Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studenthälsans aktiviteter

På Studenthälsan erbjuder vi kurser, grupper och individuella insatser för dig som student. Alla aktiviteter är gratis och framtagna för att ge stöd till studenter som har studierelaterade svårigheter.

Studenter vid en aktivitet hos Studenthälsan. Foto: Johan Persson.
Vid Studenthälsans aktiviteter får du lära dig mer om ett specifikt problemområde och tips för att hantera det i din studievardag. Foto: Johan Persson.

Aktiviteter i grupp

Studenthälsan erbjuder flera olika gruppaktiviteter där du får lära dig mer om ett specifikt problemområde och hur du kan hantera det i din studievardag. Det är ofta hjälpsamt att träffa andra studenter i en liknande situation.

Den här gruppen vänder sig till dig som har svårt att organisera dina studier och din vardag. I gruppen får du stöd av andra med att planera din vecka, minska prokrastinering och komma i gång med studierna.

Innan du anmäler dig rekommenderar vi att du läser på om prokrastinering på vår informationssida:

Prokrastinering

Gruppen pågår över hela terminen och vi tar emot nya studenter varje vecka.

Dag: Måndagar
Tid: 14.15–16.00
Plats: Gruppen träffas via Zoom 

Gruppen är till för dig som upplever obehag och rädsla inför olika muntliga situationer, till exempel när du ska redovisa grupparbeten eller vara aktiv vid seminarier. I gruppen får du stöd med att komma till rätta med talängslan genom att öva tillsammans med andra i en mindre grupp. 

Gruppen har ställts in på grund av omarbetning av innehåll. Under resterande del av höstterminen erbjuder vi därför enbart individuellt stöd för talängslan. För att ta del av individuellt stöd kan du boka en informationstid:

Boka en tid hos Studenthälsan

Gruppen återkommer under vårterminen 2025.

För dig som vill träna på ett förhållningssätt för att bli mindre självkritisk och på så vis må bättre i studierna. I kursen får du övningar och ökad kunskap om att möta dig själv med acceptans och omsorg.

Kursen kräver deltagande vid samtliga tillfällen. 

Kurstillfälle 1
Datum: 27/9, 4/10, 11/10, 25/10, 8/11
Tid: 09.0011.00
Plats: Studenthälsan, Sandgatan 3 i Lund

Notera: Anmälan till första kurstillfället är stängd.

Avanmäl dig från kursen

Kurstillfälle 2
Datum: 15/11, 22/11, 29/11, 6/12,13/12
Tid: 09.0011.00
Plats: Studenthälsan, Sandgatan 3 i Lund

Detta är en gruppbehandling influerad av ett metakognitivt perspektiv för dig som vill komma till rätta med återkommande negativa tankar, oro och ältande. Oro och ältande ger ofta symtom som ångest och nedstämdhet. 

I gruppen får du lära dig nya strategier för att hantera oro och ältande och få ökad förståelse för dina problem och möjlighet att hantera dem. Gruppen kräver deltagande vid samtliga tillfällen samt möjlighet att genomföra uppgifter mellan tillfällena.

För att delta i gruppen krävs en bedömning från Studenthälsan. Boka en första informationstid om du är intresserad av att delta i gruppen: 

Boka en tid hos Studenthälsan

Om du redan har haft ett bedömningssamtal med Studenthälsan kan du anmäla dig direkt till kursen:

Datum: 5/11, 12/11, 19/11, 26/11, 3/12, 10/12
Tid: 09.0011.30
Språk: Engelska
Plats: Studenthälsan, Sandgatan 3 i Lund

Notera: Anmälan är stängd.

Avanmäl dig från kursen

Detta är en stödgrupp för dig som nyligen varit utmattad eller genomgått en depression och behöver hitta tillbaka till studierna. Du kanske är, nyligen har varit eller är på väg att bli sjukskriven och nu återupptar studier. 

I gruppen får du stöd med att planera din vecka, hitta en balans mellan vila och studier tillsammans med andra som har liknande erfarenheter. 

Dag: Måndagar
Tid: 09.00–10.00
Plats: Gruppen träffas via Zoom

För att anmäla dig till stödgruppen behöver du boka en första informationstid hos Studenthälsan:

Boka en tid hos Studenthälsan

Aktiviteter med en individuell kontakt

Förutom gruppaktiviteter erbjuder Studenthälsan också individuella insatser där du, med stöd av en behandlare, går igenom ett visst problemområde och hur du kan hantera det.

För dig som upplever att du påverkas i din studieförmåga och livskvalitet erbjuder vi onlinebaserat stöd enligt KBT (kognitiv beteendeterapi). Med hjälp av olika program som du får tillgång till får du arbeta med olika verktyg för att identifiera vad du kan förändra och hur du kan göra det. Behandlingsprogrammen är vetenskapligt beprövade och utvärderade.

KBT kan vara aktuellt för dig som exempelvis upplever problem med:

  • adhd
  • depression
  • stress
  • sömn
  • ångest.

Behandlingen sker online under sex till tio veckor och du behöver avsätta ungefär en timme per vecka. En gång i veckan kommer din behandlare från Studenthälsan att läsa det du arbetat med under veckan och ge feedback i behandlingsprogrammet.

För att få internetbaserad KBT-behandling behöver du boka en första informationstid för en bedömning:

Boka en tid hos Studenthälsan

Det här programmet är till för dig som vill gå igenom dina alkoholvanor och få ökad förståelse för hur din kropp och hjärna reagerar på alkohol. Du får också lära dig nya tekniker för att få bättre kontroll på ditt alkoholintag. 

Studenthälsan erbjuder också stöd till dig som växt upp i en miljö där problematiskt drickande förekommit, kanske hos en förälder eller annan närstående. 

Om du är intresserad av att prata om alkohol och alkoholvanor bokar du en första informationstid:

Boka en tid hos Studenthälsan

Kontaktinformation

Telefon och tidbokning (helgfria vardagar)

046-222 43 77

Måndag–onsdag: 08.30–09.30
Torsdag: 08.15–08.45
Fredag: 08.30–09.30

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Boka en informationstid på Studenthälsan

Besöksadress
Sandgatan 3, Lund

Hitta hit via Google Maps

För studentorganisationer
Stöd och bokningar för studentorganisationer

Andra vårdgivare
Andra vårdgivare hänvisas till våra telefontider ovan. Notera att Studenthälsan inte tar emot remisser från vårdgivare.