Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studenthälsans aktiviteter

På Studenthälsan erbjuder vi kurser, grupper och individuella insatser för dig som student. Alla aktiviteter är framtagna för att ge stöd till studenter som har studierelaterade svårigheter. Välkommen!

Studenter vid en aktivitet hos Studenthälsan. Foto: Johan Persson.
Vid Studenthälsans gruppaktiviteter får du lära dig mer om ett specifikt problemområde och tips för att hantera det i din studievardag. Foto: Johan Persson.

Genvägar till sidans innehåll:

Kommande gruppaktiviteter

Prokrastineringsgrupp

Studenthälsans prokrastineringsgrupp är till för dig som skjuter upp dina studier och/eller har svårt att organisera dina studier och vardag. I gruppen får du stöd av andra i ditt arbete med att minska prokrastinering och komma i gång med studierna.

Innan du anmäler dig till gruppen vill vi att du ska ha läst vår information om prokrastinering och sett föreläsningsfilmen på samma sida, så att du har en bra grund att stå på för att kunna jobba med problemet.

Prokrastinering

Gruppen löper över hela terminen och du som student kan hamna i kö och börjar när det blir en plats ledig. Så vänta inte med att anmäla dig!

Dag: Tisdagar
Tid: 14.00–16.00
Plats: Gruppen träffas via Zoom

Anmäl dig till prokrastineringsgruppen

Avanmäl dig från gruppen

Kurs för dig med talängslan: Våga tala

Känner du obehag, rädsla eller kanske oro långt i förväg när du ska redovisa grupparbeten eller vara aktiv vid seminarier? Du kanske darrar på rösten eller blir skakig i kroppen när du ska prata inför andra och upplever att du inte kan göra dig själv rättvisa? Du är inte ensam, så känner många studenter!

Kursen Våga Tala är för dig som vill komma till rätta med din talängslan. I kursen får du lära dig vad talängslan är och träna på att möta obehaget tillsammans med andra.

Kursen pågår över hela terminen och vi tar emot nya studenter i gruppen varje vecka. Första tillfället äger rum den 14 september.

Välkommen med din anmälan till Våga Tala!

Dag: Torsdagar
Tid: 15.00–16.30
Plats: Studenthälsans lokaler, Sandgatan 3 i Lund

Anmäl dig till kursen Våga tala

Avanmäl dig från kursen

Stödgrupp vid utmattning/depression: Vägen tillbaka

Stödgruppen är till för dig som är eller nyligen har varit sjukskriven för utmattning/depression under studietiden. Gruppen riktar sig också till dig som kanske är på väg att bli sjukskriven. Syftet med gruppen är att få stöd i att komma tillbaka i studier.

Gruppen träffas varje vecka på måndagar. Inför eventuellt deltagande i gruppen kommer du först att bli uppringd och därefter bokas in för ett bedömningssamtal.

Anmäl dig till stödgruppen genom att boka en tid hos Studenthälsan

Gruppen tar in nya studenter cirka en gång i månaden.

Datum: Måndagar
Tid: 09.00–10.00
Plats: Gruppen träffas via Zoom

Kurs i hantering av självkritik i studier

Det finns flera olika anledningar till att vara självkritisk som är kopplat till dåligt mående. Ett förhållningssätt för att bli mindre självkritisk och på så vis må bättre är att utveckla sin compassion-muskel.

Compassion är detsamma som medkänsla. Det är en förmåga som innebär att ”vara uppmärksam på lidande och ha en motivation att försöka minska det, samt att vilja öka välmående”. Forskning har visat att odlandet av en medkännande version av oss själva sänker nivån av självkritik och därmed även stress och ångest. Den medkännande förmågan är medfödd men behöver tränas, precis som vi tränar vår kropp. 

I kursen tränar vi compassion genom olika övningar. Syftet är på sikt att kunna möta oss själva med en emotionell ton av värme, acceptans och omsorg när livet är svårt.

Kursen kräver deltagande vid samtliga tillfällen. När du anmält dig får du ett bekräftelsemejl med en självregistreringslänk till Canvas som du loggar in på och börjar bedriva dina självstudier inför och under kursen.

Datum: 10/11, 17/11, 24/11, 1/12, 8/12
Tid: Fredagar 09.00–11.00
Plats: Studenthälsan, Sandgatan 3 i Lund

Anmäl dig till kursen hantering av självkritik i studier

Avanmäl dig från kursen

Metakognitiv gruppterapi (MCGT) för oro och ältande

Denna gruppbehandling baseras på boken Metakognitiv terapi för ångest och depression av psykologen Adrian Wells. Boken har utmynnat i effektiva behandlingar för ett antal olika psykiatriska problem.

Gruppbehandlingen för oro och ältande är en transdiagnostisk behandling som syftar till att komma åt en tankestil som kännetecknas av återkommande negativa tankar. Den teoretiska utgångspunkten är att repetitivt negativt tänkande är en transdiagnostisk process som ligger till grund för vanliga komorbida, känslomässiga svårigheter. Forskning på MCT-baserade behandlingar är lovande och visar på stora effekter. Effekterna gäller minskning i oro och ältande med motsvarande symptomreduktioner i ångest och depression mot slutet av behandlingen.

