Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det internationella universitetet

Som student vid Lunds universitet har du fantastiska möjligheter till oförglömliga och meriterande internationella erfarenheter – både för dig som vill tillbringa en del av din studietid utomlands och för dig som ta del av internationella möjligheter medan du går din utbildning i Lund.

Fyra internationella studenter tar en selfie i Lunds stadsmiljö. Foto.
Du har möjlighet att lära känna många internationella studenter i Lund. Fotograf: Timothy Parker.

Dina internationella möjligheter

Som Lundastudent har du stora möjligheter att skaffa dig internationella erfarenheter både här hemma och utomlands. Nedan listar vi några av dem. Alla alternativ finns samlade på sidan Internationella möjligheter:

Internationella möjligheter vid Lunds universitet

Utbytesstudier

Lunds universitet har avtal med fler än 650 universitet i ett 70-tal länder runt om i världen och varje år åker runt 1 300 Lundastudenter på utbytesstudier. Att åka utomlands som utbytesstudent innebär att du kan studera en termin eller ett år vid ett välrenommerat universitet utan att betala studieavgift. Dina utbytesstudier blir ett komplement till dina studier vid Lunds universitet. Du kan ta med dig ditt studiemedel och även söka extra studiemedel för att täcka merkostnader.

Att läsa en termin utomlands har lärt mig självständighet. Jag kastades in i en för mig helt okänd ny kultur, och har insett hur snabbt man kan integreras i ett nytt samhälle. Det har också gett mig modet att testa på nya grejer.

– Studenten Märtha berättar om sitt utbyte på National University of Singapore

Praktik utomlands

Du kan göra praktik utomlands på en organisation, företag, forskningsinstitut eller laboratorium som en del av din utbildning. När du gör praktik utomlands får du erfarenheter som ger din examen en helt unik profil. Det finns stipendier att söka för praktik utomlands, både i och utanför Europa.

Internationella erfarenheter

Som student vid Lunds universitet erbjuds du möjlighet att skaffa dig internationella erfarenheter under studietidens alla skeden, både under längre och kortare perioder. Du kan samla in material till en uppsats, gå en sommarkurs utomlands eller delta i seminarier inom ditt ämnesområde tillsammans med studenter från universitet runt om i världen.

Möt världen på hemmaplan

Lunds universitet tar emot flest internationella studenter av alla svenska universitet. På många av de kurser som ges på engelska går både svenska och utländska studenter. Du behöver inte resa utomlands för att uppleva den internationella atmosfären, möjligheten till nya perspektiv och internationella bekantskaper finns även här. Vill du möta världen på hemmaplan kan du också engagera dig som fadder för internationella studenter.

Det internationella universitetet

  • Ett topp-100-universitet i världen – Sveriges högst rankade breda universitet.
  • Förstahandsvalet för internationella studenter i Sverige, med mer än 140 internationella utbildningar, samt utbytes- och doktorandstudier.
  • Plats 62 i Times Higher Education Most International Universities in the World-rankningen 2024.
  • Studenter från över 130 olika länder med 44 % internationella masterstudenter och 46 % internationella doktorander.
  • Utbytesavtal med 560 universitet i 68 länder, vilket innebar 1 674 inkommande och 1 299 utresande studenter under 2023.
  • Rankat som det 8:e bästa universitetet i världen för social och miljömässig hållbarhet (QS World University Rankings: Sustainability 2024).