Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ansök om examen

När du är klar med dina studier och uppfyller kraven för utbildningen kan du begära att få ut examen. Du ansöker om examen vid Lunds universitet om du har slutfört din utbildning här.

Examensbeviset

Examensbeviset utfärdas kostnadsfritt och på begäran. Det är på både svenska och engelska. Examensbeviset dateras med det datum då examen utfärdas men även datum för slutförd utbildning finns med.

Med examensbeviset följer ett så kallat Diploma Supplement, en engelskspråkig beskrivning av din utbildning och dess plats i utbildningssystemet som kan användas för att jämföra utbildningar internationellt. Diploma Supplement kan inte sökas separat.

Du kan endast få ett original av examensbeviset.

Ansök om examen i Ladok

Logga in i Ladok med student-ID och välj Examen och bevis i menyn.

Logga in i Ladok via webbsidan Nuvarande student

Innan du ansöker, kontrollera att allt finns inrapporterat i Ladok. Om något resultat saknas kontaktar du institutionen.

Gäller din ansökan utbildningar vid Medicinska fakulteten, masterexamen och forskarexamina vid Juridiska fakulteten eller utbildningar på grund- och avancerad nivå vid LTH, vänder du dig till respektive kansli.

Ansök via blankett

I en del fall måste du ansöka om examen via en blankett. Blanketterna nedan öppnas i ny flik.

Handläggningstid

Handläggningstiden varierar under året beroende på arbetsbelastning och ärendets karaktär. Normalt överstiger inte handläggningstiden 8 veckor men det förutsätter att din ansökan är komplett och att alla kurser som ska ingå i din examen är avslutade. Observera att arbetsbelastningen är hög under juni-augusti och att handläggningstiden då kan öka till cirka 10 veckor.

Ärendet kan inte påbörjas förrän alla kurser som ska ingå i examen är avslutade och ansökan är komplett. 

Dela information om din examen (verifiering)

Om du har en examen utfärdad vid ett svenskt lärosäte har du möjlighet att dela information om din examen med valfri mottagare, till exempel en arbetsgivare. Det gör du genom att logga in i Ladok för studenter och hämta en kontrollkod som du kan ge vidare till mottagaren. Med hjälp av koden kan mottagaren se uppgifter om vilken examen du har och vilka kurser som ingår.

Läs mer om delning av examen på Ladok.se

Frågor?

På undersidorna nedan finns information om olika examina och huvudområden.

Hittar du inte svaret här är du välkommen att kontakta oss på examensavdelningen.

Om du har frågor om tillgodoräknande av kurser inom programmet eller huvudområdet, kontaktar du studievägledaren vid institutionen för ämnet. 

Studievägledning för specifika program och kurser

Kontaktinformation

Examensavdelningen
examen [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 92 00

Måndagar kl. 9.00–10.00
Tisdagar kl. 14.00–15.00
Torsdagar kl. 9.00–10.00

Notera: Vi tar för närvarande inte emot några fysiska besök.

Besöksadress:
Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset,
Sölvegatan 29 B, Lund

Karta på google.se

Postadress:
Examensavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

Ansök om examen från LTH
Ansök om examen från Medicinska fakulteten