Behandlingen sker över 6 veckovisa sessioner på 2,5 timmar. Behandlingen ges helt på engelska och är därmed tillgänglig för internationella likväl som svenska studenter. Aktivt deltagande under och mellan sessionerna är en förutsättning för deltagande.

Tänk på att du behöver även ha genomfört en bedömning hos en medarbetare från Studenthälsan innan du anmäler dig.

Boka en tid hos Studenthälsan

Gruppformatet innebär inte att du behöver vara personlig på ett självutlämnande sätt. Upplägget är strukturerat och liknar deltagande i en kurs. Tyngdpunkten kommer att ligga på att lära sig nya strategier för att hantera oro och ältande. Snarare än att undersöka enskilda negativa tankar eller personliga frågor. Genom ditt deltagande kommer du erbjudas en möjlighet att få större förståelse för dina problem. Du kommer också lära dig nya strategier för att hantera dem.

Kursomgång 1:
Datum
: 19/9, 26/9, 3/10, 10/10, 17/10, 24/10
Tid: Tisdagar 09.00–11.30.
Plats: Studenthälsans lokaler, Sandgatan 3 i Lund
Språk: Engelska

Notera: Anmälan till kursomgång 1 av MCGT är stängd.

Avanmäl dig från gruppen

Kursomgång 2:
Datum
: 7/11, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12, 12/12
Tid: Tisdagar 09.00–11.30.
Plats: Studenthälsans lokaler, Sandgatan 3 i Lund
Språk: Engelska

Anmäl dig till metakognitiv gruppterapi (MCGT) för oro och ältande

Avanmäl dig från gruppen

Kurs i stresshantering

Studenthälsan erbjuder en stresshanteringskurs på plats i Lund, som är baserad på ACT-metoden (Acceptance and Commitment Therapy). I kursen lär du dig mer om stress och vad du som student behöver för att minska och hantera stress i din studiesituation. Vi berör också värderingar och hur du kan ta steg för att öka balans i vardagen.

Datum: 21/11, 28/11, 5/12
Tid: 13.00–14.30
Plats: Studenthälsans lokaler, Sandgatan 3 i Lund

I slutet av oktober publicerar vi anmälningslänken till kursen i stresshantering.

Individuella insatser

Stresshjälpen – KBT online

Om stress påverkar din studieförmåga och livskvalitet erbjuder vi på Studenthälsan en internetbaserad behandling: Stresshjälpen – KBT online. KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi och innebär kortfattat att en tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem.

Stresshjälpen kommer att ge dig verktyg för att kunna identifiera vad du behöver förändra och hur du kan göra det.

Behandlingen sker online under sex veckor och du behöver avsätta ungefär en timme per vecka. En gång i veckan kommer din behandlare från Studenthälsan att läsa det du arbetat med under veckan. All kommunikation mellan dig och din behandlare sker i behandlingsprogrammet.

För att boka en första bedömningstid ska du använda vårt tidsbokningssystem och välja ”Online stressprogram bedömning” under Typ av besök. 

Anmäl dig till Stresshjälpen via Studenthälsans tidsbokningssystem

Alcohol Skills Training Program (ASTP)

På Studenthälsan kan du gå en individuell alkoholutbildning kallad ASTP (Alcohol Skills Training Program). Där får du vid två besökstillfällen gå igenom dina alkoholvanor och förstå hur din kropp och hjärna reagerar på ditt drickande. Du får också lära dig nya tekniker för att få bättre kontroll på ditt alkoholintag.

Anmäl dig till alkoholutbildningen genom att boka en tid hos Studenthälsan

Individual Coping and Alcohol Intervention Program (ICAIP)

Om du vuxit upp med problematiskt drickande i din hemmiljö kan programmet ICAIP vara något för dig. Programmet ger dig förståelse för hur det är att växa upp i en sådan familj och hur den upplevelsen präglar dig som student.

I programmet ingår även ASTP – Alcohol Skill Traning Program där du får lära dig att du kan dricka alkohol på ett sätt som inte skadar dig, ifall du är orolig för din alkoholkonsumtion. Naturligtvis kan du som inte dricker alkohol ta del av programmet ICAIP.

Programmet ICAIP är 2 sessioner á 2 timmar, med en paus på 10 minuter per tillfälle. Det är cirka 3–4 veckor mellan tillfällena. Du får bland annat kunskap om beroende och uppväxt i missbruksmiljö, copingstrategier och hemuppgifter att göra. Programmet genomförs enskilt med en behandlare.

Anmäl dig till programmet ICAIP genom att boka en tid hos Studenthälsan

Kontaktinformation

Telefon och tidbokning

046-222 43 77

Måndag–onsdag: 08.30–09.30
Torsdag: 08.30–09.00
Fredag: 08.30–09.30

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Boka en informationstid på Studenthälsan

Besöksadress
Sandgatan 3, Lund

Hitta hit via Google Maps

För studentkårer och andra verksamheter
Kontaktformulär för studentorganisationer och andra verksamheter

Andra vårdgivare
Andra vårdgivare hänvisas till våra telefontider ovan. Notera att Studenthälsan inte tar emot remisser från vårdgivare.