Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ofrivillig ensamhet

Du är inte ensam om att känna dig ensam. Ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem som kan drabba alla. Men det finns saker du kan göra själv för att ta dig ur ensamheten. Studenthälsan finns också till för dig om du behöver stöd.

Genvägar till sidans innehåll:

Skillnaden mellan frivillig och ofrivillig ensamhet

Ensamhet kan vara något väldigt positivt och något som vi väljer själva. Det är dock sällan denna frivilliga ensamhet som ställer till problem. Ofrivillig ensamhet däremot, är ensamhet som vi inte väljer själva och som vi alltså inte riktigt kan ”stänga av” när vi själva vill. Man vill ha kontakt, men har inte tillräckligt med relationer att tillgå. 

En annan slags ofrivillig ensamhet är den emotionella ensamheten; att ha människor runt omkring sig men ingen att anförtro sig åt. Du saknar någon att dela tankar och känslor med och har ingen som förstår dig på djupet.

Att vara ofrivilligt ensam kan vara tungt att bära och svårt att tala om. En del skäms och tänker att de ”gjort något fel”. Då är det viktigt att komma ihåg att ofrivillig ensamhet är något som kan drabba alla – oavsett ålder, kön och ursprung. Även långt före pandemin har ofrivillig ensamhet varit ett växande folkhälsoproblem, och är en riskfaktor för ohälsa av olika slag. 

Långvarig och ofrivillig ensamhet kan, enligt forskning, leda till symtom så som:

  • fysisk smärta
  • stress
  • oro
  • nedstämdhet.

Samvaro med andra har med andra ord en lugnande, läkande effekt på oss människor. 

Om du vill läsa mer om stress, utmattning, nedstämdhet eller depression har vi samlat information och råd om hur du kan hantera detta.

Tips för att ta sig ur ensamheten

Du kan göra det lite lättare för dig själv genom att erkänna och acceptera din känsla av ensamhet. I stället för att kritisera dig själv, dra dig undan eller fastna i mobilen. Kom ihåg att ensamhet är en vanlig, allmänmänsklig känsla.

Även om man inte har någon nära vän att anförtro sig åt, kan vänskap också växa ur att man vågar ta kontakt. Försök att våga öppna upp dig lite grann för någon som du känner förtroende för.  

Börja med att med små steg ta kontakt. Säg hej till någon ny i korridoren, föreslå en promenad eller en fika. Det kan kännas omöjligt i början men brukar bli lättare om man börjar med de små stegen. Även små saker kan göra skillnad, både för en själv och för andra.

Alla har olika förutsättningar, så jämför dig inte med andra. Ens ensamhet kan bero på flera olika saker, till exempel:

  • hur länge man har pluggat vid Lunds universitet
  • om man hunnit etablera mer än ytliga sociala kontakter
  • om man bor själv eller i korridor.

Man kan ha väldigt få sociala kontakter och ändå må bra, eller många sociala kontakter och ändå känna sig ensam.

Det är lätt att fastna vid sin skärm när man känner sig ensam. Forskning visar att vi människor känner oss mer isolerade och utanför när vi bara betraktar andras liv på avstånd. Det vill säga genom att passivt scrolla i våra digitala flöden. Att däremot använda sociala medier för att komma i kontakt med andra, kan få oss att må bra. 

Att skapa en regelbundenhet kring sina sociala kontakter kan underlätta. Detta eftersom det innebär att man slipper ta mod till sig varje gång man vill ha kontakt. Att prata med en familjemedlem eller promenera, träna eller fika med en granne en viss tidpunkt eller dag varje vecka är några exempel. 

Det kan också vara givande att engagera sig i någon social förening, studentkår eller idrottslag som passar ens intresse. Lunds universitets studentliv är unikt och erbjuder många olika aktiviteter och upplevelser.

Information om studentlivet och hur du kan engagera dig

Vill du läsa mer om möjligheterna att engagera dig i Lunds universitets studentkårer (LUS) kan du besöka deras webbplats.

Lunds universitets studentkårer på LUS webbplats

Att göra något gott för andra bidrar till att skapa mening och förbättra måendet, samtidigt som man ökar sina sociala kontakter. Du kan till exempel engagera dig i en lokal frivillig- eller hjälporganisation.

Boka en tid hos Studenthälsan

Om du försökt att på egen hand ta dig ur ensamheten och ditt dåliga mående, och ingenting riktigt hjälper kan det vara bra att söka hjälp. Då rekommenderar vi dig att som första steg ta kontakt med oss på Studenthälsan.

Boka en tid hos Studenthälsan

Fler möjligheter till stöd

För dig som känner att du har svårt att hitta en plats i det etablerade studentlivet samtidigt som du lider av psykisk ohälsa vill vi tipsa om Lunds Fontänhus. De kan bidra med både stöd och ett socialt sammanhang. 

Information för studenter – lundsfontanhus.se

Ett annat alternativ för att hitta ett sammanhang eller bara prata med någon om hur du mår är Studentprästerna. Du behöver inte vara troende för att vända dig till dem och de har absolut tystnadsplikt. 

Studentprästerna – svenskakyrkan.se

Kontaktinformation

Telefon och tidbokning
Öppet hela sommaren (förutom 31 juli–4 augusti).

046-222 43 77

Måndag–onsdag: 08.30–09.30
Torsdag: 08.30–09.00
Fredag: 08.30–09.30

Med reservation för tillfälliga ändringar.

Boka en informationstid på Studenthälsan

Besöksadress
Sandgatan 3, Lund

Hitta hit via Google Maps

För studentkårer och andra verksamheter
Kontaktformulär för studentorganisationer och andra verksamheter

Andra vårdgivare
Andra vårdgivare hänvisas till våra telefontider ovan. Notera att Studenthälsan inte tar emot remisser från vårdgivare.