Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ansök om examen

När du är klar med dina studier kan du ansöka om examen. Du ansöker om examen vid Lunds universitet om du har slutfört din utbildning här. Alla kurser som ska ingå måste vara avslutade i Ladok när du ansöker. För att få ett bevis över en viss examen måste kraven för denna vara uppfyllda. Examensavdelningen prövar din ansökan mot gällande nationella och lokala regler. Det kostar inget att ansöka om examen.

Så här ansöker du om din examen

Du kan ansöka om de flesta examina i Ladok. Logga in i Ladok genom ditt studentkonto eller Ladok för alumner. Välj Examen och bevis i menyn i Ladok.

Logga in i Ladok

Gäller din ansökan utbildningar vid Medicinska fakulteten, forskarexamina vid Juridiska fakulteten eller utbildningar på grund- och avancerad nivå vid Lunds tekniska högskola, LTH, hänvisar vi dig till information om att ansöka om examen på din fakultets webbplats:

Obs! Innan du ansöker, kontrollera att alla dina kurser som ska ingå i examen är avslutade och inrapporterade i Ladok. Om något resultat saknas kontaktar du institutionen.

Din examen är digital

Du aviseras via e-post när din digitala examen är utfärdad och du hämtar den i PDF-form genom att logga in i Ladok för studenter/alumner. Du kan hämta din examen obegränsat antal gånger och även skicka den digitalt till andra mottagare såsom arbetsgivare och andra lärosäten.

Din digitala examen är verifierbar direkt genom en e-stämpling. E-stämpeln visar att den kommer från en trovärdig källa och inte har modifierats efter utfärdandet.

I en del fall kan du behöva ansöka om examen via en blankett. Blanketterna nedan öppnas i ny flik.

Din examen är digital. Examensbeviset är en e-stämplad PDF-fil som speglar beslutet om examen i Ladok. 

Examen innehåller uppgifter på svenska och engelska om vilken examen som utfärdats, vilka kurser som ingår, betyg på kurserna samt datum då de godkändes. Kurser som i sin helhet har tillgodoräknats redovisas utan betyg. I forskarexamina (doktor/licentiat) redovisas även datum för godkänd disputation.

Examen dateras med det datum då den utfärdas. Även datum för slutförd utbildning finns med för examina på grundnivå och avancerad nivå.

Ett Diploma Supplement följer med ditt examensbevis. Denna bilaga är en engelskspråkig beskrivning av din utbildning och dess plats i utbildningssystemet som kan användas för att jämföra utbildningar internationellt. Diploma Supplement kan inte sökas separat. 

Ett digitalt examensbevis kan hämtas från Ladok obegränsat antal gånger.

Handläggningstiden varierar under året beroende på mängden inkomna ansökningar och ärendets karaktär. Normalt överstiger inte handläggningstiden 60 dagar men det förutsätter att din ansökan är komplett och att alla kurser som ska ingå i din examen är avslutade. Observera att arbetsbelastningen är hög under juni-augusti och att handläggningstiden då kan vara längre.

Om du har en examen utfärdad vid ett svenskt lärosäte har du möjlighet att dela information om den med valfri mottagare, till exempel en arbetsgivare. Det gör du genom att logga in i Ladok för studenter och hämta en kontrollkod som du kan ge vidare till mottagaren. Med hjälp av koden kan mottagaren se uppgifter om vilken examen du har och vilka kurser som ingår.

En digitalt utfärdad examen kan även skickas som en e-stämplad PDF-fil, till exempelvis en arbetsgivare eller ett annat lärosäte. Detta gäller för examina som utfärdats från och med 15 april 2024 och framåt.

Läs mer om delning av examen på Ladok.se

Frågor?

På sidorna nedan finns information om olika examina och huvudområden.

Hittar du inte svaret på dina frågor på dessa sidor är du välkommen att kontakta oss på examensavdelningen. Våra kontaktuppgifter hittar du under Kontaktinformation på denna sida.

Om du har frågor om tillgodoräknande av kurser inom ditt program eller ditt huvudområde, kontaktar du studievägledaren vid institutionen för ämnet.

Studievägledning för specifika program och kurser

Kontaktinformation

Examensavdelningen

examen [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 92 00

Måndagar kl. 9.00–10.00
Tisdagar kl. 14.00–15.00
Torsdagar kl. 9.00–10.00

Besöksadress:
Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset,
Sölvegatan 29 B, Lund

Vänligen kontakta oss på e-post eller telefon för bokning av möte. 

Karta på google.se

Postadress:
Examensavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

Ansök om examen från LTH
Ansök om examen från Medicinska fakulteten