dina sömnvanor kan du göra ett anonymt test. Efter avslutat test får du feedback kring din sömn och vad du kan göra åt det själv. Responsen du får kan du enkelt ladda ner och spara.

Studenthälsans sömntest – alexit.se

Tips för en bättre sömn

Några saker att tänka på för att öka förutsättningarna för god sömn: 

 • Goda vanor: Förbered hjärnan på vila genom att skapa en kvällsrutin, som signalerar ett avslut på dagen. Gör något avkopplande innan sänggående, som att läsa en tidning eller lyssna på musik. Undvik att använda skärm för avkoppling, då innehållet på skärmen i kombination med det blå ljuset stimulerar vakenhet snarare än att det gör oss trötta. Din rutin gör du på samma tid och samma plats varje dag.
 • Skapa en bra sovplats: Försök hålla din sovplats lugn, mörk och tyst. 
 • Hantera tankar, stress och oro: Om det är tankar som håller dig vaken kan du göra det till en del av din kvällsrutin att skriva ned tankar och bekymmer minst två timmar innan du lägger dig. Identifiera upprörande tankar och prova att formulera dessa till rimliga och lugna tankar i stället.
 • Kliv upp en stund: Ett sista alternativ, om du inte somnat inom två timmar, är att stiga upp ur sängen. Det är bättre att bryta dåliga tankemönster med något annat en stund, så att sängen inte blir förknippad med dålig sömn. Var uppe en kort stund, 10–15 minuter kan räcka. Läs gärna något avkopplande, lägg dig sedan igen. Upprepa detta tills du somnar. Du kan också prova att göra en avspänningsövning för att flytta fokus.

Tänk också på att undvika:

 • att äta stora måltider nära inpå sänggåendet 
 • livsmedel som innehåller koffein, de höjer vakenheten
 • att sova dagtid om du har svårt att somna på kvällen
 • alkohol då det aktiverar puls och blodtryck, vilket sätter igång ditt stressystem som jobbar för att hålla kroppen vaken
 • att motionera nära inpå sänggåendet. Kroppen behöver tid att varva ner efter träning.

Boka en tid hos Studenthälsan

Om din studiesituation påverkar din sömn negativt, eller om dina sömnsvårigheter påverkar din studieförmåga kan du också vända dig till oss på Studenthälsan för att få hjälp.

Boka en tid hos Studenthälsan

Kontaktinformation

Telefon och tidbokning (helgfria vardagar)

046-222 43 77

Måndag–onsdag: 08.30–09.30
Torsdag: 08.15–08.45
Fredag: 08.30–09.30

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Boka en informationstid på Studenthälsan

Besöksadress
Sandgatan 3, Lund

Hitta hit via Google Maps

För studentorganisationer
Stöd och bokningar för studentorganisationer

Andra vårdgivare
Andra vårdgivare hänvisas till våra telefontider ovan. Notera att Studenthälsan inte tar emot remisser från vårdgivare.