Bli internationell mentor
Du kan vara mentor för internationella studenter
Varje år tar Lunds universitet emot tusentals internationella studenter från hela världen. Universitetets internationella mentorer spelar en viktig roll när de internationella studenterna ska komma in i livet i Lund och Sverige.
Anmäl dig till att bli internationell mentor
För att bli internationell mentor krävs:
- Att du är registrerad student vid Lunds universitet.
- Att du deltar i programmets informationsmöte som ges både fysiskt och digitalt, för dig som befinner dig utomlands.
- Att du signerar ett ”code of conduct” och följer fadderprogrammets uppförandekod.
Anmälan för att bli internationell mentor våren 2024 öppnar i oktober. Länk till anmälan kommer att hittas på denna sida.
Om du har frågor, kontakta fadderi [at] er [dot] lu [dot] se (fadderi[at]er[dot]lu[dot]se)
Varför borde jag bli internationell mentor?
Som internationell mentor utgör du den sociala länken mellan de internationella studenterna i din mentorsgrupp och studentlivet i Lund. Du får träffa studenter från hela världen och lära känna nya vänner. Att vara mentor kan innebära allt från att möta studenter vid stationen när de först kommer till Lund, träffas för en kväll på nation till att förklara vad svensk kultur är. Engagemang i ett internationellt sammanhang är en erfarenhet och en merit som kan lyftas fram när du söker jobb.
För att vara internationell mentor krävs att du är registrerad som student vid Lunds universitet.
Så fungerar det
Att vara mentor kan kännas som en utmaning, men du är aldrig ensam. Du blir indelad i en mentorsgrupp bestående av 4–5 mentorer och 20–30 internationella studenter. Tillsammans med de andra mentorerna i gruppen organiserar du sociala aktiviteter för de nya studenterna.
Ditt mentorskap sträcker sig över hela terminen och det är viktigt att de internationella studenterna inte bara har kontakt med sina mentorer i början av terminen, utan under hela sin vistelse. Många studenter finner sig tillrätta på några veckor, andra behöver lite mer tid. Eftersom behovet av mentorgruppernas arbete är allra störst när de internationella studenterna anländer är det bra om alla mentorer i en grupp är närvarande under introduktionsveckorna och under de första veckorna av terminen. Det är du, tillsammans med de andra mentorerna i gruppen, som bestämmer gruppens schema och aktivitetsnivå.
Förslag på mentorgruppsaktiviteter
I mentorernas roll ingår att ordna aktiviteter för de internationella studenterna. Det rekommenderas starkt att anordna en stadsvandring med sin mentorgrupp, helst redan samma vecka som Arrival Day, så att utbytesstudenterna snabbt känner sig hemma i Lund.
Förslag på andra aktiviteter:
- Gör utflykter till stranden, landsbygden, Malmö och Köpenhamn.
- Spela brännboll, kubb eller bowling och titta på fotboll- eller hockeymatcher.
- Gå på teater, spex eller konserter.
- Gå på nation, sittningar eller fester och anordna middagar, fika, pubrunda eller picknick.
Mentorintyg
I slutet av varje termin tilldelas alla mentorer som uppfyllt kriterierna för mentorskapet ett officiellt intyg. För att uppfylla kriterierna måste man som internationell mentor ha:
- Skickat ut ett välkomstmejl till deltagarna tillsammans med övriga mentorer inom gruppen.
- Arrangerat och deltagit i ett bestämt antal aktiviteter för sin grupp.
- Skickat in två uppföljningsrapporter.
Erfarenheter av mentorprogrammet – internationella studenter berättar
Arrival Day
Arrival Day är den officiella välkomstdagen för universitetets nya internationella studenter. Som mentor har du möjlighet att hjälpa till och välkomna de nya studenterna till Lund.
Arrival Day anordnas både under höst- och vårtermin. Du kan själv välja vilken station du vill hjälpa till på. Du väljer också vilka arbetspass du kan arbeta, kl. 8.00–15.00 eller kl. 15.00–21.00, eller kanske hela dagen kl. 8.00–21.00. Du kan även välja vilken station du vill hjälpa till på.
Alla som hjälper till under Arrival Day bjuds givetvis på mat och fika under dagen och du får garanterat en rolig och minnesvärd dag. De mentorer som har hjälpt till under Arrival Day blir bjudna på en sittning som tack för sin insats.
Stationer under Arrival Day
-
Stationsvärd Kastrup – Du hjälper studenterna med att köpa biljetter och visar dem till rätt tåg.
-
Stationsvärd Lund – Du tar emot studenterna på Lunds centralstation, visar studenterna till minibussarna och hjälper dem med bagaget.
-
Förare – Du skjutsar studenterna till de områden där de ska bo (till exempel Sparta eller Ulrikedal). Du behöver bara koncentrera dig på körningen. En medföljande bussvärd agerar vägvisare.
-
Bussvärd – Du åker med i en minibuss tillsammans med föraren. Du är utrustad med detaljrika kartor samt en mobiltelefon med en walkie-talkie app, med vilken du kommunicerar med busschefen. Du välkomnar studenterna till Lund och hjälper dem packa in och ut bagage från minibussen.
- Bagagerum – Du arbetar i bagagerummet på Arrival Day och tar emot och lämnar ut studenternas bagage.
- Check-in – Du är stationerad på Arrival Day vid incheckningsdisken. Där checkar du in studenterna vid Lunds universitet.
- Husvärd – Du hjälper de internationella studenterna att hitta rätt bland de olika tjänsterna tillgängliga på Arrival Day, svarar på frågor och ser till att studenterna väntar vid rätt busskylt och kommer på rätt minibuss.
Introduktionsveckorna
Under de internationella studenternas första veckor i Sverige satsar vi lite extra på att introducera dem till livet som student vid Lunds universitet. Mentorer kan under dessa veckor välja att hjälpa till på en del av aktiviteterna som anordnas. Nedan följer beskrivningar av de aktiviteter där du som fadder behövs.
- Aktiviteter - Under introduktionsveckorna arrangeras aktiviteter och utflykter för de nya internationella studenterna. Olika kulturella och sociala evenemang anordnas i Lund för att introducera de nya studenterna till Sverige och till universitet och vi gör också turer till natur och kultur med inhyrda bussar. Din uppgift som mentor är att, tillsammans med andra mentorer, se till att alla aktiviteter kan genomföras som planerat, ansvara för att hålla tiden samt se till att studenterna har det trevligt.
- Treasure Hunt är en aktivitet i Lund där alla mentorgrupper deltar i olika utmaningar och samtidigt lär känna kårer, nationer och andra studentorganisationer. Det här är ett perfekt tillfälle för medlemmarna i din mentorgrupp att lära känna varandra! Kanske kan ni redan i förväg bestämma lagnamn och utklädnad och följa upp skattjakten med en grillkväll eller fika. Treasure Hunt arrangeras både höst- och vårtermin.
- Under Sports & Games Day tävlar alla mentorgrupper mot varandra och de nya internationella studenterna har möjlighet att prova på olika typer av utomhussporter och lekar. Sports & Games Day arrangeras bara under introduktionsveckorna i augusti.
Därför vill man bli internationell mentor – mentorer berättar
Kontaktinformation
Tilda Thorssson
fadderi [at] er [dot] lu [dot] se (fadderi[at]er[dot]lu[dot]se)
International Desk/ Studentreceptionen
Telefon: 046-222 01 00
Kontaktuppgifter & öppettider
Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund
Postadress:
International Desk
Box 117
221 00 Lund