Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studenthälsan

Välkommen till Studenthälsan! Här hittar du tips och råd för hur du kan bemöta problem som kan komma med studentlivet. Hos oss kan du även delta i våra grupper och kurser och boka in individuella samtal.

Du kan vända dig till oss på Studenthälsan om du till exempel känner dig stressad, nedstämd eller har sömnsvårigheter. Du kan också få stöd kring dina alkohol- eller spelvanor, om du har ångest eller något annat som rör ditt psykiska mående kopplat till din studiesituation.

I den här korta filmen får du en överblick över vilket stöd du som student kan få från oss i frågor som rör din hälsa.

Hos oss på Studenthälsan arbetar bland annat

 • kuratorer
 • sjuksköterskor
 • psykologer
 • psykiater

Vi som arbetar på Studenthälsan har tystnadsplikt och vi är enligt lag skyldiga att föra journal.

Alla våra tjänster är gratis.

Det finns mycket du kan göra själv för att må bättre. Nedan har vi samlat tips om detta samt information om olika områden kopplade till ditt mående. Gå in och läs vidare om det/de områden som känns relevanta för dig. Där kommer du också att få information om vad Studenthälsan har att erbjuda och hur du kommer i kontakt med oss.

Kontaktinformation

Telefon:
046-222 43 77 (Ej för tidbokning)

Telefontider:
Måndag–onsdag, fredag: 08.30–09.30
Torsdag: 08.30–09.00

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Tidsbokning:

Boka en informationstid hos Studenthälsan

Besöksadress:
Sandgatan 3, Lund

Hitta Studenthälsan via Google Maps

Områden där du kan få råd och hjälp av oss på Studenthälsan

Svårigheter som inte kan vänta

Akutsjukvård

Vid akuta, livshotande tillstånd – ring 112.

Telefon: 112

Psykiatrisk akutmottagning

Vid psykiskt lidande som inte kan vänta, så som självmordstankar eller tankar på att skada dig själv eller andra, rekommenderar vi att du kontaktar närmaste psykiatriska akutmottagning.

 • Lund, telefon: 046-17 41 00 Baravägen 1
 • Malmö, telefon: 040-33 80 00 Carl-Bertil Laurells gata 7, plan 1
 • Helsingborg, telefon: 042-406 27 30 Karolina Widerströms gata 10

1177 Vårdguiden

Om du blir sjuk, lindrigt skadad eller mår psykiskt dåligt kan du vända dig till din vårdcentral. Du kan också ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för råd om vård. Då får du prata med en sjuksköterska, som också kan hjälpa dig att hitta rätt i vården. Tjänsten har öppen dygnet runt.

Telefon: 1177

Hälsa, sjukdomar och att hitta vård på 1177.se

Krisinformation och kontaktuppgifter

Om det har inträffat en kris eller om du har varit med om en allvarlig händelse finns det många ställen att vända sig till för hjälp och stöd. Nedan hittar du relevanta kontaktuppgifter. 

Om du själv råkat ut för en kris kopplad till dina studier kan du boka en tid på Studenthälsan.

Om en kris eller allvarlig händelse skett i universitetets lokaler eller om du behöver tillkalla väktare ska du ringa universitetets larmtelefon. En allvarlig händelse kan till exempel innebära en avliden person, inbrott, skadegörelse, hot eller våld, olycka eller brand.

Telefon: 046-22 20 700

Kriscentrum är en samtalsmottagning som arbetar mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Mottagningen vänder sig till dig som blivit utsatt för, upplevt eller utövat våld i en nära relation.

Kriscentrum Mellersta Skåne

Kriscentrum Mellersta Skåne är till för dig som bor i följande kommuner:

 • Burlöv
 • Eslöv
 • Höör
 • Kävlinge
 • Lomma
 • Lund
 • Staffanstorp
 • Svalöv

Kontaktuppgifter till Kriscentrum Mellersta Skåne – lund.se

Kriscentrum Malmö

Kriscentrum Malmö vänder sig till dig som är bosatt i Malmö.

Kontaktuppgifter till Kriscentrum Malmö – malmo.se

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Även du som är anhörig eller vän kan kontakta dem för stöd.

Telefon: 020-50 50 50, öppet dygnet runt

Kvinnofridslinjens webbplats

Kvinnojouren Lund är en ideell organisation som arbetar med frågan om våld i nära relationer. De fungerar som ett stöd för dig som är utsatt för våld i en relation eller har en nära vän som är utsatt. 

För att få stöd kan du antingen ringa deras stödtelefon eller få stöd via deras chatt

Telefon: 020-21 29 60

Kvinnojourens chatt på Kvinnojourens webbplats

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl.

Telefon: 901 01, öppet dygnet runt, alla dagar i veckan

Kontaktuppgifter till Självmordlinjen på Mind.se

Socialjouren i Lund ger akut hjälp under kvällar, nätter och helger. De kan stötta dig i situationer som handlar om våld, missbruk, boende eller om du misstänker att någon far illa.

Telefon: 046-12 12 99

Studentprästerna finns till för studenter och personal vid Lunds universitet som en särskild resurs med kunskap i krisstöd. De ingår i flera av universitetets kris- och beredskapsgrupper, som samordnar insatserna vid kriser och olyckor. 

De hjälper även till med sorgebearbetning och krishantering vid behov, samt deltar i och anordnar minnesstunder. 

Studentprästerna i Lunds webbplats

Sjukanmälan och sjukskrivning

Om du som student blir sjuk och inte kan utföra dina studier på grund av ditt mående bör du sjukanmäla dig. För att sjukanmäla dig behöver du kontakta Försäkringskassan. Aktuell kontaktinformation hittar du på deras webbplats.

Du som student kan ha rätt till sjukpenning.

Som student kan du vara sjukskriven från dina studier. Då finns det några saker som kan vara viktiga att tänka på:

 • Om du har misslyckats med att ta dina poäng i studierna på grund av sjukdom går det aldrig att sjukanmäla sig retroaktivt. Du kan endast påvisa att du har varit sjuk under den aktuella studieperioden om du har gjort en sjukanmälan och har varit sjukskriven.
 • När du inte klarar av att fullfölja dina studier på grund av sjukdom bör du så snart som möjligt ta kontakt med din vårdcentral för att få en läkarbedömning. 
 • Du bör föra en dialog med din utbildning om du behöver ta ett studieuppehåll på grund av en sjukskrivning. Anmälan om studieuppehåll och anmälan om återkomst efter studieuppehåll ska göras till din utbildning enligt deras instruktioner. 
 • Inför att du planerar återgå till dina studier efter en sjukskrivning bör du föra en dialog med din utbildning om du behöver eventuella anpassningar i studiesituationen eller av studietakten.

Om du sjukanmält dig till Försäkringskassan underlättar det din kontakt med CSN. Mer information gällande sjukskrivningar och sjukanmälan för dig som student hittar du på:

Vill du förändra dina levnadsvanor?

Lunds universitet är ett av elva lärosäten som deltar i forskningsstudien Buddy.

Buddy är ett lättillgängligt stöd i din mobil med intentionen att du på ett enkelt sätt ska kunna ändra dina levnadsvanor. Deltagandet är gratis. Bakom studien står Linköpings universitet.

Sms:a buddy25 till 0732-62 03 55 för att komma i gång.

Är du inte student?

För dig som är representant för en studentkår eller annan organisation och som vill komma i kontakt med oss:

Kontaktformulär för studentorganisationer och andra verksamheter

För andra vårdgivare som vill komma i kontakt med oss:

Andra vårdgivare hänvisas till våra telefontider. Notera att Studenthälsan inte tar emot remisser från vårdgivare.