Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alkohol, andra droger och spelvanor

För många är fest förknippat med positiva upplevelser, men på Studenthälsan möter vi också studenter där hög alkoholkonsumtion leder till negativa konsekvenser. Både alkohol och andra droger kan snabbt leda till större problem både psykiskt, fysiskt och socialt. Därför vill vi fånga upp riskabelt drickande, droganvändning eller spelproblem i ett tidigt skede.

Genvägar till sidans innehåll:

Alkohol

Många sammanhang i studentlivet är nära sammankopplade med alkohol. Studenter kan därför vara särskilt sårbara för att utveckla alkoholproblem. Flera olika studier visar att det är i åldrarna mellan 18 och 25 år som många dricker som mest. Det är också då de flesta lägger en grund för vuxenlivets alkoholvanor. Det är inte ovanligt att studenter har en bild av att alla studenter dricker mycket alkohol. Det gör att pressen på sig själv att dricka alkohol ökar.

Tillfällen med för stort alkoholintag kan ge negativa konsekvenser, till exempel minnesluckor, olyckor, bråk eller oönskat sex. Att ha kontroll över sitt drickande innebär att det är du som bestämmer hur festen ska bli, inte alkoholen. Därför är det viktigt ha kunskap om hur alkohol påverkar en och att ha koll på sin alkoholkonsumtion.

Testa dina alkohol- och tobaksvanor

Om du vill få en ökad förståelse för dina alkohol- eller tobaksvanor kan du göra ett anonymt test. Efter avslutat test får du feedback kring dina vanor och vad du kan göra åt det själv. Responsen du får kan du enkelt ladda ner och spara.

Under studietiden har du mycket att vinna på att hålla din alkoholkonsumtion på en rimlig nivå. Några av motiven är: 

  • bättre sömn och minskad trötthet
  • bättre studieresultat
  • bättre kontroll över ditt liv
  • bättre fysisk form
  • bättre prestationsförmåga
  • bättre ekonomi
  • ökad koncentration i studierna
  • minskad risk för bråk och konflikter med vänner och partner
  • minskad risk att hamna i framtida beroende.

För dig som vill kunna dricka alkohol utan att få negativa konsekvenser kan följande tips vara användbara: 

  • Planera i förväg din festkväll, hur mycket du ska dricka och under hur lång tid. Sätt gärna en sluttid för sista glaset alkohol.
  • Stanna upp och känn av det du just druckit i stället för att genast ta ett nytt glas.
  • Bestäm att varannan dryck är alkoholfri, till exempel vartannat glas vatten. 
  • Festa inte på tom mage. Ät något både innan du dricker alkohol och under tiden.
  • Kom överens med vänner om att inte hetsa varandra att dricka alkohol och delta till exempel inte i dryckesspel.
  • Välj dryck med lägre alkoholhalt.
Studentlivet bjuder på många roliga upplevelser. Festande är något som många ser fram emot, men det är viktigt att hitta en balans så att det inte påverkar dina studier.

Andra droger och droganvändning

Det är inte ovanligt att studenter kommer i kontakt med droger av olika slag. Narkotikabruk är dock förknippat med många baksidor och har negativ effekt på studier och hälsa. Du kan vända dig till Studenthälsan för råd och stöd. 

Spel om pengar

Problem med spel om pengar är något som blir allt vanligare i samhället i stort, så även bland studenter. Det kan handla om många olika sorters spel, till exempel på nätcasinon, samtidigt som snabba lån erbjuds av diverse tjänster. På mycket kort tid finns det risk att du hamnar i stora ekonomiska och sociala problem. Du kan vända dig till Studenthälsan för råd och stöd. 

Datorspel

Datorspel är något som många uppskattar och tycker är både roligt och avkopplande. Men i takt med att spelen blivit mer avancerande och tillgängliga har spelande också börjat bli problematiskt för allt fler. Det kan gå så långt att du utvecklar ett datorspelsberoende. Det kallas också för gaming disorder.

Några vanliga tecken på när ditt datorspelande har gått för långt är att:

  • Du börjar tappa kontrollen över ditt spelande
  • Spelandet går ut över andra områden i ditt liv
  • Du fortsätter spela trots negativa konsekvenser 
  • Du har stor frånvaro från undervisning
  • Problem med sömnbrist och förskjuten dygnsrytm
  • Känsla av nedstämdhet och ångest
  • Isolering från socialt liv

De allra flesta som har kommit till insikt om att spelandet skapar problem kan förändra sina vanor till det bättre. Men om du har försökt med detta upprepade gånger och känner dig osäker på om du klarar det själv så kan du vända dig till oss på Studenthälsan.

För att få hjälp med ditt datorspelsberoende kan du också vända dig direkt till Gaming-projektet på mottagningen Maria Malmö. De erbjuder både rådgivning, bedömningssamtal och, vid behov, individuell behandling. Du kan läsa mer om projektet och hur du anmäler dig på deras webbplats.

Gaming-projektet Maria Malmö på Region Skånes webbplats

Boka en tid hos Studenthälsan

Om du är du bekymrad över din alkoholkonsumtion eller ditt droganvändande bör du kontakta 1177, din vårdcentral eller oss på Studenthälsan.

Ifall du upplever att du har spelproblem och behöver hjälp med att hitta rätt stöd så kan du också vända dig till Studenthälsan.

Boka en tid hos Studenthälsan

Kontaktinformation

Telefon och tidbokning (helgfria vardagar)

046-222 43 77

Måndag–onsdag: 08.30–09.30
Torsdag: 08.15–08.45
Fredag: 08.30–09.30

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Boka en informationstid på Studenthälsan

Besöksadress
Sandgatan 3, Lund

Hitta hit via Google Maps

För studentorganisationer
Stöd och bokningar för studentorganisationer

Andra vårdgivare
Andra vårdgivare hänvisas till våra telefontider ovan. Notera att Studenthälsan inte tar emot remisser från vårdgivare.